Aftele bucale sunt bășicuțe cu margini roșii bine definite și un centru albicios sau gălbui. Cel mai adesea, aftele bucale apar pe partea interioară a buzelor, a obrajilor sau pe limbă, iar pentru tratarea lor există pe lângă multe medicamente și multe ceaiuri care pot avea uneori efecte mult mai rapide decât tratamentele tradiționale.
Aftele bucale produc durere și pot produce disconfort atunci când încercăm să vorbim sau să mestecăm. Aftele bucale pot fi provocate de un virus sau de o bacterie din gură, însă pot avea și alte cauze, precumcum ar fi o leziune, igiena orală necorespunzătoare sau consumul excesiv de tutun.
În mod normal, aftele bucale se vindecă de la sine în câteva zile, dar pentru a grăbi vindecarea puteți profita de proprietățile antiinflamatoare, antibacteriene și terapeutice ale anumitor ingrediente naturale.
Ceaiuri pentru afte bucale: Ceaiul de mușețel te poate scăpa de disconfort
Mușețelul este cunoscut pentru calitățile sale vindecătoare. Bisabololul, cunoscut și sub denumirea de levomenon, care se regăsește în mod natural în mușețel, reduce inflamația și are proprietăți antiseptice.
Mușețelul nu doar că grăbește procesul de vindecare al aftelor, însă calmează și durerile provocate de acestea.
Pentru a grăbi vindecarea aftelor bucale, înmoaie un pliculeț de ceai în apă caldă sau rece, apoi aplică pliculețul direct pe aftă și lasă-l să acționeze aproximativ cinci minute. În cazul în care este nevoie, poți repeta procedeul.
Alte ceaiuri care vă pot ajuta în grbăirea vindecării aftelor bucale sunt ceaiul concentrat de busuioc sau ceaiul de nalbă.
Alte remedii naturale pentru tratearea aftelor bucale
Un alt remediu natural pentru aftele bucale este uleiul de arbore de ceai. Acesta este un ulei esențial cu proprietăți antiseptice incredibile și poate elimina ciupercile, bacteriile și alte microorganisme găsite în cavitatea bucală. Deoarece are o aromă intensă, este indicat să-l diluezi într-o cantitate egală de apă sau infuzie din plante.
Lichidul obținut poate fi folsoit pe post de apă de gură. După ce ai folosit acest remediu, așteaptă 20 de minute înainte de a consuma orice tip de mâncare sau băutură. Remediul va continua să acționeze chiar și după ce ai scuipat lichidul.
Un alt remediu natural cu efecte miraculoase este aloe vera. Acest antiseptic natural oferă proprietăți antiinflamatoare, regenerative și hidratante. Aloe vera este utilă pentru a trata aftele bucale, dar și problemele cutanate precum arsurile, tăieturile și erupțiile.
Iaurtul este un alt remediu natural pentru aftele bucale. Pentru a avea efect, iaurtul trebuie să nu conțină zahăr și să nu fie aromat. Bacteriile benefice și acizii laptelui din componența iaurtului țin sub control pH-ul gurii, ajutând la vindecarea aftelor bucale.
Pentru a stimula vindecarea aftelor, trebuie ca iartul să fie aplicat direct pe acestea cu un bețișor cu vată și așteaptă până ce este absorbit.
Și bicarbonatul de sodiu paote fi un remediu foarte eficient, însă dureros. Câteva secunde de durere vor accelera considerabil vindecarea. Pentru asta trebuie sp prepari o pastă amestecând cantități egale de apă și bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul se diluează într-un pahar de apă și se folosește lichidul obținut pe post de apă de gură.