Glanda tiroidă este cea mai mare glandă endocrină din corpul uman și produce hormonii T4 și T3, care au efecte asupra metabolismului, sistemului cardio-vascular, sistemului nervos central, sistemului digestiv sau respirator.
Persoanele care suferă de hipertiroidism pot apela la betablocante, administrare de iod radioactiv sau antitiroidiene de sinteză, însă multă lume alege să apeleze la ceaiuri pentru glanda tiroidă.
În funcție de modul în care funcționează glanda tiroidă, poate să apară hipotiroidismul sau hipertiroidismul.
Hipotiroidismul este cauzat de activitatea încetinită a glandei tiroide, care nu mai secretă suficienți hormoni. Hipertiroidismul este determinată de creșterea activității glandei tiroide, care accelerează activitatea metabolică a întregului organism.
Principalele simptome ale hipotiroidismului
Cea mai des întâlnită afecțiune a glandei tiroide este hipotirodismul. Această afecțiune poate avea multiple simptome, însă cel mai adesea întâlnit este insuficiența cardiacă. Aceasta se manifestă prin dificultăți respiratorii, umflarea gleznelor, oboseală și slăbiciune fizică.
Fibrilația atrială este un alt simptom al hipotiroidismul, aceasta manifestându-se prin anomalii ale ritmului cardiac, pe fondul unor probleme ale atriilor.
Persoanele care suferă de hipotiroidism pot acuza și stări de depresie, dar și anxietate și epuizare fizică, precum și pierderi în greutate.
Ceaiuri pentru glanda tiroidă: Remedii naturiste din natură
Pentru tratarea hipotirodismului, înainte de administrarea de iod radioactiv, doctorii recomandă betablocante. Și medicamentele antitiroidiene au rolul de a bloca producția de hormoni tiroidieni.
Există însă mai multe ceaiuri din plante care pot regla producția de hormoni a acestei glande și pot calma procesele inflamatorii de la nivelul tiroidei.
Unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru afecșiunile glandei tiroide este cel de mușețel. Consumat regulat, ceaiul de mușețel pe săptămână poate reduce riscul de boli ale glandei tiroide, în special pe cel de cancer al acestei glande.
Ceaiul de salvie poate, de asemenea, reduce riscul de cancer al glandei tiroide, lucru important în special pentru pacienții care suferă deja de afecțiuni ale acestei glande.
Și ceaiul de cicoare are efecte uimitoare asupra glandei tiroide. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, acesta este benefic pentru glanda tiroidă.
Un alt remediu naturist folosit în tratarea glandei tiroide este ceaiul de roiniță. Acesta inhibă hormonul de stimulare tiroidiană, care determină producția hormonilor T3 și T4. Astfel, consumând acest ceai poți reduce nivelul TSH-ului din sânge.
Ghimbir și ceai verde pentru glanda tiroidă
Un alt remediu naturist iintens folosit pentru afecțiunile glandei tiroide este ghimbirul. Acesta are efecte antiinflamatoare. Compușii activi din rădăcina de ghimbir au abilitatea de a inhiba producția de citokinene, care sunt răspunzătoare pentru procesul inflamator.
Ceaiul verde poate ajuta în mod indirect în tratarea afecțiunilor glandei tiroide, ajutând persoanele care au asemenea probleme să slăbească. Când glanda ta tiroidă nu mai produce suficienți hormoni, metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că și arderile încetinesc, deci se acumulează kilogramele în plus mai ușor. Ceaiul verde poate accelera rata metabolică, stimulând arderea grăsimilor.
Extractul de ceai verde este foarte eficient când vine vorba despre arderea grăsimilor. Astfel, persoanele care au probleme cu greutatea din cauza glandei tiroide, pot consuma ceai verde pentru a reuși să îți păstrezi greutatea în parametri sănătoși.