Prima pagină » Coronavirus » Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun

Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun

02 nov. 2020, 09:28,
BZI.ro, în Coronavirus

Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun, spune ministrului de interne Jan Hamacek. Potrivit acestuia revenirea la normal nu mai este o chestiune de zile ci mai degrabă de luni. Ultimul bilanț al autorităţilor a arătat 11.428 de cazuri noi în 24 de ore.

Peste 3.250 de persoane au murit de când a început pandemia.

Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun

Vineri, Camera Deputaților a aprobat prelungirea stării actuale de urgenţă până cel puţin pe 20 noiembrie. Ea include o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, precum şi închiderea şcolilor, restaurantelor şi a majorităţii afacerilor.

Trecută de primul val, Cehia se luptă cu o creştere rapidă a ratei de infecţie, din septembrie. Opoziţia a cerut o comisie parlamentară de anchetă. „Dacă guvernul a spus în primăvară că a salvat mii de vieţi, atunci trebuie să-şi asume şi responsabilitatea pentru morţi”, a spus fostul ministru al finanţelor Miroslav Kalousek.

Ministrul Sănătăţii din Cehia a fost demis după ce a încălcat restricţiile anti Covid-19

Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun. Cu toate acestea nici măcar ministrul Sănătăţii nu a respectat măsurile de siguranță impuse de autorități. Roman Prymula, a fost demis după ce a încălcat restricţiile anti Covid-19.

Acesta a fost fotografiat  în timp ce ieşea din restaurantul de lux Rio din districtul Vyšehrad al capitalei cehe. Restaurantul ar fi trebuit teoretic să fie închis, conform restricţiilor anti-COVID impuse chiar de guvernul din care face parte. Prymula n-ar fi purtat nici mască în mașina în care se afla cu șoferul.

„Prymula râde literalmente în fața tuturor celor care acceptă regulile sale într-o manieră disciplinată”, a scris publicația Blesk.

Evenimentul a avut loc  la o zi după ce Republica Cehă, cu o populație de 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 15.000 de cazuri Covid.

Comportamentul său a stârnit un val de critici pe reţelele sociale din partea opoziţiei şi chiar din rândul coaliţiei de guvernare.

„Când personalul nostru medical se luptă în prima linie pentru a salva vieţile compatrioţilor noştri, un astfel de comportament este absolut de neiertat”, a declarat premierul Andrej Babis.

Roman Prymula, epidemiolog de profesie, a fost numit ministru în septembrie, într-un moment în care numărul de contaminări începea să crească vertiginos.

Aflată pe primul loc în UE la numărul de noi decese şi contagieri la 100.000 de locuitori, Republica Cehă, o ţară de 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat circa 270.000 de cazuri confirmate şi 2.400 de morţi din martie.

Premierul Cehiei si-a cerut scuze în fața cetățenilor, fiindcă a greșit în gestionarea pandemiei

Premierul Cehiei , Andrej Babis, le-a cerut public scuze cetățenilor într-o conferință de presă. Acesta a recunoscut că el și guvernul său au făcut greșeli, însă a cerut din nou oamenilor să respecte regulile.

„Îmi cer scuze că noile restricții vor impacta vieților proprietarilor de afaceri, cetățenilor, angajaților. Îmi cer scuze, de asemenea, că am exclus de facto posibilitatea ca acest lucru să se întâmple pentru că nu am putut să îmi imaginez că acest lucru se putea întâmpla”, a spus Babis.

Scuzele premierului ceh vin în contextul în care un nou val al pandemiei de coronavirus, mai puternic decât cel din primăvară, lovește Europa, iar mai multe țări din Uniunea Europeană au raportat creșteri mari ale infectărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *