Elevii români care au obținut locul I la Olimpiada Internațională de Geografie din Indonezia au fost așteptați cu sufletul la gură de familiile lor. Din lotul național fac parte și doi ieșeni care sunt pasionați de această materie de mici
Este vorba despre Daniel Nicolae Hanganu, elev al Colegiului Național Iași, care a obținut medalie de aur, dar și de Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, care se bucură de o medalie de argint.
Tudor Sebastian Olariu, elevul ieșean care a obținut o medalie de argint, a împlinit vârsta de 18 ani cu o zi înainte de a pleca la Olimpiada Internațională de Geografie din Indonezia
Aproape 180 de concurenți din 46 de țări au participat la IGEO 2023. Lotul României a fost alcătuit din Radu Andrei Brădățeanu, elev al Colegiului Național „Sf. Sava” București, care a obținut o medalie de aur, Daniel Nicolae Hanganu, elev al Colegiului Național Iași, care a câștigat și el o medalie de aur, Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, care se bucură de o medalie de argint, precum și David Ștefan Preda, de la Colegiul Național Unirea Focșani, care a obținut și el o medalie de aur. Coordonatorii lotului au fost soții prof. Fiscutean Mihaela Cornelia și prof. Fiscutean Dorin, de la Colegiul Național Iași.
Tudor Sebastian Olariu este elev în clasa a XI-a la Colegiului Național Iași, iar acesta a împlinit frumoasa vârstă de 18 ani cu o zi înainte de a pleca spre Indonezia, unde s-a ținut Olimpiada Internațională de Geografie. Tânărul este pasionat de această materie încă de mic, iar reușita lui și a colegilor săi îl face fericit și mândru. Acesta mărturisește faptul că se aștepta să obțină un rezultat bun în această competiție, însă nu locul I mondial.
„Mă simt destul de mândru pentru reușita mea și a colegilor mei. Adevărul este că am nevoie de câteva zile ca să înțeleg ce mi s-a întâmplat. Eu și colegii mei ne așteptam să avem rezultate bune, dar nici chiar să obținem locul I în lume. Știam că suntem o echipă bună, una foarte pregătită. În general, România s-a aflat printre cei mai buni din istoria competiției și știam că totuși nu avem de ce să ne temem că venim acasă cu mâna goală. Eu însă simt că am nevoie să ajung cu picioarele pe pământ”, spune elevul Tudor Sebastian Olariu.
Reușită uriașă pentru lotul național de geografie al României
Tudor își dorește să facă studiile de licență în Olanda. Elevul consideră faptul că o persoană care chiar își dorește și care observă oportunitățile poate face o carieră în România.
„Mie de mic mi-a plăcut geografia, iar părinții mei aveau tot felul de atlase, mă uitam prin ele și eram fascinat. În clasa a 5-a am participat la concursul Terra, iar de acolo am tot participat de-a lungul anilor. Geografia are și ceva uman în ea, față de alte materii, cum ar fi fizica sau matematica. Este un mit faptul că la această materie trebuie să înveți capitale și munți.
Geografia este, de fapt, despre a înțelege lumea din jur. În următorii 5-6 ani, eu mă văd undeva în străinătate, pentru că îmi doresc să fac studiile de licență în Olanda, pe biologie, dar o direcție care să îmbine biologia cu geografia, pe partea de ecologie, evoluție, biogeografie. Consider că, dacă ești muncitor și observi oportunitățile, poți face o carieră din asta și în România. Domeniul este foarte larg și poate fi fructificat și la noi în țară”, mai spune elevul Tudor Sebastian Olariu în legătură cu Olimpiada Internațională de Geografie.