Prima pagină » Culinar » Cel mai bun compot de mere proaspăt. Preparare și beneficii

Cel mai bun compot de mere proaspăt. Preparare și beneficii

13 mart. 2025, 13:15,
în Culinar

Compotul de mere proaspăt este o băutură naturală, aromată și răcoritoare, perfectă pentru orice sezon. Se prepară rapid, nu necesită ingrediente complicate și este o alternativă sănătoasă la sucurile din comerț.

Fie că îl consumi cald în zilele reci de iarnă sau rece în zilele toride de vară, compotul de mere îți va încânta papilele gustative. În plus, este un preparat excelent pentru a conserva fructele și a evita risipa alimentară.

Cum se prepară compotul de mere proaspăt

Pentru a prepara un compot delicios, ai nevoie de: 1 kg de mere proaspete (aproximativ 6-8 mere, în funcție de mărime), 1 litru de apă, 4-5 linguri de zahăr (poți ajusta cantitatea în funcție de cât de dulci sunt merele), 1 baton de scorțișoară sau ½ linguriță de scorțișoară pudră (opțional, pentru aromă), 2-3 cuișoare (opțional, pentru un gust ușor condimentat), zeama de la ½ lămâie (pentru a preveni oxidarea merelor), 1 plic de zahăr vanilat (opțional, pentru un plus de aromă).

Aceste ingrediente sunt pentru o variantă clasică de compot, dar poți adapta rețeta după preferințe, adăugând alte condimente sau reducând zahărul dacă vrei o variantă mai sănătoasă.

Alege mere sănătoase, proaspete și aromate. Merele dulci-acrișoare, precum cele de tip Ionatan, Golden sau Fuji, sunt excelente pentru compot, deoarece au o textură bună și un gust echilibrat. Din fructe puteți face diverse băuturi gustoase și sănătoase.

Spală bine merele sub jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile. Curăță merele de coajă (opțional, dacă vrei un compot mai limpede), îndepărtează cotoarele și semințele, apoi taie-le cuburi sau felii potrivite. Stropește-le cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea și pentru a păstra o culoare frumoasă a compotului.

Fierberea și aromatizarea

Într-o oală mare, pune 1 litru de apă la fiert. Adaugă zahărul, scorțișoara și cuișoarele, apoi lasă lichidul să fiarbă timp de 2-3 minute, astfel încât aromele să se elibereze.

Adaugă merele pregătite și fierbe compotul la foc mediu, timp de 10-15 minute, până când merele devin fragede, dar nu se sfărâmă complet. Nu le lăsa să fiarbă prea mult, pentru că riști să obții un piure de mere în loc de compot.

Dacă dorești, adaugă zahărul vanilat în ultimele minute de fierbere. Oprește focul și lasă compotul să se răcească în oală, astfel încât merele să absoarbă mai bine romele.

Poți consuma compotul de mere cald, direct după preparare, sau îl poți lăsa la frigider pentru câteva ore dacă îl preferi rece.

Beneficii și alte sfaturi

Merele dulci-acrișoare sunt cele mai bune, deoarece oferă un echilibru de gust și nu necesită prea mult zahăr. Dacă merele sunt suficient de dulci, poți reduce cantitatea de zahăr sau chiar să-l elimini complet.

Dacă vrei ca fructele să își păstreze forma, verifică-le constant și oprește focul când sunt încă ferme. Pe lângă scorțișoară și cuișoare, poți adăuga anason stelat, cardamom sau coajă de portocală pentru a obține arome diferite.

Compotul de mereu nu este doar delicios, ci și foarte sănătos. Acesta conține multă apă, fiind ideal pentru hidratare în zilele călduroase. De asemenea, merele fiind bogate în fibre, compotul este ușor de digerat și astfel ajută digestia. Astfel, le puteți folosi și în alte rețete pentru a vă bucura de beneficiile lor.

Totodată, are efect antioxidant datorită conținutului de vitamine și antioxidanți care susțin sistemul imunitar. Fiind o băutură naturală, fără conservanți sau coloranți artificiali, este potrivit pentru copii și adulți.

Compotul de mere proaspăt este o băutură simplă, sănătoasă și aromată, perfectă pentru orice sezon. Se prepara rapid, iar rețeta poate fi ajustată în funcție de preferințele tale.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Veste uriașă primită de Ilie Bolojan. Nicușor Dan a promulgat o lege importantă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu! Ce s-a întâmplat și care a fost cauza decesului! Ultimele imagini cu el
Playtech.ro
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile imediat fostului ministru
observatornews.ro
Concursurile anunţate de Bolojan, coşmarul bugetarilor. Se plâng că lucrează după ora 19 sau în weekend
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Evz.ro
Atenție la țepele cu vacanțe. Anunțurile legate de vânzarea acestora nu sunt mereu reale
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Dragostea secretă trăită de Elena Udrea și desfășurată într-un apartament din Drumul Taberei. Ce spune fostul partener
Playtech.ro
Schimbarea radicală prin care a trecut Udrea în detenție! A recunoscut fără probleme că a renunţat la...
Dailybusiness.ro
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
RomaniaTV
Gina Pistol a umilit o femeie de serviciu în toaleta de pe Aeroportul Otopeni. S-a răstit și a făcut circ la baie: Ce nu știa doamna este că eu sunt un pic cu capul
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Laurenţiu Reghecampf, o nouă tentativă eşuată de a lua barca de la Anamaria Prodan. SCANDAL uriaş, declaraţii incendiare
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025