Prima pagină » Titlurile zilei » Ceasuri si bijuterii scumpe, pândite din spatele computerelor. La o licitație online s-au plătit 20.000 de euro pentru o raritate. Piesa a ajuns la Iași

Ceasuri si bijuterii scumpe, pândite din spatele computerelor. La o licitație online s-au plătit 20.000 de euro pentru o raritate. Piesa a ajuns la Iași

28 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un tânăr din Iași a plătit pentru un ceas vechi, de colecție, 20.000 de euro, în cadrul unei licitații. Specialiștii din domeniu spun că a crescut numărul tinerilor din Iași care colecționează diverse obiecte de valoare, iar licitațiile online au succes.

”A crescut numărul tinerilor care colecționează obiecte de artă. Scăderea vârstei participanților este pricinuită nu doar de accesibilitatea canalului online de participare la licitație, ci și de diversificarea fără precedent a tematicilor de licitație. Totodată, licitațiile Artmark au fost urmărite live pe Facebook de un total de 71.421 de utilizatori de-a lungul anului 2021. Casa Artmark a aniversat în decembrie 2021 primele palete online de licitație (care exprimă conturi online active), ce au depășit pragul de 15.000. Paleta cu numărul cel mai avansat ce a participat în ultima licitație a anului, cea pentru ceasuri de colecție, din 22 decembrie 2021, a ajuns la 15.017 de conturi online. Practic numărul de conturi s-a dublat față de 2020. Un procent de 23 la sută dintre participanții la licitațiile Artmark au vârste de până în 40 de ani inclusiv, iar 6 la sută au sub 30 de ani. Evenimentele organizate de Artmark de-a lungul anului 2021 au reflectat personalitatea colecționarului ce a explorat mai multe registre – de la pictură la covoare, de la icoane la tapiserie, de la artă bizantină la mobilier de artă, sticlărie și argintărie de autor”, spune Alexandra Sulugiuc, Area Art Advisor la Casa Artmark.

Alexandra Sulugiuc: ”Online-ul a devenit noua modalitate pentru achiziția artei”

Contextul pandemic a influențat considerabil piața românească de artă, mai spun specialiștii. Dintre cele șase case de licitație existente în 2019, doar 3 și-au continuat activitatea în prima perioadă a pandemiei, respectiv A10 (Artmark), Alis și Quadro, fiecare folosind propriile facilități online, dezvoltate funcțional anterior contextului pandemic. Astfel, Licitația Artmark de Primăvară – cel mai mare eveniment al pieței de artă din primul trimestru, nu a fost afectată de contextul pandemic, înregistrând o rată de adjudecare de peste 90 la sută și vânzări de 1,25 milioane de euro, raportat la Licitația Artmark de Primăvară din martie 2019, unde totalul de adjudecare a fost de 1,03 milioane de euro, iar rata de adjudecare de 90 la sută.

”În 2021, Casa de Licitații Artmark a organizat nu mai puțin de 43 de licitații, fiind și anul din istoria Artmark cu cele mai multe licitații. În 2021, pe lângă mixul de opere de artă și obiecte de colecție, a evoluat profilul colecționarului, lucrările de artă au fost plătite în criptomonede, iar online-ul a devenit noua modalitate pentru achiziția artei”, mai spune Alexandra Sulugiuc, Area Art Advisor la Casa Artmark.

În edițiile BZI anterioare a fost prezentat cazul lui Nicolae Iftimie, un colecționar de artă din Iași care a fost dat în judecată de compania Artmark.

În anul 2021 au fost vândute obiecte în valoare de 712.900 de euro, prin intermediul Casei Artmark

În topul operelor vândute se află un tablou al pictorului Adrian Ghenie, vândut cu 129.000 de euro, o pictură a autorului Sabin Bălașa denumită ”Călătorie”, ce s-a vândut cu 31.000 de euro. „Cavalerul Negru”, o sculptură a lui Costin Ioniță s-a vândut cu 30.000 de euro.

”Anul 2021 s-a dovedit a fi cel mai bun an de până acum pentru arta contemporană, înregistrând vânzări totale de 2,59 milioane de euro în licitațiile Artmark, față de 2020, atunci când licitațiile de artă contemporană au totalizat 2,35 milioane de euro. Pe de altă parte, arta clasică a înregistrat, în 2021, vânzări totale, la Casa Artmark, de 5,6 milioane de euro (dintr-un total de vânzare prin licitații de 12,6 milioane de euro). La capitolul artei clasice, vânzările totale rămân apropiate celor de anul trecut, care au totalizat 5,68 milioane de euro. În 2021, majoritatea recordurilor de autor aparțin segmentului de artă contemporană, iar nu precum în trecut, artei clasice. Principalul motiv al acestei evoluții este sudura lucrărilor importante de artă clasică în colecții, dincolo de cele retrase din piață în muzee, și piese importante ale artiștilor muzealizați apar în piață din ce în ce mai rar”, mai explică Alexandra Sulugiuc, Area Art Advisor la Casa Artmark.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat un caz similar despre un tablou celebru al lui Nicolae Tonitza.

Un tânăr din Iași a achiziționat un ceas unicat, de colecție

Specialiștii mai spun că a crescut numărul celor interesați de obiecte de valoare precum ceasuri unicat, vintage ori ediții limitate. Așadar, în anul 2021, cel mai bine vândut ceas Dubuis este modelul Roger Dubuis Hong Kong Special Edition, care a fost adjudecat pentru 31.250 de euro. Cea mai scumpă monedă românească vândută într-o licitație organizată în România a fost moneda de 100 de lei din 1940, adjudecată pentru 13.000 de euro.

De asemenea, moneda din aur de 20 de lei de la 1870 a fost adjudecată pentru 11.000 de euro, moneda de aur aniversară BNR, sărbătorind Academia Română, adjudecată pentru 12.000 de euro, dar și proba monetară pentru piesa de 5 lei 1879, a fost achiziționată cu 6.000 de euro. Recordul de preț la categoria carte veche religioasă românească, de 11.000 de euro, a fost înregistrat de cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu – „Îndreptarea legii” de la 1652.

Alexandra Sulugiuc: ”În România, arta tradițională la ora actuală este subcotată”

Anul 2021 aduce și recordul național de preț pentru o icoană vândută prin licitație. Astfel, icoana pe glajă „Sfântul Nicolae pe tron”, realizată de primul atelier de la Nicula în 1799, cel care a inițiat și consacrat icoana pe sticlă în Transilvania, a fost adjudecată pentru 10.000 de euro. De asemenea, tot în anul 2021, cel mai mare preț obținut pentru o hartă românească este de 4.500 de euro și este vorba de Harta sinoptică „Cursul și Delta Dunării”, de Lotter Tobias Conrad, ce datează din 1740. Un registru al artei decorative tot mai des întâlnit în licitațiile Artmark este cel al covoarelor de colecție, iar în anul 2021 cel mai bine vândut covor românesc a fost un covor oltenesc de sec. XIX, adjudecat pentru 6.500 de euro.

”În România, arta tradițională la ora actuală este subcotată, având în vedere că în străinătate se remarcă adjudecări sau vânzări private de covoare importante românești la cifre de peste 40.000-50.000 de euro”, mai spune Alexandra Sulugiuc.

Mașinile vechi și tablourile, achiziționate la licitații

Top 10 cele mai bine vândute public, prin licitație, loturi de artă sau obiecte de colecție pe piața internă în anul 2021, sunt ”Ultimul Rombac 1-11”, folosit pentru zborurile oficiale ale președinților Ion Iliescu și Traian Băsescu, care s-a vândut pe 165.000 de euro. „Noaptea orașului”, pictura lui Ion Țuculescu, s-a vândut cu 140.000 de euro. Un rar exemplar al mașinii de criptat Enigma, folosit de armata germană în al doilea Război Mondial, model M2-3, a ajuns la 135.000 de euro, în cadrul unei licitații. Adrian Ghenie a vândut un tablou cu 129.000 de euro. Avionul prezidențial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, s-a licitat cu 120.000 de euro. Cu 110.000 de euro fiecare s-a vândut Nicolae Tonitza „Catrina”, Nicolae Vermont – „La pian”, Ion Țuculescu – „Câmpie cu toteme”, Adrian Ghenie – „Nova”. Pictura lui Nicolae Tonitza, „Intimitate”, s-a vândut cu 105.000 de euro.

Arta internațională a înregistrat câteva recorduri regionale

Cel mai bine vândut în România, la Casa de Licitații Artmark, a fost peisajul marin „Port din Viena”, semnat Karl Kaufmann, care a fost adjudecat pentru 30.000 de euro. Sculptura realizată de Salvador Dali – „Alice în Țara Minunilor”, a fost adjudecată pentru 10.000 de euro, iar portretul „Napoletană”, semnat Anton Romako, a fost adjudecat pentru 10.000 de euro. Alte tranzacții notabile și importante, înregistrate în 2021 în alte sectoare, au fost cea mai scumpă mașină de colecție, vândută într-o licitație publică, respectiv Limuzina Paykan din colecția Nicolae Ceaușescu, cu 95.000 de euro, Constantin Brâncuși – „Canarul”, care a fost adjudecat pentru 24.000 de euro, iar cel cel mai scump whisky vândut în România – Macallan din 1940, a fost adjudecat pentru 7.500 de euro.

Un tânăr din Iași a plătit o sumă importantă și pentru o bijuterie cu diamante.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *