Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ceapa ciorii – Planta cu efecte foarte benefice sănătății

Ceapa ciorii – Planta cu efecte foarte benefice sănătății

03 mart. 2022, 10:07, 1 ,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ceapa ciorii este o plantă care se folosește în combaterea mai multor afecțiuni. Aceasta face parte din familia plantelor erbacee Liliaceae și înflorește pe timpul toamnei, iar fructele se dezvoltă în perioada primăverii.

Deși, în popor este numită „ceapa ciorii”, denumirea originală a acesteia este „brândușa de toamnă”, sau Colchicum autumnale, pentru specialiști.

doua branduse de toamna

Aceasta face parte din familia plantelor erbacee Liliaceae

Ceapa ciorii – O scurtă istorie

Această plantă se află printre noi de extrem de multă vreme, primele lucruri pe care le cunoaștem despre ea fiind încă din perioada Antichității. Se spune că vrăjitoarea Medeea, fiica regelui Colchidei, a folosit această plantă pentru a-l otrăvi pe balaurul ce proteja lâna de aur. Majoritatea persoanelor consideră că de aici îi vine numele de „colchicum”, adică de la tatăl vrăjitoarei.

În perioada Antichității, ceapa ciorii era folosită foarte frecvent de femei, care o utilizau pentru proprietățile otrăvitoare . Otrava se prepara din semințe și din bulbi. Este menționat despre brândușa de toamnă că de foarte multe ori, bulbii săi erau confundați cu cei de ceapă.

Deși, este atât de veche în istorie, beneficiile pe care aceasta le putea aduce sănătății au fost descoperite abia în jurul anului 600 d.Hr., de către un doctor grec pe nume Alexandru din Tralles.

flori ceapa ciorii

În perioada Antichității, ceapa ciorii era folosită foarte frecvent de femei, care o utilizau pentru proprietățile otrăvitoare

Pentru ce se utilizează brândușa de toamnă

Această plantă medicinală are și a avut de-a lungul timpului mult mai multe utilizări decât ne-am putea imagina. Este incredibil cum o plantă care a fost considerată otrăvitoare și era folosită de către femei să sperie bărbații, este acum utilizată în scopuri prielnice pentru sănătate.

Pe vremuri, după ce i-au fost descoperite beneficiile, planta era utilizată și pentru ritualuri de frumusețe, atât pentru față, cât și pentru păr. Se spune că aceasta îndepărta și păduchii, iar pe deasupra avea și proprietăți de dezinfectant.

În zilele noastre, aceasta se folosește pentru combaterea anumitor afecțiuni sau, cel puțin, pentru ameliorarea simptomelor acestora. Ceapa ciorii este renumită pentru tratarea gutei (acute sau cronice), încă din anul 600 d.Hr. Aceasta are efect pozitiv și asupra ocluziei intestinale, și este cunoscută pentru efectul său laxativ încă din Antichitate.

De asemenea, aceasta poate trata unele simptome ale tulburărilor neurologice, cum ar fi durerile spastice musculare.

camp cu branduse de toamna

În zilele noastre, aceasta se folosește pentru combaterea anumitor afecțiuni sau, cel puțin, pentru ameliorarea simptomelor acestora

Care sunt contraindicațiile pentru această plantă

Din cauza faptului că brândușa de toamnă poate fi, totuși, o plantă toxică, trebuie să fim atenți la doza pe ca o administrăm. Este foarte ușor să trecem de la doza benefică la cea toxică.

Doza zilnică de colchicină nu trebuie să depășească niciodată 10 mg. Femeile însărcinate, alături de cei care suferă de insuficiență hepatică și renală. Trebuie să avem grijă și cu ce medicamente asociem această plantă.

Dacă doza obișnuită nu este respectată, pot apărea și efecte adverse precum arsuri la nivelul faringelui, spasme musculare, diaree, dureri abdominale grave, dificultate la respirație și chiar asfixiere. Poate apărea și diareea hemoragică, care poate duce chiar a deces.

Așadar, ceapa ciorii poate fi o plantă foarte benefică sănătății, însă este, de asemenea, și o plantă toxică. Dacă nu respectă doza zilnică, pot apărea complicații grave.

branduse de toamna pe munte

Trebuie să fim atenți la doza pe ca o administrăm

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *