Prima pagină » Sanatate » Ceapa, beneficii unice pentru sănătate. Reduce inflamațiile și reglează zahărul din sânge
Ceapa, beneficii unice pentru sănătate. Reduce inflamațiile și reglează zahărul din sânge

Ceapa, beneficii unice pentru sănătate. Reduce inflamațiile și reglează zahărul din sânge

05 iun. 2022, 21:00,
în Sanatate

Ceapa oferă beneficii unice pentru organism. Ceapa este membră a genului Allium de plante cu flori, care include, de asemenea, usturoi praz și arpagic.

Aceste legume conțin diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor care s-au dovedit a promova sănătatea în multe feluri.

De fapt, proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri, când au fost folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile bucale.

Săracă în calorii, bogată în nutrienți

Ceapa este densă în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale. O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre, potrivit Healthline.

Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imune, producția de colagen, repararea țesuturilor și absorbția fierului.

Vitamina C acționează, de asemenea, ca un antioxidant puternic în corpul tău, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în vitamine B, inclusiv acid folic (B9) și piridoxină (B6) – care joacă roluri cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.

În cele din urmă ceapa este o sursă bună de potasiu.

Ceapa reduce inflamațiile

Ceapa conține antioxidanți și compuși care luptă împotriva inflamației, scade trigliceridele și reduce nivelul colesterolului – toate acestea putând reduce riscul de boli de inimă.

Proprietățile lor antiinflamatorii puternice pot ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetina este un antioxidant flavonoid care este foarte concentrat în ceapă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogată în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg în comparație cu un placebo.

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Sursă de antioxidanți

Ceapa este o sursa excelenta de antioxidanți. De fapt, ceapa conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavoizi.

Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antocianine au un risc redus de boli de inimă.

De exemplu, un studiu efectuat pe 43.880 de bărbați a arătat că aportul obișnuit de până la 613 mg pe zi de antocianine a fost corelat cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord nonfatale, mai notează Healthline.

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, inclusiv stomac și colorectal.

”O revizuire a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume allium au fost cu 22% mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cei care au consumat cea mai mică cantitate.

Mai mult, o analiză a 16 studii la 13.333 de persoane a demonstrat că participanții cu cel mai mare aport de ceapă au avut un risc redus de cancer colorectal cu 15% în comparație cu cei cu cel mai mic aport”, mai notează Healthline.

Aceste proprietăți de combatere a cancerului au fost legate de compuși de sulf și antioxidanți flavonoide găsite în legume allium.

Reglează zahărul din sânge

Consumul de ceapă poate ajuta la controlul zahărului din sânge, care este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat sau prediabet.

Un studiu efectuat pe 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că consumul a 3,5 uncii (100 de grame) de ceapă roșie proaspătă a redus nivelul zahărului din sânge de post cu aproximativ 40 mg/dl după patru ore

În plus, mai multe studii pe animale au arătat că consumul de ceapă poate beneficia de controlul glicemiei.

Ceapa poate lupta împotriva bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi Escherichia coli.

Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, care sunt necesare pentru o sănătate optimă a intestinului.

Prebioticele sunt tipuri nedigerabile de fibre care sunt defalcate de bacterii intestinale benefice.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`