La Iași, va avea loc Campionatul Național de Powerlifting, unde cei mai puternici români se vor întrece în trei probe de forță. Timp de 3 zile, sportivi din toată țara se vor aduna la Sala Polivalentă din Iași cu prilejul competiției. Aceștia sunt împărțiți pe mai multe categorii de greutate și vor avea de trecut 3 probe: genuflexiuni cu bara, îndreptări cu bara și împins din culcat
Cei mai puternici români se vor întrece între 29 septembrie și 1 octombrie 2022 la Campionatul Național de Powerlifting, organizat la Iași. Ieșeanul Radu Preduchin, managerul de la Weider Gym și președintele de la C.S. Flex Iași, va organiza evenimetul, în parteneriat cu Federația Română de Powerlifting. Peste 100 de sportivi din toată țara vor fi prezenți la Sala Polivalentă pentru a concura și, eventual, pentru a doborî noi recorduri. Ultimul eveniment de acest gen organizat la Iași a avut loc acum mai bine de 20 de ani, fapt pentru care este o premieră.
Ieșeanul Radu Preduchin organizează competiția națională de powerlifting
În perioada 29 septembrie–1 octombrie 2022, oameni de top din domeniul sportului de forță vor veni la Iași pentru Campionatul Național de Powerlifting. Evenimentul este organizat de Radu Preduchin care este președintele Clubului Sportiv Flex Iași și managerul de la Weider Gym, în parteneriat cu Federația Română de Powerlifting.
„C.S. Flex Iași are persoane care participă la această disciplină sportivă și este prima dată în Iași, după foarte mulți ani, când se organizează un astfel de concurs. Sperăm că va fi un început și pentru organizarea altor competiții în acest domeniu sportiv. Probele sunt clasice: genuflexiuni cu bara, îndreptări cu bara și împins din culcat. Noi avem o relație apropiată cu cei din Federația Română de Powerlifting. Cei care se află acum la Federația de Powerlifting au rezultate excepționale pe plan internațional, ei fac treabă foarte bună. Vor veni mulți sportivi noi care s-au înscris recent în cluburi. O să fie un eveniment frumos, se vor strânge sportivi atât din Iași, cât și din toată țara”, spune Radu Preduchin, președintele de la C.S. Flex Iași.
Pasiunea pentru powerlifting a lui Radu Preduchin a fost o moștenire de familie, tatăl său organizând în trecut, la rândul lui, competiții de powerlifting la Iași.
„Ultima dată, o competiție de acest gen a fost organizată de tatăl meu, acum foarte mulți ani. Pasiunea am luat-o de la tata, ramura sportivă și sala de sport este moștenire de familie. Tatăl meu a fost primul din Iași care a deschis o sală de culturism pentru publicul larg, în anii ‘70. Noi vrem să organizăm și un campionat mondial, pe viitor. Powerliftingul începe să prindă atracție către publicul larg din ce în ce mai mult”, adaugă managerul de la Weider Gym din Iași.
Florin Preduchin, unul dintre cei mai puternici români, a lansat powerliftingul la Iași
Florin Preduchin, tatăl lui Radu Preduchin, a fost cel care a inițiat competițiile de powerlifting la Iași.
„În anii ’80, am organizat competiții de powerlifting. Când se țineau concursurile de culturism, se făceau și cele de powerlifting cu asociațiile sportive Terom și CFR. Era ca un campionat național, dar concurau mai mult culturiști, pe vremea aia. Pe atunci nu prea era dezvoltat sportul și primul concurs la care am participat a fost în 1975, la Cluj, când se făcea Cupa 30 decembrie. Concursurile de powerlifting se organizau mai mult pentru a demonstra că cei care participau la culturism aveau și forță, nu erau doar «umflați». La Iași organizăm proba de powerlifting în cadrul concursurilor de culturism”, povestește Florin Preduchin.
La campionatul din acest an, vor participa amatori, iar câștigătorii nu vor lua premii în bani. Deși acest sport a evoluat în ultimii ani, ca audiență și ca număr de sportivi, Florin Preduchin nu crede că va ajunge prea curând un sport olimpic.
„Nu putem să spunem că cei pasionați își fac o carieră din asta, pentru că e vorba de sport amator, nu sunt profesioniști. Premiile nu sunt în bani, ci în diplome și medalii. Nu știu dacă Federația sau Ministerul dau ceva premii pentru rezultate mai deosebite la competiții internaționale, așa cum se întâmplă la alte sporturi. Dar, după părerea mea, e foarte greu să ajungă sport olimpic, având în vedere că la haltere, care e sport olimpic, sunt foarte mulți sportivi depistați pozitivi cu diverse substanțe. Cam așa stă situația cu sporturile de forță. Federația Română de Haltere este suspendată din competițiile internaționale de anul trecut. Nu au putut participa la olimpiadă pentru că au depistat mulți sportivi dopați. De aceea, cadrul general pentru ca powerliftingul să fie recunoscut ca sport olimpic nu prea e favorabil, având în vedere problemele de la alte sporturi de forță”, susține Florin Preduchin.
Astfel, cei mai puternici români sunt așteptați la Campionatul Național de Powerlifting care va avea loc la Iași.