Prima pagină » Titlurile zilei » Cei mai bogați afaceriști din Iași premianți la categoria datorii
Cei mai bogați afaceriști din Iași premianți la categoria datorii

Cei mai bogați afaceriști din Iași premianți la categoria datorii

17 feb. 2022, 02:00,
Livia Zăbrăuțanu, în Titlurile zilei

O serie de companii și oameni din mediul afacerilor din județul Iași au înregistrat din nou datorii uriașe la Consiliul Local. Câteva dintre numele care se află pe lista roșie devin elemente comune ale evaluărilor datornicilor din ultimii ani, astfel că cei mai bogați afaceriști din Iași se clasează din nou în topul datorilor vânduți ai CL

Numele fostului deputat Viorel Blăjuț nu întârzie să apară nici de această dată în rândul datornicilor, acesta înscriindu-se în cursa pentru medalia rușinii cu datorii exorbitante. Istoria pare că se repetă în cazul lui, datoriile sale actuale trecând pragul de 400.000 de lei.

Viorel Blăjuț ajunge din nou pe lista rușinii

o mana care numara bani

Sume de peste un milion de lei sunt blocate în spatele firmelor care nu își plătesc taxele și impozitele

Viorel Bajut

Viorel Blăjuț ajunge din nou pe lista roșie a celor care nu își plătesc taxele și impozitele

Dorit a fi pozat mereu drept un om de afaceri cinstit, cu milioane de euro în conturi și afaceri prospere, fostul deputat Viorel Blăjuț joacă din nou rolul datornicului în ceea ce privește achitarea sumelor și impozitelor la timp către Consiliul Local din Iași. Cu o datorie de 453,406 lei, acesta este unul dintre fruntașii aflați pe lista datornicilor la sfârșitul anului 2021, respectiv începutul anului 2022. În luna decembrie a anului 2021, BVI HOLDING SRL a contestat în instanță deciziile de impunere și deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii pentru perioada 2015-2018 emise de organul fiscal (la acel moment datorând societății suma exorbitantă de 1.049.061,89 lei), contestațiile fiind respinse în instanță în favoarea Municipiului Iași.

Asemeni anilor precedenți, conform rapoartelor Consiliului Local, nu oamenii simpli, șomeri, asistenți sociali sau pensionari sunt cei care aduc probleme în rândul achitării impozitelor și plăților, ci cei care scot din buzunar sume enorme pentru confortul personal și pentru a achiziționa bunuri cu care să se etaleze în fața oamenilor care respectă legea și normele impuse de aceasta. În momentul de față, contribuabilul nu a beneficiat de prevederile HCL nr. 106/2021 privind procedura de acordare a anulării accesoriilor pentru obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 datorate bugetului local pentru că nu a îndeplinit condițiile necesare. Soarta acestuia pare că în momentul de față atârnă de un fir de ață până la luarea deciziilor autorităților.

Firmele celor mai bogați afaceriști din Iași restante în plătirea impozitelor locale

colaj cu Viorel Blajut si Iasisting

Cu o datorie la Primărie de peste 730 de mii de lei pe societatea Iasisting SRL, a acumulat treptat numeroase restanțe, plasându-l pe fostul deputat pe lista țeparilor milionari din Iași

Câteva dintre firmele de la Iași se ,,mândresc” în momentul de față cu faptul că datoriile lor la Consiliul Local cresc de la un an la altul. La sfârșitul anului 2021, atunci când s-a tras linie, restanțierii în efectuarea plăților s-au ,,bucurat” de înregistrarea unor sume cu mult prea multe cifre. În cursa pe care o au cei mai bogați afaceriști din Iași în rândul datoriilor intră și Clubul Sportiv ”Nicolina”, care a primit decizii de impunere, somații și titluri executorii pentru anii 2019, 2020 și 2021, acesta având la sfârșitul anului trecut datorii în valoare de 332.460 de lei. Întregind topul celor mai iresponsabile din punctul de vedere al plății intră și Instalații Grup SRL, Premier Soft SRL, Optimal Travel SRL, RCS&RDS SA, RFKI Comercial SRL, ICRTI SA, IPER Trans SRL și INVERT Investment SRL, toate având de achitat în momentul de față datorii cuprinse între 80.000 și 500.000 de lei.

În cazul unora dintre acestea, care prezintă situații mai grave în neachitarea sumelor respective, starea de insolvență a fost declanșată, următorul stadiu fiind reprezentat de către efectuarea măsurilor de executare silită prin trimiterea somațiilor și titlurilor executorii.

Antecedentele repetate

2 tersoane in fata Ministerului Finantelor Publice din judetul Iasi

La sfârșitul anului 2021, atunci când s-a tras linie, restanții în efectuarea plăților s-au ,,bucurat” de înregistrarea unor sume cu mult prea multe cifre

Începând cu anul 2019, Viorel Blăjuț intra la categoria cazurilor notorii în ceea ce privea nerespectarea plăților și impozitelor. Cu o datorie la Primărie de peste 730 de mii de lei pe societatea Iasisting SRL, firma cu sediul în satul Proselnici a acumulat treptat numeroase restanțe, plasându-l pe fostul deputat pe lista țeparilor milionari din Iași. Nici anul 2021 nu a fost unul prielnic pentru acesta, în urma datoriilor de peste 1 milion de lei aflându-se în proces de judecată cu Primăria Iași. Debitele înregistrate au atins 728 de mii de lei, iar restul de 295 mii de lei au fost trecute ca penalități.

Lista marilor restanțieri la bugetul local cuprindea în acel an 199 de societăți, printre care și cei mai bogați afaceriști din Iași, cu datorii cuprinse între 10.075 lei și 1.023.629 lei. O parte a datornicilor au acumulat aceste sume nemaipomenite în intervale mai lungi de timp, unii dintre ei acționând deja Primăria Iași în judecată pentru a mai scăpa de restanțe.

barbat care sta intr-un birou cu fata inspre o cladire mare

Mai multe firme din Iași se înscriu în cursa datoriilor exorbitante față de Primăria Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *