În timp ce ceaiurile din plante sunt în general considerate sigure pentru persoanele sănătoase, ar trebui să fii precaut atunci când adaugi un nou tip de ceai în rutina ta. În prezent, există cunoștințe limitate cu privire la siguranța unor ceaiuri la copii și femei însărcinate și care alăptează. Dar acesta nu este un motiv sa renuntati la a consuma ceaiuri, mai ales daca va confruntati cu o dereglare a florei intestinale ca urmare a consumului de antibiotice, de exemplu.
Mai mult, unele plante medicinale pot interacționa cu medicamentele, iar ceaiurile din plante pot provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi diaree, greață sau vărsături, dacă sunt consumate în exces.
Dacă doriți să încercați un nou ceai de plante pentru a vă îmbunătăți digestia, începeți cu o doză mică și luați notă de modul în care vă face să vă simțiți. De asemenea, asigurați-vă că vă consultați mai întâi medicul dacă luați medicamente sau aveți o afecțiune de sănătate.
Ceaiuri care refac flora intestinala: angelica, papadie, senna! Vezi care sunt efectele fiecaruia!
Rădăcină de angelică
Angelica este o planta cu flori care creste peste tot in lume. Are un gust pământesc, ușor asemănător cu țelina. Desi toate părțile acestei plante sunt utilizate în medicina tradițională, rădăcina de angelică – în special – poate ajuta digestia. Studiile efectuate pe animale au arătat că o polizaharidă din rădăcina de angelică poate proteja împotriva deteriorării stomacului prin creșterea numărului de celule sănătoase și a vaselor de sânge din tractul digestiv. Din acest motiv, poate contribui, de asemenea, la combaterea leziunilor intestinale cauzate de stresul oxidativ la cei cu colită ulcerativă, o afecțiune inflamatorie care provoacă răni la nivelul colonului.
Mai mult, un studiu in eprubete asupra celulelor intestinale umane a constatat că rădăcina de angelică a stimulat secreția acizilor intestinali. Prin urmare, poate ajuta la ameliorarea constipației. Aceste rezultate sugerează că consumul de ceai din rădăcina de angelică poate promova un tract digestiv sănătos, dar niciun studiu la om nu a confirmat acest lucru.
Pentru a prepara ceai de rădăcină de angelică, adăugați 1 lingură (14 grame) de rădăcină de angelică proaspătă sau uscată la 1 cană (250 ml) de apă fiartă. Lăsați-l să se infuzeze timp de 5-10 minute înainte de al strecura și de a-l bea.
Păpădie
Papădia este buruiană din familia Taraxacum. Studiile efectuate pe animale au arătat că extractele de păpădie conțin compuși care pot favoriza digestia prin stimularea contracțiilor musculare și promovarea fluxului de alimente din stomac către intestinul subțire.
Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că extractul de păpădie a contribuit, de asemenea, la protejarea împotriva ulcerelor prin combaterea inflamației și scăderea producției de acid stomacal. Prin urmare, consumul de ceai de păpădie poate favoriza o digestie sănătoasă. Cu toate acestea, cercetarea la om este limitată.
Pentru a prepara ceaiul de păpădie, combinați 2 căni de flori de păpădie și 4 căni de apă într-o cratiță. Aduceți amestecul la fierbere, apoi luați-l de pe foc și lăsați-l să se absoarbă timp de 5-10 minute. Strecurați-l printr-o strecurătoare sau sită înainte de a bea.
Senna
Senna este o plantă care provine din plantele Cassia înflorite. Conține substanțe chimice numite sennozide, care se descompun în colon și acționează asupra mușchilor netezi, favorizând contracțiile și mișcările intestinului. Studiile au arătat că senna este un laxativ extrem de eficient atât la copii, cât și la adulți, cu constipație din diferite cauze.
Un studiu efectuat pe 60 de persoane cu cancer, dintre care 80% luau opioide care pot provoca constipație, a constatat că mai mult de 60% dintre cei care au luat sennozide timp de 5-12 zile au avut o mișcare a intestinului în mai mult de jumătate din acele zile.
Astfel, ceaiul senna poate fi o modalitate eficientă și ușoară de a obtine ameliorarea constipației. Cu toate acestea, cel mai bine este să-l beți doar ocazional.
Puteți face ceai de senna infuzand o linguriță (4 grame) de frunze de senna uscate într-o cană (250 ml) de apă fiartă timp de 5-10 minute. Pungile de ceai Senna sunt disponibile și în majoritatea magazinelor de produse naturiste și online.
Rădăcină de marshmallow
Rădăcina de marshmallow provine de la planta înflorită Althaea officinalis. Polizaharidele din rădăcina de marshmallow, cum ar fi mucilagiul, pot ajuta la stimularea producției de celule producătoare de mucus care vă acoperă tractul digestiv.
Pe lângă creșterea producției de mucus, rădăcina de marshmallow poate avea proprietăți antioxidante care ajută la scăderea nivelului de histamină, un compus eliberat în timpul inflamației. Ca urmare, poate proteja împotriva ulcerului. De fapt, un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de rădăcină de marshmallow a fost extrem de eficient în prevenirea ulcerelor de stomac cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
În timp ce aceste rezultate pe extractul de rădăcină de marshmallow sunt interesante, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele ceaiului de rădăcină de marshmallow. Pentru a face ceai de rădăcină de marshmallow, combinați o lingură (14 grame) de rădăcină de marshmallow uscată la o cană (250 ml) de apă fiartă. Lăsați-l să se absoarbă timp de 5-10 minute înainte de a-l bea.
Ceai negru
Ceaiul negru provine din planta Camellia sinensis. Acest ceai are mai mulți compuși sănătoși. Acestea includ thearubigins, care pot îmbunătăți indigestia, și theaflavins, care acționează ca antioxidanți și pot proteja împotriva ulcerelor stomacale.
Un studiu efectuat la șoareci cu ulcere gastrice a constatat că 3 zile de tratament cu ceai negru și theaflavine au vindecat 78-81% din ulcere prin suprimarea compușilor și căilor inflamatorii.
Un alt studiu efectuat la șoareci a constatat că extractul de ceai negru a îmbunătățit golirea gastrică întârziată și indigestia cauzată de un medicament. Prin urmare, consumul de ceai negru poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la protejarea împotriva ulcerelor, dar sunt necesare mai multe cercetări.