Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cei care dorm putin își cresc riscul de Alzheimer
Cei care dorm putin își cresc riscul de Alzheimer

Cei care dorm putin își cresc riscul de Alzheimer

21 apr. 2021, 15:24,
BZI.ro, în Sanatate

A dormi mai puțin de 6 ore pe noapte crește riscul de demență și tulburări cognitive la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, spune un studiu Inserm.

Un studiu realizat de cercetători de la Inserm și Universitatea din Paris, în colaborare cu University College London (Marea Britanie), arată că există un risc cu 20 până la 40% mai mare de demență la persoanele a căror durată de somn este mai mică sau egală cu șase ore pe noapte, până la vârsta de 50 sau 60 de ani. Cercetătorii au observat, de asemenea, un risc crescut cu 30% de demență la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care au avut în mod constant o durată scurtă de somn, indiferent de posibilele lor probleme cardiovasculare, metabolice sau de sănătate mintală.

Cercetătorul Inserm, Séverine Sabia, a analizat datele dintr-un studiu care a analizat starea de sănătate a 7959 britanici, incepand cu anul 1985. Participanții au efectuat o autoevaluare a duratei somnului de șase ori între 1985 (intervalul de vârstă: 35 până la 55 de ani) și 2015 (interval de vârstă: 63 până la 86 de ani), care a furnizat date cu privire la durata somnului lor la 50, 60 și 70 de ani și pentru a studia legătura cu apariția unei forme de demență.

Lipsa somnului favorizeaza acumularea de proteine ​​beta-amiloide în creier

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință se interesează de tulburările de somn pentru a înțelege legătura cu boala Alzheimer. Pur și simplu pentru că au un impact dăunător asupra creierului nostru.

„Datorită utilizării mai multor metode de imagistică a creierului, am putut specifica mecanismele care explică legăturile dintre calitatea somnului, riscul de declin cognitiv și boala Alzheimer”, a explicat în martie 2020 Geraldine Rauchs de la Inserm, care tocmai publicase un studiu privind relația dintre tulburările de somn și debutul bolii Alzheimer.

După recrutarea a 127 de persoane cu vârsta peste 65 de ani, cercetătorii au descoperit că 75% dintre aceștia aveau apnee în somn fără să știe. După examinări cuprinzătoare, acest lucru le-a permis să înțeleagă mai bine schimbările din creier ale acestei tulburări de somn: fără impact cognitiv, ci acumularea de proteine ​​beta-amiloide în creier. Cu toate acestea, aceeași proteină se acumulează sub formă de plăci în boala Alzheimer.

„Acest lucru nu înseamnă că aceste persoane vor dezvolta neapărat boala, dar prezintă un risc mai mare. În plus, există soluții eficiente pentru tratarea apneei de somn. Detectarea tulburărilor de somn, în special a apneei de somn, și tratarea acestora ar face parte din mijloacele de promovare a îmbătrânirii cu succes”, a specificat cercetătorul responsabil de studiu, potrivit Top Sante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *