Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Ceapa verde, o leguma foarte buna pentru sanatatea ficatului
Ceapa verde, o leguma foarte buna pentru sanatatea ficatului

Ceapa verde, o leguma foarte buna pentru sanatatea ficatului

06 mai 2014, 13:57,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:43609;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Ceapa este o planta erbacee din familia Liliaceae, originara din Asia Centrala. Este leguma cea mai utilizata pe scara larga in bucataria noastra.

Contine pana la 21% substanta uscaa, zahar pana la 14%, 3% din proteina bruta, de pana la 13% vitamina C, vitamina B1 si B2.

Contine multe phytoncides care ajuta la distrugerea cauzelor multor boli periculoase.
Cepele mai mici contin mai multe vitamine si caroten. Se foloseste in stare cruda, uscata, conserve si in cea mai mare parte in bucatarie.

Vezi si: Ceapa are proprietati nebanuite 

Ceapa este vanduta proaspata, congelata, conservata sau uscata. Poate fii folosita tocata sau felii in aproape toate tipurile de produse alimentare, cum ar fi alimentele gatite si salate proaspete, sau ca o garnitura picanta. Foarte rar se mananca singura.

Origine
Ceapa a fost folosita in alimentatie cu mii de ani in urma. Datorita dovezilor arheologice si scrise, existenta ei dateaza cu 2.000 de ani in. Hr. Acest lucru sa intamplat in acelasi timp cu cultivarea prazului si usturoiului. Se crede ca muncitorii care au construit piramidele au fost hraniti in principal cu cartofi si ceapa.

Mai tarziu, ceapa a ajuns si in Grecia, si era folosita de catre sportivii care credeau le va da putere. Gladiatori romani erau frecati cu ceapa pe forma muschilor. In Evul Mediu, ceapa era servita ca un cadou. Ea a fost deosebit de valoroasa si medicii o recomandau pentru caderea parului si durerilor de cap. In America de Nord, ceapa a fost adusa de catre Columb, in expeditia sa din Haiti.

Ceapa este una dintre primele culturi mentionate in Biblie, numere (11:05), ca parte din alimentatia egipteana la acel moment.

Vezi si: Ceapa, cel mai bun sedativ natural 

Ceapa, antibiotic natural
Medicii cred ca mirosul de ceapa previne multe boli, dar cei mai multi dintre ei cred ca asta se datoreaza efectului antibacterian al legumei. Oamenii de stiinta stiu acum ca ceapa, precum si usturoiul, contine asa-numitele phytoncides care distrug bacteriile si dezinfecta aerul.

Asa numitele phytoncides sunt anumite antibiotice naturale – compusi complecsi. Actiunea lor este indreptata nu numai in lupta cu germenii, dar si pentru a stimula imunitatea.

Vezi si: Ceapa reduce riscul de afectiuni cardiovasculare 

Cel mai important, totusi, este ca antibioticele naturale creeaza rezistenta, adica boala cauzatoare de microorganisme se adapteaza la medicamente. Ceapa este un instrument practic pentru tratamentul si prevenirea racelii si gripei, precum si pentru a stimula imunitatea.

Pentru a distruge toate bacteriile din gura si cavitatea nazala, mestecati timp de 4-5 minute o bucata de ceapa sau usturoi.

Continului de sulf din sucul de ceapa este utilizat pentru tratarea acneei si eruptiilor cutanate, arsurilor, si ca un agent anti-inflamator. Ceapa are un efect de albire si este folosita pentru indeparta petelor si pistruilor.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024