Gastrita este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni gastroesofagiene și reprezintă o inflamare a mucoasei gastrice care poate fi însoțită, în cazurile mai grave, chiar de ulceraţii dureroase. Pentru această afecțiune există o serie de tratamente, dar nu puțini sunt cei care apelează la ceaiuri pentru tratarea gastritei.
În funcție de modul apariției, gastrita poate fi acută sau cronică. Gastrita acută apare brusc și este cauzată de un factor nociv, precum leziunile fizice provocate de vărsături incoercibile, ingestia de acizi, baze sau substanțe toxice, chimioterapia oncologică, arsuri termice, ischemia digestivă sau diferitele tipuri de infecții.
Gastrita cronică este de trei tipuri, A, B sau C. Gastrita de tip A și este un rezultat al distrugerii celulelor ce produc acid clorhidric gastric. Gastrita de tip B este destul de întâlnită și apare ca urmare a infecției cu agentul patogen Helicobacter pylori ce formează o enzimă capabilă să distrugă celulele mucoasei gastrice.
Gastrita de tip C apare ca urmare a unor operații, intervenții chirurgicale și constă în pătrunderea greșită a bilei în stomac și nu în intestinul subțire, fapt care atacă stratul de protecție al mucoasei gastrice.
Principalele simptome ale gastritei
Această afecțiune poate avea diverse simptome, care depind de tipul de gastrită. Printre cele mai des întâlnite simptome ale gastritei se numără durerile severe de stomac, sughiț frecvent, scăderea bruscă în greutate, pierderea poftei de mâncare sau senzația de saţietate precoce după masă.
Dacă este cauzată de bacteria Helicobacter pylori gastrita poate avea ca simptome leziuni la nivelul mucoasei stomacului și durerile abdominale în partea superioară.
De asemenea, pot să apară arsuri gastrice, senzația de greață, vărsături, balonare, spasme și dureri abdominale.
Ceaiuri pentru gastrită:
Tratamentul gastritei diferă în funcție de simptomelor, etapa și durata bolii. În cazul în care afecțiunea este determinată de infecția cu Helicobacter pylori, situație în care se administrează antibiotice.
Pe lângă tratamentele medicamentoase, multă lume apelează la remedii naturale pentru ameliorarea gastritei și ușurarea simptomelor sale.
Unul dintre cele mai des folosite ceaiuri pentru ameliorarea gastritei este cel de mentă. Acest ceai este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru gastrită și disconfort gastric. Acesta este folosit în mod tradițional pentru ameliorarea crampelor abdominale, eliminarea gazelor intestinale și reducerea excesului de aciditate din stomac.
Ceaiul de mentă ajută, de asemenea, la reducerea inflamației mucoasei gastrice.
Ca ingrediente, aveți nevoie de o lingură de frunze de mentă pusă la o cană de apă de 250 ml.
Gingerolul și celelalte componente active întâlnite în rădăcina de ghimbir au efecte pozitive asupra gastritei acute și cronice. Aceste substanțe nutritive ajută la reducerea inflamației mucoasei stomacului și inhibă dezvoltarea anumitor tulpini ale bacteriei H. pylori. Pentru acest ceai aveți nevoie de o linguriță de ghimbir ras, o cană de apă de 250 ml și, dacă vreți, puteți adăuga miere.
Ceai de mușețel și ginseng pentru ameliorarea gastritei
Un alt ceai cu efecte benefice împotriva gastritei este cel de mușețel. Mușețelul poate ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei, cum ar fi disconfortul gastric și digestia lentă. Nu este cel mai puternic tratament pentru gastrită, însă este un adjuvant excelent în caz de indigestie, inflamație a mucoasei gastrice și arsuri.
Această plantă medicinală este foarte sigură, putând fi consumată fără probleme chiar și de copii. Pentru ceaiul de mușețel este necesar o lingură de flori uscate de mușețel puse la o cană de apă de 250 ml și, dacă doriți, puteți adăuga și miere.
Ceaiul de ginseng este un remediu natural foarte bun pentru problemele gastrice.
Ginsengul american este utilizat pentru a trata gastrita și a-i ameliora simptomele. Nu este la fel de popular precum remediile prezentate mai sus. Însă este excelent pentru a îmbunătăți digestia, a opri vărsăturile și a reduce inflamația colonului. În plus, ginsengul american ameliorează inflamația mucoasei ce căptușește stomacul. Ca ingrediente, aveți nevoie de o linguriță de ginseng american, pusă la o cană de apă de 250 ml.
Pentru persoanele care suferă de gastrită este recomandat să aibă și o anumită alimentație.