Prima pagină » National » Ceferiștii au ieșit în stradă. Protestatarii sunt furioși după recalcularea pensiilor
Ceferiștii au ieșit în stradă. Protestatarii sunt furioși după recalcularea pensiilor

Ceferiștii au ieșit în stradă. Protestatarii sunt furioși după recalcularea pensiilor

26 sept. 2024, 13:16,
Elena Nicoleta BUJOR în National

A venit rândul ceferiștilor să iasă în stradă împotriva noii legi a pensiilor. Sute de protestatari s-au adunat la Ministerul Muncii, furioși din cauza pensiilor recalculate care le-au scăzut veniturile, în special cei care au lucrat în condiții speciale.

Participanţii la acţiunea de protest din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale: FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Vă aducem aminte că recent au fost proteste declanșate și de nevăzători și mineri.

Ceferiștii au ieșit în stradă. Protestatarii sunt furioși după recalcularea pensiilor

Rodrigo Maxim, liderul Sindicatului CFR, avertizează că dacă cererile lor nu sunt ascultate, vor organiza un protest masiv pe 25 octombrie.

„Sunt oameni nemulțumiți care au venit cu deciziile de pensionare ca să demonstreze că pensia recalculată este mai mică, între 1.000 si 4.000 de lei, și nu sunt de acord să le înghețe pensia pe o perioadă de timp de care ei nu mai știu dacă mai trăiesc. Și nici cei care urmează să iasă la pensie să iasă cu pensii mai mici decat cei actuali. Suntem chemați la negocieri. Vreau să anunț pe această cale că dacă nu rezolvăm și nu ne facem înțeleși , atunci vom continua cu un miting de protest de peste zeci de mii în fața Guvernului pe 25 octombrie”, a transmis Rodrigo Maxim, liderul Sindicatului CFR.

Nemulțumirea crește și printre cei care urmează să iasă la pensie, temându-se că vor primi sume mai mici decât cei deja pensionați. Protestatarii au scandat lozinci precum „Demisia” și „PSD și PNL, aceeași mizerie”, în timp ce mulți dintre ei au arătat deciziile de pensionare cu reduceri semnificative, unele de până la 4.000 de lei.

„Am fost lăcătuș mecanic, șef de echipă și maistru la Cariera Seciu și Cariera Tismana. Mi-a venit recalcularea cu minus 404 lei. Am lucrat 35 de ani, zi de zi în carieră. Am îndurat friguri, geruri, ploi, caniculă, toate vicisitudinile vremii”, spune un protestatar.

Conform Confederației Sindicale Meridian, noua lege a pensiilor avantajează pe cei care au lucrat în condiții normale, dar defavorizează grav persoanele cu pensii mici, cu dizabilități sau care au muncit în condiții speciale. Aceștia se plâng că recalcularea nu ține cont de contribuțiile suplimentare plătite pentru condițiile grele de muncă și că indexarea pensiilor va fi înghețată pentru o perioadă nedeterminată.

„Calcularea valorii punctului de referinţă cu acest stagiu mediu de 25 de ani prejudiciază în mod nedrept pensionarii din condiţii deosebite sau speciale de muncă şi avantajează pensionarii din condiţii normale de muncă. Totodată, pensionarii care au lucrat în condiţii de muncă deosebite sau speciale nu beneficiază de punctele de stabilitate care sunt oferite prin lege celor pensionaţi din condiţii normale de muncă, pentru anii lucraţi peste stagiul mediu de 25 de ani”, atrage atenţia sursa citată.

O delegație a protestatarilor a fost primită la discuții cu ministrul Muncii, în încercarea de a găsi soluții la aceste probleme majore.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024