O ceașcă de ceai verde are beneficii multiple, precum și câteva efecte secundare. Studiile sugerează că această băutură poate avea un impact pozitiv asupra sănătății pielii, poate ajuta la pierderea în greutate și reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Băutura se prepară din frunzele neoxidate ale arbustului Camellia sinensis. Este unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai, conținând cei mai mulți antioxidanți și polifenoli benefici.
Ceai verde, beneficii
Unele cercetări sugerează că ceaiul verde are beneficii în pierderea în greutate, tulburările hepatice, diabetul de tip 2 și altele. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru ca cercetătorii să poată demonstra în mod definitiv.
Cercetările au descoperit că beneficiile ceaiului verde pot include ameliorarea anxietății și stresului, îmbunătățirea memoriei și reducerea tensiunii arteriale ridicate și a colesterolului. În acest sens, conține un aminoacid numit L-teanină, care te ajută să te relaxezi. Ceaiul verde are una dintre cele mai mari concentrații în comparație cu cel negru sau alb. Cercetările au descoperit că suplimentarea cu 200-400 de miligrame de aminoacid, în fiecare zi, ajută la reducerea anxietății și stresului. Un studiu publicat în 2019 a constatat că persoanele care au luat 200 de miligrame pe zi timp de patru săptămâni au prezentat îmbunătățiri mai mari în ceea ce privește anxietatea, depresia și somnul decât cele care au luat un placebo.
Unele dovezi sugerează că ceaiul verde ajută la protejarea împotriva anumitor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Acesta are o concentrație ridicată de antioxidanți care pot proteja împotriva deteriorării celulare ce crește riscul de boli cronice. Declinul cognitiv este unul dintre primele simptome vizibile ale bolii Alzheimer și formelor de demență asociate și implică episoade frecvente și înrăutățite de confuzie și pierdere a memoriei.
În plus, ceaiul verde poate reduce instalarea osteoporozei, o boală osoasă care crește riscul de fracturi ale șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii. Persoanele aflate în postmenopauză sunt cele mai predispuse. Unele dovezi sugerează că o concentrație ridicată de antioxidanți din ceaiul verde poate îmbunătăți formarea oaselor și protecția împotriva pierderii masei osoase. Cercetările au descoperit, de asemenea, că polifenolii au efecte anti-îmbătrânire.
Efectele secundare ale consumului de ceai
Consumul până la 8 cești de ceai verde pe zi este sigur. O cană de 230 de mililitri conține 30-50 de miligrame de cofeină, astfel că o cantitate care depășește 400 de miligrame de cofeină nu este recomandată. Unii oameni pot fi mai sensibili decât alții, astfel că un consum excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare. Printre acestea se numără senzația de neliniște, starea de nefericire, durerile de cap, insomnia sau ritmul cardiac rapid.
Discutați cu un medic specialist, dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Este posibil să recomande consumul a mai puțin de 300 de miligrame de cofeină. Prea mult ceai verde poate crește riscul de malformații congenitale, iar cofeina poate trece în laptele matern. De asemenea, dozele mari pot interfera cu anumite medicamente, inclusiv cele care tratează problemele de inimă și hipertensiunea arterială. Deși rar, cercetările au legat problemele hepatice de produsele din ceai, în special de extractul de ceai verde.
Fiți atent la îndulcitorul pe care îl folosiți, deoarece femeile nu trebuie să consume mai mult de șase lingurițe de zaharuri adăugate pe zi, în timp ce bărbații au o doză de nouă lingurițe. Consumul excesiv poate provoca boli de inimă, diabet de tip 2 și creșterea în greutate. Luați în considerare achiziționarea ceaiului verde natural fără cofeină, însă rețineți că eliminarea acesteia poate reduce conținutul său de antioxidanți. Totuși, este un stimulant care crește vigilența și te menține treaz, astfel că poți bea o ceașcă de ceai verde dimineața, ca înlocuitor pentru cafea și pentru un plus de energie. În schimb, rămâne în corpul tău timp de până la șase ore, așa că evită consumul aproape de ora de culcare. Ia în considerare să asociezi o ceașcă de ceai verde cu mâncarea, deoarece cofeina crește cantitatea de acid din stomac, ceea ce poate provoca disconfort gastric și arsuri la stomac.
În multe culturi, ceaiul verde este un element de bază și poate oferi beneficii esențiale, cum ar fi protejarea sănătății oaselor, creierului și inimii.