Prima pagină » National » Ceai verde chinezesc. Proprietățile acestei băuturi miraculoase

Ceai verde chinezesc. Proprietățile acestei băuturi miraculoase

08 iul. 2024, 14:02,
în National

Bogat în compuși biologici activi, ceaiul verde chinezesc a fost dintotdeauna apreciat la nivel mondial. Ceaiul este a doua cea mai consumată bătură de pe pământ, după apă.

Proprietățile ceaiului verde chinezesc

Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele: antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antimutagenice. Ceaiul verde conține carotenoizi, clorofila, cofeina, teofilina și flavonoide, substanțe ce acționează sinergic în organism.

Studiile au arătat că ceaiul verde a fost asociat cu un risc mai mic de deces în cazul bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic minim necesar pentru a observa acest beneficiu a fost de cinci cești pe zi.

De asemenea, s-a arătat că acesta previne apariția accidentului vascular cerebral. Participanții care au băut patru cești pe zi sau mai mult au văzut cel mai mare beneficiu. Totodată, această bătură ajută și la un colesterol scăzut.

Unele cercetări au arătat că ceaiul verde ajută și la tratarea tulburărilor cognitive asociate cu afecțiuni neuropsihice, cum ar fi demența. De asemenea, ajută și la memorie, prevenind boala Alzheimer.

De asemenea, ceaiul verde este un mare aliat în procesul de slăbire, având rol în creșterea metabolismului. Alte studii au sugerat că ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare, a stresului și a oboselii cronice, la tratarea afecțiunilor pielii și la ameliorarea artritei prin reducerea inflamației.

Există și un tratament cu extract de ceai verde pentru tratarea negilor genitali. Acest unguent este disponibil numai pe bază de prescripție medicală și se estimează că este eficient pentru 24% până la 60% dintre pacienți.

Prepararea ceaiului verde

Ceaiul verde se prepară foarte simplu și rapid. Într-o cană cu apă fierbinte se pune un pliculeț de ceai de 1,5 g. Durata de timp în care lăsați pliculețul depinde de concentrația pe care o doriți să o aibă ceaiul.

Ceaiul se poate bea aproape în orice perioadă a zilei. Unii îl preferă dimineața, pentru energie sau înainte să facă exerciții fizice. Alții preferă în timpul zilei. Efectele sunt aceleași. Însă, nu este recomandat consumul cu înainte de culcare sau împreună cu mesele, din cauza conținutul său de cofeină precum și anumiți compuși care pot reduce absorbția mineralelor cheie în organism.

Există și câteva cazuri în care consumul este contraindicat, și anume: sarcină și alăptare (excesul de cofeină în timpul sarcinii poate provoca malformații la făt; în perioada de alăptare, ceaiul verde poate duce la iritabilitate, insomnie și probleme digestive la sugar), copii (deși poate fi sigur pentru consum, ar putea crește riscul de afectare hepatică), anemie (se poate agrava), tulburări de anxietate (pot fi agravate), tulburări de sângerare (crește riscul de sângerare), boli cardiovasculare (cofeina din ceaiul verde poate cauza aritmii), epilepsie și convulsii (cofeina crește riscul de convulsii), sindrom de intestin iritabil (cofeina poate agrava diareea la pacienții cu sindrom de intestin iritabil), diaree (ceaiul verde este de evitat deoarece cofeina agravează diareea), glaucom (ceaiul verde crește presiunea intraoculara), hipertensiune arterială (din cauza conținutului de cofeina, ceaiul verde poate crește tensiunea arterială), osteoporoza (poate scădea nivelul de calciu din organism, favorizând demineralizare osoasă).

Ceaiul verde chinezesc trebuie consumat cu moderație pentru a beneficia de beneficiile sale. În cazul persoanelor cu boli cronice, trebuie cerut sfatul medicului înainte de consum.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`