Guvernul din Cehia a decis prelungirea stării de urgenţă cu 14 zile, în speranţa că vor reuşi să stopeze răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Decizia vine după ce săptămâna trecută propunerea Guvernului de la Praga de a prelungi starea de urgenţă a fost respinsă de toţi conducătorii regionali ai Cehiei. Asta în ciuda faptului că spitalele se aflau în pragul colapsului din cauza creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19.
După mai multe discuţii cu liderii celor 14 regiuni,Guvernul a anunţat prelungirea stării de urgenţă, fără să impună noi restricţii.
„Sunt foarte bucuros că a câștigat bunul simț. Încheierea stării de urgenţă ar fi presupus reducerea restricţiilor şi nu ne permitem aşa ceva încă. Starea de urgență actuală ar fi expirat duminică. Guvernul ar fi putut folosi alte opțiuni legale pentru a reimpune unele restricții ale coronavirusului, dar nu pe toate”, a declarat premierul ceh Andrej Babis.
Ce restricții se păstrează în Cehia
Fără starea de urgență, barurile, restaurantele și cafenelele s-ar fi putut redeschide luni, la fel ca și afacerile de servicii.
Guvernul a avertizat că restricțiile sunt necesare pentru a împiedica agravarea focarului de COVID-19 din țară și pentru a provoca prăbușirea sistemului de sănătate. Prelungirea stării de urgenţă cu 14 zile vine la cererea liderilor din toate cele 14 regiuni cehe, care spun că nu au puteri suficiente pentru a combate pandemia.
„Aș dori să mulțumesc guvernatorilor, care înțeleg că este de cea mai mare importanță pentru noi să facem maximum pentru a proteja viețile cetățenilor noștri”, a precizat Andrej Babis.
Numărul deceselor a depășit 18.000 de cazuri, în această lună
Începând cu luna octombrie, Cehia a trecut prin diferite forme de lockdown și, din această cauză, opoziţia a criticat dur guvernarea. De asemenea, Partidul Comunist, principalul susţinător al guvernului, s-a opus prelungirii stării de urgenţă.
În Cehia, dacă cele 14 regiuni se pun de acord asupra unei decizii, atunci măsurile se pot implementa şi fără consultarea Parlamentului. Cu toate acestea, unii critici se îndoiesc şi spun că decizia este neconstituţională.
Numărul total de decese cauzate de COVID-19 în Cehia a trecut de 18.000, în acestă lună, de la aproximativ 700, cât se înregistrau în octombrie.
De asemenea, conform datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, rata de infectare a Cehiei e a doua cea mai mare din Europa, după Portugalia, unde noua tulpină SARS-CoV-2 face ravagii.
Restricții noi impuse de Portugalia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, prin intermediul unor comunicate, că Portugalia au impus noi măsuri, în contextul pandemiei de Covid-19 și a răspândirii noii tulpini, pentru persoanele care călătoresc în cele două țări.
Autoritățile portugheze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul său, în contextul pandemiei de COVID-19, care se aplică deja începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00.
Astfel, toate persoanele care călătoresc în Republica Portugheză, pe cale aeriană, din state membre UE sau asociate Spațiului Schengen care înregistrează o incidență a cazurilor între 150 și 500 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (inclusiv România), trebuie să prezinte un test molecular (tip RT-PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării. De asemenea, în cazul acestor categorii de persoane, autoritățile portugheze recomandă efectuarea doar a călătoriilor care sunt esențiale.