Prima pagină » Turism » Info Turism » Cel mai dificil sezon turistic de vară în Bulgaria. Pierderile ajung la aproape 80%

Cel mai dificil sezon turistic de vară în Bulgaria. Pierderile ajung la aproape 80%

29 sept. 2020, 17:12,
în Turism

Cel mai dificil sezon turistic de vară s-a înregistrat în Bulgaria anul acesta. Specialiştii din domeniu spun că acest lucru s-a datorat pandemiei de coronavirus care a schimbat din temelii turismul la nivel mondial. În cifre concrete, sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat pierderi de aproape 80%. Mai mult decât atât, aproximativ 30% dintre cei angajaţi în turism şi-au pierdut locurile de muncă.

Cel mai dificil sezon turistic de vară în Bulgaria. Pierderi uriaşe pentru industria turistică din ţară vecina

Sectorul turismului din Bulgaria a raportat cel mai dificil sezon de vară înregistrat vreodată, pierderile ajungând la aproape 80%, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar aproximativ 30% dintre cei angajaţi în turism şi-au pierdut locurile de muncă.

“Ceea ce putem spune despre acest sezon de vară este că a fost cel mai dificil şi, de asemenea, absolut neobişnuit pentru economia bulgară, europeană şi internaţională. În ceea ce priveşte situaţia din Bulgaria, cei implicaţi în sectorul turismului şi Guvernul au făcut multe eforturi”, a afirmat directorul Consiliului Naţional al Turismului, Polina Karastoyanova.

Oficialul a mai spus că în anii trecuţi peste nouă milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria.

„Conform datelor din 2018 şi 2019, peste nouă milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria. Evident, piaţa bulgară nu este pregătită să înregistreze astfel de cifre. Două milioane ar fi cifra maximă dacă toţi cetăţenii bulgari ar avea oportunitatea de a-şi petrece vacanţă în ţară”.

Estimările arată scăderea numărului de turişti cu aproape 80% în acest sezon de vară.

30% dintre cei angajaţi în turism şi-au pierdut locurile de muncă

Polina Karastoyanova a mai spus că Bulgaria nu este singura ţară care se confruntă cu o asemenea scădere. Pe lângă asta a mai punctat că autorităţile de la Sofia lucrează la un plan pentru gestionarea sezonului de iarnă precum şi a celui din vara viitoare.

“Aceste scăderi nu sunt doar în Bulgaria, ci şi în alte destinaţii competitive”, a dat asigurări şeful Consiliului Naţional al Turismului, explicând că se lucrează la un plan privind gestionarea sezonului de iarnă şi a celui din vara viitoare.

De asemenea, a anunţat Karastoyanova, aproape 25-30% dintre cei angajaţi în turism şi-au pierdut locurile de muncă.

Peste nouă milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria anul trecut, iar oficialii de la Ministerul Turismului mizau pe o creştere de 10% în 2020.

Bulgaria, tara cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, a fost afectată de coronavirus într-o măsură relativ mică până acum, dar numărul cazurilor detectate a crescut în ultimele săptămâni.

Bulgaria, principala destinaţie externă a românilor în acest an

Şi în acest sezon estival, marcat de pandemia de coronavirus, turiştii din România au ales Bulgaria că principala destinaţie externă de vacanţă. Mii de conaţionali şi-au petrecut concediile pe litoralul bulgăresc în acest an, conform unei analize realizată de Travel Planner, o agenţie specializată în vacanţe pe litoral în Bulgaria şi Grecia.

Reprezentanţii Travel Planner susţin că, în acest sezon, turiştii romani au efectuat rezervări pentru litoralul bulgăresc în medie cu o săptămână înainte de plecare.

„Litoralul bulgăresc rămâne foarte competitiv faţă de cel românesc. Anul acesta am avut mulţi turişti care au venit în Bulgaria pentru prima dată, înainte preferând Grecia, Turcia sau România. Aceştia au rămas plăcut surprinşi, în special cei care înainte alegeau litoralul românesc. Ţinând cont de contextul actual, am înregistrat o performanţă deosebită a vânzărilor pentru litoralul bulgăresc, pornind de la aşteptări zero. Am lucrat inclusiv cu persoane publice care erau ataşate de conceptul de România, în anumite campanii de promovare, dar care au recunoscut că vecinii noştri bulgari oferă, pe litoral, servicii de calitate mai ridicată, sunt mai organizaţi, iau decizii mai bune din punct de vedere al tarifelor şi înţeleg mai bine piaţă. Mi-aş dori ca şi hotelierii de pe litoralul nostru să ia exemplu”, a spus Sebastian Constantinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024