Prima pagină » Local » Ceea ce trebuia să fie o seară fericită s-a transformat într-una de coșmar pentru mai mulți ieșeni! Sute de pacienți au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon” în doar 48 de ore, cei mai mulți în noaptea dintre ani
Ceea ce trebuia să fie o seară fericită s-a transformat într-una de coșmar pentru mai mulți ieșeni! Sute de pacienți au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului

Ceea ce trebuia să fie o seară fericită s-a transformat într-una de coșmar pentru mai mulți ieșeni! Sute de pacienți au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon” în doar 48 de ore, cei mai mulți în noaptea dintre ani

03 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Sute de pacienți au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic „Sfântul Spiridon”, Iași în ultimele zile, cei mai mulți fiind în seara de Revelion. Noaptea dintre ani a fost una zbuciumată, iar medicii abia au reușit să facă față situației. Nici în acest an nu au lipsit clasicele cazuri de traumatisme provenite din explozia petardelor. Doi ieșeni au ajuns în clinica de oftalmologie cu răni grave în urma exploziilor.

„Am început noaptea de Revelion cu multe prezentări în urgență. Majoritatea cazurilor au fost traumatisme legate de această sărbătoare. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din mediul rural, din Valea Adâncă, a ajuns cu o arsură provocată de un articol pirotehnic. O arsură de 4 la sută pe torace și abdomen. Sperăm într-o evoluție favorabilă. Același lucru s-a întâmplat pentru un bărbat căruia i-a explodat o petardă în față. Un pacient, tot din județul Iași, cu traumatism la nivelul ochiului drept, după prezentarea în urgență a fost internat în clinica de oftalmologie și sperăm ca ochiul afectat să fie salvat. Un alt caz, o fetiță de 7 ani, a tăiat accidental, pleoapa frățiorului ei de 5 ani. Copilul a ajuns tot în urgență și apoi în clinica de oftalmologie”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Sperăm ca zilele următoare să fie mai puțini pacienți în urgență”

Nu au lipsit cazurile grave pe fondul consumului excesiv de alcool. Un ieșean a ajuns de urgență la spital după ce a fost înjunghiat de un vecin, iar un altul a intrat în comă după intoxicația cu etanol. Un caz dramatic a fost cel al unui tânăr de 18 ani care a intrat în stop cardio-respirator în timp ce se afla la urat cu mai mulți prieteni. Încă nu se cunosc cauzele exacte ale decesului și se așteaptă rezultatele de la IML.

„Cazuri grave au fost cele produse de excesul de alcool, cu traumatisme produse între vecini sau prieteni. Un bărbat a ajuns înjunghiat în torace, o plagă anterioară și una posterioară, cu interesarea plămânului. Un pacient, după ce a fost stabilizat, s-a dovedit a fi și pozitiv pentru Covid-19. Un alt pacient foarte grav, în vârstă de 43 de ani, a ajuns adus de SMURD, în comă, după ce a consumat alcool. Mai bună este starea pacientei de 18 ani, care și-a sărbătorit majoratul în noaptea de Revelion și a consumat alcool. A ajuns în urgență cu pierderea stării de conștiință și intoxicație cu etanol.

Cel mai dramatic caz a fost unul petrecut la urat, însă fără legătură cu acest eveniment care trebuia să fie unul fericit. Un tânăr de 18 ani a ajuns în UPU- Târgu Frumos în stop cardio-respirator. A fost resuscitat timp de două ore și, din păcate, nu s-a obținut reîntoarcerea circulației spontane. Este un caz al cărui diagnostic va fi pus de medicina legală. Pentru unii, ultima zi din an și noaptea fericită dintre ani s-a transformat într-o dramă sau cel puțin într-un eveniment nefericit. Sperăm ca zilele următoare să fie mai puțini pacienți în urgență”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Aceeași situație a fost și în perioada Crăciunului

Medicii ieșeni s-au confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de pacienți în comă alcoolică sau cu alte afecțiuni provenite în urma consumului mare de alcool. Într-o singură gardă, de Crăciun, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean „Sfântul Spiridon”, au ajuns aproximativ 200 de pacienți, cei mai mulți în urma consumului de alcool. Aproximativ 15 la sută din pacienții care au ajuns la spital în acea perioadă, aproximativ 150-200 de persoane, au fost pacienți cu etilism acut. Cel mai grav caz a fost al unui bărbat în vârstă de 54 de ani, care a ajuns cu o alcoolemie record, de 9 la mie și aproape înghețat. Medicii l-au resuscitat timp de 9 ore, dar efortul lor a fost în zadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *