Prima pagină » Titlurile zilei » Cei mai bogați primari din Iași. Lista averilor latifundiarilor care conduc primăriile din județ
Cei mai bogați primari din Iași. Lista averilor latifundiarilor care conduc primăriile din județ

Cei mai bogați primari din Iași. Lista averilor latifundiarilor care conduc primăriile din județ

07 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Cei mai bogați primari din Iași și-au actualizat recent declarațiile de avere pe anul în curs. Latifundiarii care conduc primăriile din județul Iași au mai multe mandate în spate și sunt favoriți pentru un nou mandat. Unii au acumulat însă averi de invidiat de când au ajuns în primărie, în timp ce alții și-au clădit imperiile financiare din propriile afaceri

Cei mai bogați primari din Iași și-au actualizat recent declarațiile de avere. Pe lista latifundiarilor din primăriile din județul Iași se află primari cu multe mandate în spate, unii acumulând averi înainte de a ajunge în instituții, iar alții în timpul în care și-au luat mandatele.

Printre cei mai bogați primari din Iași este Dumitru Pantazi, edilul municipiului Pașcani. Dumitru Pantazi, primarul orașului Pașcani, deține un teren intravilan, situat în municipiul Iași, încă din anul 2003, în suprafață de 1.500 metri pătrați. Acesta mai deține un teren agricol în municipiul Pașcani de 154 mii metri pătrați, dar și un alt teren în urbea pe care o conduce, în suprafață de peste 32 mii metri pătrați. Primarul municipiului Pașcani deține un teren intravilan, dar și un alt teren agricol în comuna Moțca. În plus, Dumitru Pantazi mai are un teren agricol în Valea Seacă în suprafață de peste 62 mii metri pătrați, un alt teren agricol în comuna Vănători din Neamț, dar și un alt teren de altă categorie, în aceeași localitate. De asemenea, acesta mai are un teren forestier în comuna Valea Seacă, de peste 75 mii metri pătrați.

La capitolul imobile, Dumitru Pantazi deține un apartament în Iași, dobândit în anul 2002, și o casă în municipiul Pașcani din anul 1997, în suprafață de 520 metri pătrați. Pantazi deține bijuterii în valoare de 50 mii euro dobândite între 1978 și 2004. Acesta mai deține active financiare de circa 400 mii lei. În plus, primarul are și plasamente de peste 800 mii lei.

Spații comerciale pentru primarul orașului Târgu Frumos. Ionel Vatamanu, printre cei mai bogați primari din Iași

Ionel Vatamanu, primarul orașului Târgu Frumos, deține trei terenuri intravilane în orașul pe care-l conduce. Acestea au fost dobândite între 1995 și 2004, dar și un teren forestier în oraș din anul 2008 în suprafață de 10 mii metri pătrați. La capitolul clădiri, Ionel Vatamanu deține spații comerciale în oraș din anul 2001 și 2004. Primarul are o locuință în Târgu Frumos din anul 2014, în suprafață de 384 metri pătrați, dar și un apartament în municipiul Iași, dobândit în anul 2003. În plus, Ionel Vatamanu are și spații comerciale în localitatea Belcești, încă din anul 2011.

Vatamanu a înstrăinat anul trecut un teren către fiica sa în valoare de 40 mii lei, tranzacție făcută în noiembrie 2019. Primarul orașului Târgu Frumos are un cont de 140 mii lei și nu a declarat datorii. Anul trecut a ridicat peste 106 mii lei de la primărie, în timp ce soția sa, administrator la SC Țac Țac SRL, a ridicat peste 24 mii lei.

Gheorghe Curcă, primarul orașului Hârlău, deține două terenuri agricole în comuna Deleni și unul în urbea pe care o conduce. Terenul din Hârlău are o suprafață de aproape 3.000 metri pătrați și a fost dobândit în anul 2004. Acesta nu a trecut nimic la capitolul clădiri, însă a declarat un autoturism marca Renault din anul 2004. Primarul orașului Hârlău a declarat un cont de aproape 9.000 euro, iar anul trecut a obținut 88 mii lei ca indemnizație de la autoritatea locală.

Cei mai bogați primari din mediul rural au multe mandate în spate

Unul din cei mai înstăriți primari din județul Iași este Dan Niță de la Miroslava. Acesta deține 7 suprafețe de teren dobândite între 1992 și 2018, două dintre acestea având câte 5.000 metri pătrați. Acesta are o casă în localitate din 2004, dar și alte trei din anul 2006, precum și un apartament din anul 2018. Primarul nu a mai declarat alte bunuri, în afara indemnizației de primar, dar și a pensiei de care beneficiază.

Între primăriile din județul Iași conduse de latifundiari se află și cea de la Strunga. Astfel, un alt primar care a acumulat ceva avere este și Mariana Lazăr. Primarul comunei Strunga, soția fostului senator PSD Sorin Lazăr, deține patru terenuri agricole din localitate dobândite între 1991 și 2009. Aceasta deține 3 terenuri intravilane, dintre care două în Strunga și unul în Miroslava. La capitolul clădiri, aceasta deține un apartament în Strunga din anul 1999, dar și o casă în Miroslava din anul 2016, în suprafață de peste 170 metri pătrați. Aceasta deține un autoturism Volkswagen Passat din anul 2006, două active financiare în lei de câteva zeci de mii lei, dar și un credit scadent în 2034, de peste 200 mii lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *