Prima pagină » Titlurile zilei » Cei slabi de înger nu ar trebui să privească aceste fotografii. Apa a scos la iveală imaginile morții la granița județului Iași. Un craniu de copil, ascuns printre pietre și zeci de rămășițe umane – FOTO/EXCLUSIV

Cei slabi de înger nu ar trebui să privească aceste fotografii. Apa a scos la iveală imaginile morții la granița județului Iași. Un craniu de copil, ascuns printre pietre și zeci de rămășițe umane – FOTO/EXCLUSIV

24 oct. 2023, 02:00, 6 ,
Dragos Savin în Titlurile zilei

La marginea județului Iași se află barajul de la Stânca-Costești. În perioada toamnei, apa a scăzut și a scos la iveală imaginea morții. Zeci de rămășițe umane au apărut pe malurile lacului de acumulare

Toamna, apa barajului de la Stânca Costești scade, iar malurile se lărgesc. Odată ce apa se retrage, în urma ei rămân povești. Recent, mai mulți localnici din Ștefănești aveau să descopere o scenă care pentru mulți ar fi de-a dreptul apocaliptică. Zeci de rămășițe umane întinse pe sute de metri pătrați.

Printre acestea localnicii au găsit și un craniu de copil. La aproximativ jumătate de metru de acesta se află o cruce cioplită în piatră pe care se poate observa destul de ușor un an: 1932. Trebuie precizat faptul că barajul Stânca-Costești a fost construit pe râul Prut, la hotarul României cu Republica Moldova, odată cu construcția centralei hidroelectrice omonime. Barajul formează lacul de acumulare cu același nume, care are o suprafață de 59 km pătrați (este cel mai mare lac de acumulare din România). De asemenea, Stânca-Costești este un punct de trecere a frontierei între România și Republica Moldova.

La construcția barajului Stânca-Costești, partea română a fost nevoită să strămute șapte sate, iar RSS Moldovenească 11 sate. Barajul a fost dat în folosință pe 1 august 1978. Reporterii BZI au mers la Ștefănești și au discutat cu mai mulți localnici. Aceștia afirmă că pe malurile lacului de acumulare mai vin, periodic, „semne din adâncuri”. O femeie spune că sute de morminte se află încă pe fundul lacului.

„Când au dat drumul la apă a fost înghițit tot. Au fost câteva persoane care au dezgropat morții și i-au mutat, dar sute de morminte încă sunt sub ape. Cam în fiecare an apar. Săracii… Stau de zeci de ani sub ape”, a spus o localnică.

Apa a scos la iveală imaginile morții

Apa a scos la iveală imaginile morții, iar zeci de rămășițe umane au rămas pe malurile lacului. Deși întreg lacul de acumulare a fost „construit” peste sate și sute de oameni au plecat plângând din casele care urmau să fie „înghițite”, acum, în acest loc, durerea nu se mai simte. Fiind un lac cu o suprafață uriașă, localnicii, și nu numai, l-au transformat într-un loc în care își petrec timpul liber. Toamna, acolo se organizează partide de pescuit, iar oamenii stau la plajă vara. Trebuie precizat faptul că mulți ieșeni aleg să meargă în acest loc pentru relaxare.

Totodată, acest baraj salvează mai multe sate din Iași și din Botoșani de inundații anual. Înainte de a fi construit, satele de pe o parte și de alta a Prutului erau greu puse la încercare ori de câte ori cotele râului creșteau. Iată că, din nou, apa a scos la iveală imaginea morții la granița județului Iași.

Comentarii
  • Slab articolul, ati cautat senzational si ati facut un rahat , ati inserat date tehnice de pe unde le-ati gasit de pe Google ca sa mai mariti articolul !!! RAHAT!! puneti mana si faceti ziaristica care presupune altceva !

  • @stan …ești prost! Ești agramat ca o babă bârfitoare de la C.A.P. Urlați, comuna Bahlui!

    Tu nu ești în stare să scrii un comentariu scurt fără să faci praf gramatica limbii române dar faci ” critică literară”. E ora 8:35…pe la 9:00 tre’ să ajungi la cantina socială( azi au orez și 2 cartofi cu lapte prins).
    Lasă comentariile și fugi repede, prinde rând că iar faci gălăgie ca nu primești mâncare indeajuns.

    PS: articolul e bine documentat! 👏

  • Bai, Anonim incult! Ce gasesti tu senzational in acest articol? E ca la f***: te stimuleaza si la punctul culminant adoarme! Ziaristi de kkt!

  • @stan și @lucass

    @Stan de la 5:51 si @ Lucas de la 12 :10 e unul și același pokemon, hranit de stat cu tichete sociale si care sta zi de zi la cantină pt o masă caldă.
    Mă-sa sta in fața la biserica din cimitir cu sacoșa goală când se organizează evenimente prin zonă.
    El si mă-sa ar putea merge la muncă, dar nu-i duce capul pe niciunul …văd reptilieni, gramofoni zburători, farfurii și cești zburătoare. Trist!

  • Te cam repeți cu comentariile, dar recunosc c-am râs 😆

  • Prea mulți idioți cu gramatica-n gură!
    Articolul publicat e foarte bun, practic au anunțat pe consumatorii de șalău că pe fundul apei salăul înoată prin cimitir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`