Prima pagină » Titlurile zilei » Cel mai bogat judecător din țară este din Iași! Laura Scântei câștigă 10 mii de lei pe zi – FOTO

Cel mai bogat judecător din țară este din Iași! Laura Scântei câștigă 10 mii de lei pe zi – FOTO

14 iul. 2022, 02:00, 8 ,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Cel mai bogat judecător din țară, Laura Iuliana Scântei, proaspăt magistrat la Curtea Constituțională a României, este din Iași. Pe parcursul anului 2021, fostul senator PNL din Parlamentul României a reușit să adune o sumă uriașă, de pe urma mai multor activități

Proaspătul judecător de la Curtea Constituțională a României (CCR), Laura Iulia Scântei, a devenit unul dintre cei mai avuți magistrați din țară. Numită, în urmă cu câteva săptămâni, la CCR, Laura Iuliana Scântei se poate lăuda cu un venit impresionant. Fost senator PNL de Iași, Laura Iuliana Scântei a ajuns, din luna iunie 2022, la Curtea Constituțională, la propunerea liberalilor din Parlamentul României, în ciuda trecutului scandalos pe care l-a avut.

Cel mai bogat judecător din țară este din Iași! Ce avere are Laura Iuliana Scântei?

Noul judecător de la CCR are în proprietate un teren intravilan de 20,06 metri pătrați în București, în Sectorul 1, dobândit în 2008, dar și un alt teren luat în 2009, în Sectorul 1, de 24,64 de metri pătrați. Laura Iuliana Scântei deține un apartament de aproape 69 de metri pătrați, luat în anul 2008, în capitală. De asemenea, noul judecător al Curții Constituționale mai are un apartament în București, luat în 2009, de aproape 89 de metri pătrați. La capitolul clădiri, aceasta deține și un apartament, din anul 2010, cu o suprafață de 50 de metri pătrați, dobândit în anul 2019, în București. Judecătorul CCR mai are un apartament în municipiul Iași, de 51 de metri pătrați, donat de părinți, în cursul anului 2010.

Obiecte de artă de peste 150 de mii de euro în colecția judecătorului CCR

Laura Iuliana Scântei mai are și o colecție de ceasuri de mână, dobândite între 2009 și 2021, în valoare totală de 70 de mii de euro. De asemenea, aceasta mai are bijuterii și accesorii vestimentare de colecție, luate între 2009 și 2021, în valoare totală de 70 de mii de euro. În plus, aceasta mai are tablouri și sculpturi, obținute în același interval de timp, în valoare de 25 de mii de euro. Laura Iuliana Scântei a fost aleasă senator pe listele PNL Iași, timp de două mandate, ea fiind însă impusă de conducerea centrală de la București.

Magistratul de la Iași a câștigat 10.000 de lei pe zi

În ceea ce privește activele financiare, judecătorul CCR deține conturi de 5 mii de euro și 534.521 de lei (108.202 euro). Pe lângă aceste active financiare, Laura Iulia Scântei și-a împrumutat, cu o sumă colosală, și propriul cabinet notarial. Astfel, a acordat un împrumut, în nume personal, de 1,4 milioane de lei către Societatea Profesională Notarială (SPN) Iulia Scântei și Asociații. Mai mult, judecătorul a obținut un venit de 600 de mii de lei de pe urma cedării folosinței aporturilor proprii, în baza unui contract din 24 mai 2022. Veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt acele veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din bunurile mobile și imobile, obținute de către proprietar, altele decât veniturile din activități independente.

Laura Iulia Scântei are și două credite, unul de 150 de mii de euro, scadent în 2039, și unul de 270 de mii de franci elvețieni, scadent în 2033. În cursul anului 2021, din funcția de Senator în Parlamentul României, aceasta a avut un venit de peste 141 de mii de lei. Din activitatea de notar, a avut, pe 2021, un venit de 2,1 milioane de lei. Practic, din sumele adunate, pe 2021, Laura Iuliana Scântei a obținut 3,65 de milioane lei, adică aproape 10 mii de lei pe zi. În locul Laurei Iuliana Scântei, pe listele PNL Iași, la Senat a ajuns Liviu Brătescu.

Cine este Laura Iuliana Scântei, ajunsă magistrat CCR? A avut acces la arhiva SIPA

Cariera actualului președinte al Comisiei Juridice din Senat s-a identificat cu cea a lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, condamnat pentru fapte de corupție. În ianuarie 2007, a ajuns în echipa Departamentului de Luptă Antifraudă, imediat ce la conducerea acestuia a fost numit Tudor Chiuariu. Câteva luni mai târziu, după ce a fost numit ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu a numit-o pe Iulia Scântei consilierul său, ulterior, secretar general al Ministerului de Justiție. Laura Iuliana Scântei se numără printre cei care au avut acces la arhiva Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA), de pe lângă Ministerul Justiției, unde se găseau dosarele judecătorilor și procurorilor.

Astfel, Laura Scântei a accesat această arhivă de 9 ori, în decursul unui an, având acces la informații clasificate despre activitatea unor persoane importante ale statului. Cel mai bogat judecător din Iași va avea un mandat de 9 ani la Curtea Constituțională.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024