Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Ceata cerebrala, probleme de memorie, depresie? Planul dr. Mark Hyman pentru un creier sanatos

Ceata cerebrala, probleme de memorie, depresie? Planul dr. Mark Hyman pentru un creier sanatos

04 dec. 2019, 13:37,
în Sanatate

Ceata cerebrala, depresia, anxietatea, problemele de memorie aduc tot mai multi oameni in cabinetele medicilor. Unii se confrunta cu astfel de probleme de ani de zile, altii le experimenteaza de cateva luni. Multi dintre acestia considera ca astfel de simptome vor trece de la sine sau ca nu se poate face nimic. Dr. Mark Hyman sustine ca astfel de lucruri nu trebuie ignorate si ca tine de noi sa le prevenim si sa le tratam atunci cand apar.

„Dr. Hyman, in majoritatea zilelor simt ca nu ma pot concentra mai mult de 15 minute la un moment dat. Simt ca traiesc intr-o ameteala. Am avut o minte atat de ascutita, iar acum simt ca am ceata cerebrala. Exista ceva ce pot face pentru a construi o mai buna sanatate a creierului?”. Acesta este un fragment dintr-un mesaj primit de dr. Mark Hyman, un medic de familie din SUA, vorbitor, educator si adept al medicinii functionale. Este fondatorul si directorul Centrului UltraWellness, seful de strategie al Centrului clinic din Cleveland pentru medicina functionala. De asemenea, este consilier si co-gazda invitata la Showul Dr. Oz.

Dr. Hyman a marturisit ca ceea ce simte pacientul – si nu sunt deloc putini cei care se plang de ceata cerebrala, ii este foarte cunoscut. „In urma cu aproximativ 20 de ani, cand m-am imbolnavit grav de sindrom de oboseala
cronica, am simtit ca am simultan dementa, depresie si ADD – tulburare de deficit de atentie. In cele din urma, am descoperit ca sufar de intoxicatie cu mercur si eram complet epuizat. Sanatatea creierului meu a suferit cel mai mult. Am avut ceata cerebrala teribila si nu m-am putut concentra pentru perioade lungi de timp. Aici am ajuns, medic cu ceata cerebrala: in unele zile nici nu-mi mai aminteam numele pacientilor mei”, a marturisit dr. Hyman.

Ceata cerebrala: ce duce la „ruperea” creierului?

Medicul a descoperit apoi medicina functionala. A reusit sa invinga oboseala cronica, si-a imbunatatit performantele cognitive. „De-a lungul anilor, mi-am conturat bine abordarea pentru un creier mai clar, mai rapid si mai bun. Vreau sa experimentati aceeasi transformare. Oricare ar fi situatia dvs., un creir sanatos creeaza mai multe oportunitati si face viata mai buna”, sustine medicul.

Ce duce la lezarea creierului? Cei mai multi dintre noi nu invatam niciodata cum sa ne gestionam energia. Insa invatam sa folosim zaharul, cofeina si alcoolul pentru a ne gestiona energia si starile de spirit. Nu ne conectam
comportamentele si alegerile cu modul in care ne simtim. Creierul este un organ conectat la tot ce se intampla in corpul tau. El este rezistent si se poate recupera si vindeca atunci cand ii oferim conditii potrivite.

Facem o multime de lucruri care deterioreaza creierul si favorizeaza ceata cerebrala. Mancam prea mult zahar si carbohidrati rafinati, prea putine grasimi bune, suntem expusi la excito-toxine precum indulcitori artificiali, MSG, toxine de mediu, precum mercur si plumb. Somnul insuficient, stresul, lipsa exercitiilor fizice, consumul excesiv de alcool si droguri sunt alti factori care provoaca „leziuni ale creierului”.

Schimba ceva in stilul de viata

„De-a lungul anilor, am descoperit ca multi pacienti nu fac legaturi intre felul in care se simt si ceea ce mananca, cat se odihnesc si dorm, cat efort fac, cat timp aloca prietenilor, media si informatiile la care se expun. Dupa ce faceti aceste conexiuni, va puteti schimba abordarea cu privire la acesti factori importanti si la celelalte zeci de decizii zilnice pe care le luati”, spune dr. Hyman.

A te simti complet energizat si a mentine creierul sanatos necesita in cele din urma sa inlocuiesti lucruri rele cu lucruri bune. Inclusiv alimente si modificari in stilul de viata. Multi dintre noi mancam prost, nu primim suficienti nutrienti, lumina, aer, apa, odihna, somn, exercitiu. Nu avem parte de prea multa iubire, intelegere, prieteni, sens si scop.

Exista si o veste buna. Putem face ceva sa schimbam situatia. Putem evita ceata cerebrala si toate celelalteprobleme legate de creier daca vom urma sfaturile dr. Hyman.

Un creier sanatos se mentine cu hrana adevarata

Cand spune mancare adevarata, dr. Hyman se refera la alimente integrale, organice, proaspete, locale, neprocesate. „Daca are un cod de bare, ar trebui sa o evitati. Daca strabunicul tau nu l-ar recunoaste, nu-l manca. Mancarurile prelucrate exista in cea mai mare parte pe culoarele din mijloc ale magazinelor alimentare, asa ca evitati aceste zone!”, este sfatul medicului.

Mananca o multime de fructe si legume colorate. Acestea vin incarcate cu fitonutrienti care stimuleaza creierul.Sunt alimente pline de antioxidanti antiinflamatori puternici, detoxifianti si molecule care stimuleaza energia. Consumati mai ales legume cu frunze verzi precum spanac, kale, creson, rucola, fructe de padure, broccoli, etc. Alegeti carbohidrati lenti. „Conopida si inghetata se incadreaza in categoria carbohidrati. Dar stii ca prima este sanatoasa si cea de-a doua nu”, sustine medicul.

Consumul alimentelor intregi, cu multe fibre, incluzand cantitati mici de fasole, cereale integrale fara gluten, nuci si seminte, ajuta la detoxifiere si mentin bacteriile intestinale sanatoase. Un intestin sanatos inseamna un creier sanatos! De asemenea, consuma grasime sanatoasa. 60% din creierul tau este format din DHA – o grasime omega-3 pe care o obtii din alge si peste.

Ceata cerebrala prevenita cu suplimente

Nu uitati de proteine. Pentru a construi muschi avem nevoie de aproximativ 30 de grame de proteine. Cand pierzi muschi, imbatranesti mai repede. Si creierul tau primeste o lovitura uriasa! Mancati proteine ​​la fiecare masa, inclusiv oua imbogatite cu omega-3, unturi de nuci, chiar si peste pentru micul dejun.

Eliminati zaharul, grasimile trans, aditivii alimentari si conservantii, Acestia iti otravesc creierul si iti perturba biochimia. Daca nu este mancare reala, nu o mancati. Luati suplimente! Un supliment de multivitamine, de magneziu, vitamina D3, acizi grasi omega-3, probiotice, acid folic, B6 si B12 sunt toate necesare pentru ca creierul dvs. sa functioneze optim.

Daca ati incercat toate aceste lucruri si inca va luptati cu ceata cerebrala sapati putin mai adanc. „Pentru mine, toxicitatea cu mercur a fost problema. A tau ar putea fi probleme intestinale au alergii alimentare ascunse. Daca simtiti ca ati incercat totul, luati in considerare sa lucrati cu un medic de medicina functionala. Impreuna veti explora ceea ce ar putea sta la baza cetei creierului”, incheie dr. Hyman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025