Cel mai căutat loc de muncă în România este cel de soldat în Armata Română. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, încadrarea soldaților și gradaților voluntari a atins, în 2024, un nivel de 93%, cel mai mare de la Revoluție până în prezent. De la începutul anului au fost scoase 5.000 de posturi de soldați și gradați voluntari și s-au ocupat toate posturile.
Cel mai căutat loc de muncă în România!
Armata Română a atins anul acesta cea mai mare încadrare a soldaților gradați voluntari. Acesta a fost postul cel mai căutat și dorit. Cele 5000 de locuri de muncă în Armata Română au fost ocupate. De la 1 ianuarie 2024 și până în prezent au intrat în sistemul militar 8.500 de militari.
Statul Major al Apărării a inițiat încă de la începutul anului 2024 un proiect prin care s-a introdus o formă nouă de îndeplinire a serviciului militar, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetățenii români, bărbați și femei, care au domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară.
Cele 5.000 de posturi de soldați și gradați voluntari au fost toate ocupate. Cu toate acestea, Armata Română se confruntă în continuare cu un deficit.
De câți soldați ar avea nevoie Armata Română
România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență. Doar 40% au reușit să treacă probele. 18% au picat testele psihologice. Vârsta minimă de la care un tânăr de sex masculin sau feminin poate să intre în armată este 18 ani. Anual, 227.089 de tineri ating vârsta minimă pentru a se alătura Armatei Române. Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani, ar putea fi apți pentru armată.
De asemenea, Armata Română caută luptători de comando, însă condițiile care trebuie îndeplinite nu sunt deloc ușoare. Viitori luptători trebuie să aibă o condiție fizică impecabilă, să mânuiască armele foarte bine, să sară cu parașuta, să se orienteze pe teren necunoscut, să știe să înoate și să se scufunde, să știe să acorde primul și să se descurce în situații limită. Cursanții sunt nevoiți să reziste în munți, doar cu ce găsesc de mâncare pe teren.
Candidații sunt supuși la probe grele și vor fi eliminați pe parcurs, până când vor rămâne la final cei mai buni. Candidații trebuie să aibă 18 ani împliniți, carnet de conducere și o foarte bună condiție fizică. La selecție le sunt testate viteza, îndemânarea, forța și rezistența printr-o serie de probe sportive. Instruirea se desfășoară pe timp de zi și de noapte, în orice fel de condiții meteo.
În acest an, cei mai mulți s-au angajat pe posturile de soldați gradați voluntar, iar cele 5.000 de locuri au fost deja ocupate. Românii angajați în rezerva militară vor primi 30% din solda unui militar. Armata Română se confruntă în continuare cu un deficit, chiar dacă până acum au intrat în sistemul militar 8.500 de militari, dar au ieșit 3.700.