Prima pagină » Titlurile zilei » Cel mai bine plătit director din Primăria Iași lovește din nou. Salariu astronomic pentru șeful de la Eco Piața SA pe anul 2021. Are dublul salariului primarului Mihai Chirica

Cel mai bine plătit director din Primăria Iași lovește din nou. Salariu astronomic pentru șeful de la Eco Piața SA pe anul 2021. Are dublul salariului primarului Mihai Chirica

24 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Record după record depășit de directorul Eco Piața SA, Cristinel Stărică. Șeful de la Piețe și-a stabilit pe anul 2021 un venit anual de 421.600 de lei, respectiv peste 35 de mii de lei lunar. Astfel, veniturile lunare ale directorului din Primăria Iași sunt de două ori mai mari decât cele ale primarului Mihai Chirica

Direcțiile subordonate municipalității ieșene și-au stabilit propunerile de buget pe anul 2021. Printre propunerile de buget pe anul în curs se numără și cel de la societatea Eco Piața SA, direcție aflată în subordinea Primăriei Iași. Culmea, deși activitatea acestei direcții lasă de dorit, iar investițiile sunt la pământ, conducerea societății și-a stabilit o renumerație care o depășește și pe cea a șefilor din primărie. Nu este pentru prima oară când directorul Cristinel Stărică și cei din consiliul de administrație și-au stabilit salarii colosale în contrast cu activitatea ce lasă de dorit de la Eco Piața SA.

Contract de mandat uriaș pentru directorul de la Eco Piața SA

Conform proiectului de buget pe anul 2021, contractul de mandat al directorului Cristinel Stărică este de 421.600 de lei, respectiv 35.133 de lei lunar. Cheltuielile de personal pe anul 2021 la Eco Piața SA au fost stabilite la 3,5 milioane de lei. Din această sumă, cheltuielile cu salariile sunt de 2,4 milioane de lei. Au fost trecute și bonusuri de 250 de mii de lei (bonuri de masă și tichete). În calcul au fost trecute și indemnizațiile celor 6 persoane din Consiliul de Administrație.

În proiectul de hotărâre se stipulează 233.200 de lei anual pentru cele 6 persoane, respectiv 38.866 de lei de persoană. Astfel, fiecare din cei 6 va câștiga 3.238 de lei pe lună ca membru în consiliul de administrație (CA) de la Eco Piața SA. În cursul lui 2020, Stărică câștiga chiar mai mult, remunerația acestuia fiind de 37 de mii de lei pe lună. Salariul primarului Mihai Chirica este de două ori mai mic față de cel încasat de subordonatul său, Cristinel Stărică.

Mai mulți bani pentru cei din Consiliul de Administrație

Cristinel Stărică nu i-a uitat nici pe cei 6 membri ai consiliului de administrație. Structura este condusă de Paula Carmen Vornicu, aceasta având funcția de președinte. Aceasta face parte din mai multe consilii de administrație ale primăriei. Fostul casier de marfă la începutul anilor ’90 și consilier județean PSD a ajuns un adevărat om de consilii publice, de pe urma căruia banii curg fără prea mult efort. Din CA de la Eco Piața SA mai fac parte și Nicolae Mândrilă, Andrei Racoți, Ioana Turtă și Viviana Podianu. Dacă în 2020 aceștia aveau un venit total de 189 de mii de lei, pentru 2021 și-au votat o suplimentare consistentă a veniturilor.

„A fost estimată o creștere a cheltuielilor aferente contractelor de mandat și a altor organe de conducere și control cu aproximativ 75.200 de lei în anul 2021, față de nivelul estimat în 2020. Majorarea celor două componente conduce la o creștere a cheltuielilor cu contribuțiile datorate de angajator pe anul 2021, față de nivelul acestora în 2020, cu aproximativ 21.890 de lei. Toate aceste creșteri însumate, determină o majorare a cheltuielilor cu personalul estimate în 2021, față de nivelul estimat în 2020, cu aproximativ 203.040 lei”, susține Cristinel Stărică în proiectul de buget.

Salariul șefului Eco Piața SA, peste lista de investiții din piețele ieșene

Deși investițiile în piețele și târgurile administrate de Eco Piața SA sunt aproape de zero, cei din conducerea direcției au avut grijă de propriul buzunar. Conform proiectului de buget, veniturile pe 2021 ar fi de 7,15 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile se ridică la 7,11 milioane de lei. Astfel, rezultă un profit de doar 40.000 de lei pe parcursul anului 2021 la Eco Piața SA.

În plus, în lista de investiții apar proiecte de numai 140 de mii de lei. Se vor aloca 5.000 de lei pentru extinderea sistemului de monitorizare și supraveghere a bunurilor din Piața Nicolina. De asemenea, se vor aloca 100.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate privind modernizarea Pieței Alexandru cel Bun. În plus, alți 5.000 de lei se vor aloca pentru o serie de licențe privind un program de proiectare asistată. Alți 30.000 de lei se vor aloca pentru achiziția de vitrine frigorifice destinate piețelor.

Eco Piața SA a fost în atenția Poliției ieșene

Situația de la Eco Piața SA, instituție subordonată celor de la Primăria Iași, a intrat și în atenția Poliției ieșene. În urma unor plângeri venite de la piețari s-a constatat că locurile din piețele ieșene erau cumpărate cu bani negri. Unii oameni care vindeau în piețe primeau bonuri cu o valoare mai mică față de banii dați taxatorului. De asemenea, evaziunea fiscală era la ea acasă, totul sub coordonarea directorului Cristinel Stărică. Cu toate acestea, măsurile luate de organele de anchetă întârzie și acum să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`