Când este vorba ca românii să-și recupereze drepturile pierdute abuzit, statul român este un munte de nepăsare. Zeci de ani durează procesele prin care românii deposedați ilegal de avuții le au cu statul român care refuză să pună în aplicare hotărâri judecătorești. În schimb, românii câștigă la CEDO și țara este obligată să restituie 17.0000 de hectare de pădure sau să plătească câteva zeci de milioane de euro despăgubiri.
CEDO obligă România să restituie 17.000 hectare de pădure
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus că România să restituie 17.000 de hectare de pădure Composesoratului din Borșa. O treime din această suprafață a fost atribuită în trecut miliardarului Frank Timiș. După mai multe procese, instanțele au decis în mod definitiv că pădurile să fie returnate urmașilor foștilor proprietari, care numără peste 20.000 de persoane, potrivit Știrile ProTV.
În cazul în care statul român nu va pune în aplicare restituirea, va trebui să plătească despăgubiri de aproximativ 70 de milioane de euro. Decizia CEDO poate fi contestată la Marea Cameră a Curții. Conform hotărârii CEDO, Romsilva are un termen de 12 luni pentru a restitui pădurile, iar proprietarii au declarat că intenționează să le administreze într-un mod riguros și să interzică tăierile ilegale.
Restituirea celor 17.000 de hectare de pădure nu reprezintă singura obligație impusă de CEDO statului român. În alte 20 de cazuri, autoritățile trebuie să returneze în natură terenuri, pășuni și chiar case care au fost naționalizate în perioada regimului comunist.
Pădurile oamenilor sunt tăiate ilegal! Marea defrișare din Maramureș
România este defrițată în mod ilegal de zeci de ani. Sunt mii de dosare penale deschide, dar anchetele bat pasul pe loc. În ceea ce privește materialul lemnos, traseul lui este, de cele mai multe ori, în afara țării. Marile corporații se ”bat” pe lemnul din România și defrișează zilnic. Aurul verde al României este pierdut în mod definitiv cu complicitatea politicienilor care bat pasul pe loc în a lua măsuri reale și concrete în a stopa acest lucru.
În primele trei trimestre ale anului 2024, pagubele cauzate de tăierile ilegale în pădurile de stat gestionate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva au fost de 7,3 milioane de lei.
Până la finalul lunii septembrie, au fost realizate 10.459 de inspecții în pădurile aflate în proprietatea publică a statului, iar cantitatea totală de lemn tăiat ilegal a ajuns la 14.671 de metri cubi (mc). Dintre aceștia, 3.984 mc au fost imputate personalului silvic.
În ceea ce privește pădurile administrate pentru alți proprietari pe baza unor contracte, Romsilva a efectuat 20.952 de controale și a identificat un total de 8.807 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal, provocând un prejudiciu de 4,3 milioane de lei, cu o scădere de aproape 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Din această cantitate, 2.105 mc au fost imputate personalului silvic. Una peste alta vă aducem aminte faptul că la Romsilva este un trai extrem de bun. 100.000 de euro a luat cadou de pensionare un director din cadrul organismului național. Așadar, CEDO obligă România să restituie 17.000 hectare de pădure, sau plată a câteva zeci de milioane de euro, ceea ce înseamnă încă o gaură în bugetul de stat.