Prima pagină » Sanatate » Ceaiuri care cresc tensiunea: Plante care te ajută să-ți îmbunătățești tensiunea arterială

Ceaiuri care cresc tensiunea: Plante care te ajută să-ți îmbunătățești tensiunea arterială

29 sept. 2021, 14:47,
BZI.ro, în Sanatate

Tensiunea mică, denumită în termeni medicali hipotensiunea, apare în momentul în care o valoare a tensiunii arteriale mai mică de 90 milimetri de mercur (mm Hg) pentru numărul de vârf (sistolic) sau 60 mm Hg pentru numărul inferior (diastolic) este în general considerată tensiune arterială scăzută.

Pentru mulți oameni, scăderea tensiunii nu provoaca probleme, dar, pentru unii tensiunea arterială redusă poate provoca stări de amețeală sau leșin.

Hipotensiunea poate avea mai multe cauze, de la o simplă deshidratare până la afecțiuni severe sau complicații în urma intervențiilor chirurgicale.

Principalele simptome ale tensiunii mici sunt amețeală, vertij, leșin, greață, oboseală, încetoșarea vederii sau dificultăți de concentrare.

În plus, pot să apară simptome precum respirație rapidă, superficială, uneori întreruptă, confuzie la persoanele în vârstă, puls slab sau accelerat sau piele rece, umedă, cu o paloare crescută.

ceasca de ceai care creste tensiunea arteriala

 

Ceaiuri care cresc tensiunea: Soluții naturiste pentru rezolvarea acestei probleme

Lichidele cresc volumul sangvin şi previn deshidratarea, care duce la hipotensiune. Astfel, orice tip de ceai din plante, băut în cantităţi suficiente, tratează hipotensiunea. Sunt, însă, și plante care pot avea o acţiune mai mare, așa cum este cazul rozmarinului.

Extractul din mlădiţe de rozmarin, consumat de 3 ori pe zi, timp de cel puţin o lună, duce la o normalizare a  valorilor tensiunii arteriale în caz de hipotensiune cu tendinţă spre leşin. Nu este recomandat să se consume seara, fiindcă pot determina insomnii.

ceasca de ceai care creste tensiunea arteriala

O altă plantă care duce la creșterea tensiunii este ceaiul de ciuboţica-cucului. Acest ceai este un tonic cardiac ce reglează circulaţia la nivelul inimii şi al creierului. Planta este benefică atât în tratarea hipotensiunii, cât şi în tratarea hipertensiunii arteriale. Ceaiul din flori de ciuboţica-cucului se prepară dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi opărite la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

ceasca de ceai care creste tensiunea arteriala

Frunzele de măslin, tinctură de usturoi și cătină pentru hipertensiune

În cazul persoanelor care suferă de hipertensiune areterială, sunt recomandate frunzele de măslin. Acestea conţin substanţe antioxidante puternice ce acţionează în organism prin reducerea tensiunii arteriale, scăderea nivelului trigiliceridelor şi prin reducerea riscului de infarct şi de atac cerebral.

O infuzie de plante medicinale pentru scăderea tensiunii se poate obţine din 25 g de frunze de măslin, 50 g de frunze de păducel şi 25 g de mătase de porumb.

ceasca de ceai care creste tensiunea arteriala

Și tinctura de usturoi scade tensiunea şi nivelul colesterolului. Tinctura se obţine din 40 de căţei de usturoi tăiaţi în bucăţele, care se introduc într-o sticlă. Se acoperă cu alcool pur şi se lasă la macerat timp de 15 zile. Ulterior, se filtrează lichidul. Doza recomandată pentru normalizarea tensiunii este de 15-20 de picături pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Se bea înainte de mese.

Frunzele și fructele de cătină sunt bogate în vitamine şi în minerale care tonifică organismul. Uleiul din cătină este recomandat în mod special celor care suferă de hipertensiune arterială şi de angină pectorală dureroasă. Uleiul de cătină se obţine prin presarea la rece a fructelor, iar sucul obţinut se depozitează într-un loc răcoros, pentru o perioadă de câteva zile. Se poate folosi zilnic, înainte de masă sau cu puţin timp înainte de a lua tratamentul alopat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *