Pancreatita reprezintă o afecțiune a pancreasului care constă dintr-o inflamaţie rapidă a ţesutului glandular, cu modificări degenerative, din cauza enzimelor în exces şi revărsarea lor în ţesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat. Cei care suferă de această afecțiune pot apela la diversele tratamente medicamentoase care există pe piață sau pot alege să aleagă ceaiuri pentru pancreatită care pot fi extrem de utile.
Pancreatita acută apare în urma unor infecţii bacteriene sau cu anumiți viruși, precum pneumococi sau streptococi și care pot duce la stări de dizenterie sau septicemie. Evoluţia bolii este benignă şi are vindecare relativ rapidă.
Pancreatita acută hemoragică duce la dereglarea mecanismului de apărare, permiţând enzimelor din interiorul pancreasului să distrugă ţesutul glandei. Astfel poty să apară leziuni edematoase, necrotice şi hemoragice, cel mai adesea la bărbaţii alcoolici cu vârste între 35-50 de ani.
Pancreatita cronică este o inflamația persistentă a pancreasului, care afectează funcția endocrină și cea exocrină.
Ceaiuri pentru pancreatită: Remedii naturiste pentru pancreas
În cazul persoanelor care suferă de pancreatită se recomandă regimul alimentar și vitamina E, care este un neutralizant al toxicilor radicalilor liberi ai oxigenului, vitamina B12 și vitamina PP.
În plus, se pot apela la mai multe ceaiuri care au efecte benefice în cazul afecţiunilor pancreasului.
Unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru pancreatită este cel de urzică. Urzica stimulează secrețiile pancreatice și tocmai de aceea este recomandata mai ales în insuficiența pancreatică.
Pentru a avea efecte benefice se recomandă consumul ceaiului de urzică de 2-3 ori pe zi, timp de o lună. Ceaiul se prepară punând la infuzat 1-2 linguri de frunze proaspete în 250 ml de apă clocotită.
O altă plantă cu efecte uimitoare în cazul pancreatitei este anasonul. Acesta stimulează funcțiile pancreasului și îmbunătățește digestia. În cazul acestui ceai este recomandată o cură de o lună, în care se beau câte două câni de ceai de anason zilnic. Trebuie avut grijă ca acest ceai să fie băut întotdeauna înainte de masă.
Pentru prepararea ceaiului de anason se recomnadă o infuzie din 10 grame semințe pisate și 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, se bea o cană pe zi. Trebuie avut grijă ca această cană de ceai de ananson să nu fie băută toată odată, ci pe parcursul întregii zi. Este recomandat ca acea cană de ceai să fie împărțită în trei părți și consumate fiecare înainte de fiecare masă principală.
Ceaiul de ghimbir și de anghinare
Ghimbirul este un condiment care ajută la reducerea inflamației de la nivelul pancreasului. Acesta reduce durerea provocată de pancreatită datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.
Tocmai de aceea se recoamndă consumul ceaiului de ghimbir de către persoanele care suferă de pancreatită. Pentru prepararea ceaiul de ghimbir aveți nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o puneți la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi se lasă la răcit, acoperit, timp de aproximativ 10 minute. Pentru cei care nu suportă gustul de ghimbir pot adăuga miere de albine în ceai.
Anghinarea este o altă plantă cu efecte asupra funcționării pancreasului, dar și asupra funcționării ficatului. Anghinarea stimulează funcția pancreasului, favorizând și eliminarea toxinelor de la nivelul acestui organ.
Pentru prepararea ceaiului de anghinare trebuie fierte 15 frunze de anghinare în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute. După ce se strecoară se lasă la răcit înainte de a-l bea. Este recomandat consumul a două căni de ceai de anghinare zilnic, timp de o lună de zile.