Desfundarea nasului poate fi esențială pentru un somn odihnitor și nu numai. Nasul înfundat nu reprezintă o problemă majoră, dar este cu siguranță o situație foarte neplăcută. Oamenii nu pot să respire corespunzător, drept urmare calitatea vieții este afectată.
Cele mai comune cauze ale nasului înfundat sunt răceala, gripa și alergiile. În termeni medicali, se numește congestie nazală și este marcată de nas înfundat sau care curge, durere sinusală, acumularea de mucus, țesut nazal umflat.
Ceapa ajută la desfundarea nasului?
Nasul înfundat este un simptom frecvent întâlnit în viroză, gripă, răceli, sinuzite sau alergiile sezoniere. Vasele de sânge de la nivelul căilor nazale se congestionează, împiedicând circulația normală a fluidelor, astfel apare congestia nazală, adică nasul înfundat.
Alte cauze ale nasului înfundat ar putea fi consumul excesiv de alcool, fumatul, factori de mediu precum praful de atmosferă, anumite medicamente pentru reglarea tensiunii, deviații de sept, polipi.
Mirosul persistent al cepei poate fi suficient pentru desfundarea nasului. Terapiile naturiste recomandă și alte metode prin carea ceapa, bogată în vitamina C și alți antioxidanți poate ajuta în tratarea virozelor și răcelilor. Una dintre metode este o ceapă roșie, ținută în apă potabilă, pentru ca mai apoi, pe parcursul zilei să se ia câteva înghițituri.
De asemenea, ceaiul de ceapa și-a dovedit eficacitatea în combaterea tusei, a gâtului uscat și al răgușelilor. Consumată în salate, ceapa asigură până la 13% din necesarul zilnic de vitamina C, benefică pentru sistemul imunitar. Ceapa este bună și pentru tratarea insomniei.
E indicat să folosești cât mai multe din straturile de ceapă, inclusiv cele pe care mulți le aruncă la gunoi. Pe acestea le poți zdrobi într-o farfurie și să o lași lângă tine în pat, atunci când dormiți. Ceapa conține multe substanțe ce ajută la absorbția virușilor și bacteriilor prin simpla sa inhalare.
Alte remedii naturiste
Hreanul este și el de mare ajutor în care persoanelor cu nasul înfundat. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a-ți desfunda nasul cu ajutorul hreanului este să razi o cantitate cât mai mare de hrean, de preferință cel puțin 200 de grame, și să păstrezi hreanul ras lângă tine, fie la birou când lucrezi, fie acasă, când te odihnești.
Hreanul nu are un miros neplăcut, însă este foarte înțepător și te poate ajuta să îți desfunzi rapid nasul. Cu hreanul ras mai poți prepara și o pastă, frecându-l cu ulei și sare și o picătură de oțet de mere, pe care o consumi alături de o garnitură, efectul fiind desfundarea nasului.
La fel ca și în cazul cepei, și usturoiul și ardeiul iute vin în ajutorul persoanelor cu nasul înfundat. Concret, este suficient să ronțăiți doi-trei căței de usturoi sau un pic de ardei iute pentru a avea un efect imediat și garantat.
Ardeiul iute, fie el proaspăt sau murat, este ideal pentru desfundarea nasului, însă pe o perioadă mai scurtă. Este foarte important ca înainte de a încerca astfel de remedii naturale să consulți și un medic specialist, pentru a-ți confirma că nu există niciun fel de complicații și să urmezi indicațiile acestuia. Desfundarea nasului este un pas esențial pentru un somn odihnitor atunci când ești răcit.