Prima pagină » Local » Cel mai căutat program de actorie din Iași este coordonat de profesoara Ana Hegyi, la Palatul Copiilor

Cel mai căutat program de actorie din Iași este coordonat de profesoara Ana Hegyi, la Palatul Copiilor

09 mai 2022, 02:00, 3 ,
Elena APOSTOL, în Local

„Cercul de actorie” de la Palatul Copiilor din Iași, coordonat de profesoara Ana Hegyi, este cel mai căutat de părinții ai căror copii au talent actoricesc. Ana Hegyi a înființat și o trupă de teatru cu copiii talentați, alături de care participă la festivaluri

„Cercul de Actorie” este cel mai căutat program pentru copii de la Palatul Copiilor din Iași. Părinții își aduc copiii de mici la acest curs, deoarece aici învață să interpreteze pe scenă diferite roluri și, în același timp, sunt învățați cum să își exprime sentimentele în fața publicului, prin mimică și gesturi. „Cercul de Actorie” este coordonat din anul 2010 de profesoara Ana Hegyi, cea care în anul 2009 a înființat o trupă cu actori talentați, din care fac parte elevi de gimnaziu și liceu, înscriși la „Cercul de Actorie”.

Din această trupă fac parte 13 tineri talentați care „au crescut” la Palatul Copiilor. Aceștia joacă piese de teatru originale, scrise de profesoara Ana Hegyi, dar și scenarii reinterpretate după alte piese de teatru. Din anul 2009, când a fost înființată „So trupa”, tinerii au participat la zeci de spectacole și concursuri la care au obținut zeci de premii, dar pentru Ana Hegyi cel mai important lucru este bucuria lor, spune profesoara.

„În această lună, voi participa la un spectacol internațional în Italia, cu «So trupa». La Festivalul «Sapperlot», vom interpreta o piesă de mișcare reinterpretată după «Legenda lui Ghilgameș». Piesa constă în mișcare și mimică. Fiind vorba despre un spectacol internațional, ne înțelegem doar din priviri. În această piesă este vorba despre călătoria spirituală a cunoscutului personaj Ghilgames, care descoperă sensul vieții”, povestește Ana Hegyi

. Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI, au fost prezentate detalii despre ediția cu numărul 20 a festivalului „Sapperlot”.

Ieșenii își aduc copiii la cel mai căutat program de actorie de la Palatul Copiilor din Iași

Profesoara Ana Hegyi spune că la cursurile de actorie de la Palatul Copiilor se înscriu anual aproximativ 150 de elevi de diferite vârste. Ana Hegyi este de 12 ani profesoară de actorie la Palatul Copiilor din Iași.

„Părinții își aduc copiii la cursuri, deoarece actoria îi ajută să își descopere talentul, învață să comunice și își petrec astfel și timpul liber. Copiii au fost surprinși de mai multe ori prin casă de către părinți cum repetau replici din filme de desene animate sau diferite dialoguri și, astfel, au ajuns să fie înscriși la Actorie. Micuții sunt cei care cer mereu atenție, dar sunt și cei care ne surprind mereu cu ideile lor. Cât mai mulți ieșeni doresc să descopere talentul copiilor, iar actoria este un curs pe care mulți dintre ei îl aleg”, spune Ana Hegyi, profesoara care coordonează „Cercul de actorie” de la Palatul Copiilor Iași.

Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI, a fost publicat un articol potrivit căruia Palatul Copiilor organizează diferite festivaluri pe timpul verii.

Ana Hegyi le oferă copiilor din Iași posibilitatea de a interpreta pe scenă personajul dorit

Ana Hegyi practică actoria de la vârsta de cinci ani. O dată pe săptămână venea la repetiții, iar acasă bunica îi era profesor. Pasiunea pentru actorie a fost moștenită de la bunică și a devenit pe parcurs o meserie. Ana Hegyi a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă”, secția teatru, și a studiat la Facultatea de Arte „George Enescu” din Iași. Ana Hegyi este și dramaturg.

„Niciodată nu am putut să mă abțin, să nu modific ceva sau să las piesele așa cum sunt. Tot timpul am simțit nevoia să adaug ceva, cel puțin o replică pentru fiecare personaj. Copiii sunt cei care mă ajută! Sunt câțiva mai inventivi și mereu mai propun și ei câte ceva. De exemplu, într-o piesă interpretată cu cei mici, am avut un roboțel și mai multe animăluțe. I-am propus unui băiețel să fie robotul, pentru că se pricepea foarte bine, dar el își dorea să fie iepure, astfel am combinat ambele variante! Așadar, micuțul a fost cel mai fericit că a putut interpreta pe scenă ceea ce și-a dorit. Iar replica lui suna cam așa: «Sunt un roboțel! Bum, bum, bum! Și mănânc morcovi!»”, a încheiat Ana Hegyi.

Amintim că cel mai căutat cerc de actorie este coordonat de profesoara Ana Hegyi, la Palatul Copiilor, din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *