Prima pagină » National » Cei care își supraveghează vecinii riscă să facă închisoare! Puțini cunosc noua lege
Cei care își supraveghează vecinii riscă să facă închisoare! Puțini cunosc noua lege

Cei care își supraveghează vecinii riscă să facă închisoare! Puțini cunosc noua lege

28 nov. 2024, 12:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Cei care își supraveghează vecinii riscă să facă închisoare! Multe persoane îșți instalează camere de supraveghere la domiciliu, însă filmarea unei proprietăți private fără acordul proprietarului este considerată o încălcare a vieții private. Atunci când dispozitivele de supraveghere surprind imagini din proprietatea vecinilor, riscul de a fi sancționați este mare. Se pot da amenzi drastice sau se poate ajunge la pedeapsa cu închisoarea. Puțini cunosc noua lege.

Cei care își supraveghează vecinii riscă să facă închisoare!

Camerele de supraveghere sunt folosite de mulți români pentru siguranța locuinței, dar utilizarea lor trebuie să respecte drepturile fundamentale ale vecinilor. Filmarea neautorizată a unei proprietăți private sau utilizarea abuzivă a imaginilor pot atrage consecințe legale serioase, inclusiv închisoare.

Folosirea camerelor pentru a monitoriza activitățile vecinilor sau pentru a filma zone ce nu aparțin proprietarului este considerată o practică ilegală. Dacă imaginile sau filmările sunt folosite abuziv sau postate fără acord, cel care face asta riscă să fie pedepsit de lege.

Se poate da amendă penală sau chiar închisoare între 3 luni și 2 ani pentru divulgarea fără drept a imaginilor. În unele cazuri, instanța poate decide și despăgubiri civile pentru prejudiciul cauzat. Mai mult, filmarea constantă a unei persoane, fără justificare clară legată de securitate, poate fi considerată o formă de hărțuire sau supraveghere abuzivă.

Ce riscă persoana care încalcă dreptul la viața privată

Persoanele care încalcă dreptul la viața privată se pot confrunta cu:

  • Sancțiuni penale: Închisoare între 3 luni și 2 ani sau amendă, conform articolului 226 din Codul Penal.
  • Sancțiuni civile: Instanța poate obliga la plata unor despăgubiri pentru prejudiciul creat.

Dacă se dovedește că dispozitivele au fost montate abuziv, instanța poate dispune ca acestea să fie orientate exclusiv asupra proprietății proprietarului. Folosirea camerelor pentru a monitoriza activitățile vecinilor sau pentru a filma zone ce nu aparțin proprietarului este considerată o practică ilegală.

„Camerele instalate trebuie să aibă ca scop protejarea locuinței proprii. Orice utilizare care depășește această limită poate fi atacată în instanță.”, se mai arată în lege.

În cazul în care camera de supraveghere surprinde imagini din afara limitei locuinței, proprietarii au anumite obligații. Aceștia trebuie să atenționeze persoanele care apar în cadru cu ajutorul afișelor de tipul „Atenție! Proprietate supravegheată video.” Cei care își montează un sistem de supraveghere la bloc au obligația să specifice printr-un afiș la avizier și motivul supravegherii. Totodată, proprietarii trebuie să pună la dispoziție și datele personale de contact. Regulamentul GDPR nu poate fi luat în calcul, în cazul în care camerele sunt orientate doar spre limita proprietății personale. 

„Instalarea camerelor de supraveghere în spații publice sau private este reglementată de Legea nr. 333/2003 privind pază obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și de Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prin utilizarea mijloacelor de supravegherea video.”, se arată în lege.

Tot mai mulți români își montează camere de supraveghere pe proprietate, fie că este vorba despre un apartament, o casă sau un teren. Legea prevede condiții clare pentru cetățenii care apelează la această măsură de protejare a locuinței. Cei care încalcă legea riscă amenzi drastice sau în unele cazuri chiar închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024