Pentru a combate eficient aftele, este bine să folosești ceaiuri pentru usturimi în zona genitală. Dacă în cele mai intime locuri apar senzații neplăcute, trebuie să acționezi rapid. Din păcate, multe femei sunt familiarizate cu această situație direct, se estimează că trei sferturi dintre ele experimentează manifestări de candidoză vaginală cel puțin o dată în viață.
Candidoza vaginală, sau verucile, reprezintă o boală cauzată de drojdia microscopică Candida albicans. Mediul intern al vaginului este un sistem biologic complex locuit de microorganisme simbiotice, în principal lactobacili. La multe femei, C. albicans este prezent în vagin în cantități mici, fără a provoca boli. Aceste ciuperci sunt clasificate ca microfloră condiționat patogenă. Aceasta înseamnă că sunt prezente în mod normal în corpul unei femei, fără a provoca niciun rău și fac parte integrantă din compoziția generală a microflorei. Cu toate acestea, în anumite condiții, ciupercile încep să se înmulțească agresiv, provocând inflamații.
Mâncărime și arsuri în timpul candidozei. Din ce cauze se manifestă aceste simptome neplăcute
Candidoza se dezvoltă ca urmare a creșterii excesive a microflorei condițional patogene. Pe lângă Candida albicans, alte drojdii pot provoca candidoză vaginală, cum ar fi Candida Parapsilosis, C. tropicalis și C. Krusei.
Ce provoacă creșterea agresivă a acestor ciuperci? Motivul principal este slăbirea apărării organismului, care este facilitată de factori precum hipotermie, fumatul și consumul de alcool, surmenaj și activitate fizică crescută, stres nervos, boli endocrine, prezența focarelor cronice de infecție în organism, precum și luarea de medicamente antibacteriene sau hormonale.
Mâncărimea și arsurile cu afte apar ca urmare a inflamației mucoasei vaginale, care este facilitată de reproducerea ciupercilor din genul Candida. Cu toate acestea, imunitatea slăbită nu este singurul motiv pentru dezvoltarea afte.
Ceaiuri pentru usturimi în zona genitală. Remedii populare eficiente
Majoritatea experților recomandă pentru a scăpa de acest disconfort utilizarea metodelor populare sau administrarea de antibiotice. Unul dintre cele mai sigure și mai eficiente remedii populare în tratamentul candidozei vaginale este un ceai de mușețel. Utilizarea acestuia oferă un efect bactericid și antiinflamator.
Pentru a prepara infuzia din mușețel se toarnă 1-2 linguri la un pahar cu apă clocotită de 250 ml. Ulterior, înfășurați un recipient în care se află infuzia de ceai cu un prosop și lăsați-l să fiarbă 40-50 de minute. După care se strecoară bulionul și se aplică în timpul unui duș sau spălare.
La prepararea infuziei împreună cu mușețel, puteți folosi scoarță de stejar sau flori de gălbenele într-un raport de 1: 1. Adică 1 linguriță de mușețel și 1 linguriță de coajă de stejar la 250 ml apă. Procedura nu trebuie efectuată mai mult de 3 zile, deoarece cu utilizarea lor frecventă, echilibrul natural al microflorei vaginale este perturbat.
Alte recomandări pentru tratarea candidozei vaginale. Ce să mănânci pentru a reduce inflamarea
În tratamentul afecțiunii, este important să vă abțineți o perioada de la viața sexuală pentru a evita iritarea mucoasei vaginale. De asemenea, este necesar să se elimine complet alcoolul. Mulți oameni subestimează importanța normalizării dietei, deși fără această măsură, utilizarea ceaiului nu va da efectul așteptat.
Corectarea dietei presupune în primul rând reducerea aportului de carbohidrați. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să treceți la o dietă proteică rigidă, trebuie doar să minimizați utilizarea de produse de patiserie dulci și dulciuri, înghețată.
Ca sursă sigură de carbohidrați, ar trebui să utilizați hrișcă, fulgi de ovăz, orz și terci de grâu, orez brun, pâine integrală. De asemenea, este permis să mănânci paste făcute din grâu dur.
Este important să cunoaștem că pe lângă ceaiuri pentru usturimi în zona genitală, produsele lactate fermentate vor ajuta la normalizarea compoziției microflorei. Chefirul și laptele copt fermentat sunt cele mai potrivite pentru ameliorarea disconfortului.