Prima pagină » Sanatate » Ceai pentru splină: Plante recomandate de către specialiştii în fitoterapie

Ceai pentru splină: Plante recomandate de către specialiştii în fitoterapie

22 sept. 2021, 11:24,
în Sanatate

Splina este un organ responsabil de nutriție, care filtrează sângele de elemente nedorite, precum microbi, paraziți sau bacterii, elimină globulele roșii îmbătrânite și produce substanțe necesare corpului pentru a lupta cu infecțiile. Pentru o bună funcționare a splinei sau pentru ameliorarea unor afecțiuni ale splinei există mai multe ceaiuri de plante.

Cele mai frecvente afecțiuni ale splinei includ infecțiile, bolile de sânge și ruptura de splină. Multe afecțiuni pot duce la mărirea splinei, cunoscută și sub numele de splenomegalie.

cească de ceai

Simptome și cauze ale unei spline mărite

Splina mărită nu provoacă niciun fel de simptome și tocmai de aceea este descoperită doar în timpul unui examen fizic de rutină.

Totuși, pot să apară o senzație de durere sau de preaplin în partea superioară stângă a abdomenului, care poate să radieze spre umărul stâng. De asemenea, senzația de preaplin poate să apară și atunci când deși nu ai mănâncar sau după ce ai mâncat doar o cantitate mică de mâncare. Această senzație este dată de splina mărită care apasă pe stomac.

cească de ceai pe o farfurie

În anumite cazuri, poate apare anemia, o stare de oboseală sau o sângerare ușoară.

Splina mărită poate fi cauzată de mai multe infecții și boli. Astfel, mărirea splinei poate fi cauzată de infecțiile virale, precum mononucleoza, infecțiile bacteriene, precum sifilisul sau o infecție a membranei interioare a inimii, numită endocardită.

Vinovate de mărirea splinei pot fi și infecțiile parazitare, precum malaria, ciroza și alte boli care afectează ficatul, dar și diferite tipuri de anemie hemolitică.

persoană care ține o cească de ceai

Ceai pentru splină: Ajutor dat de farmacia naturii

Pentru tratarea afecțiunilor splinei există o serie de medicamente, însă natura oferă și ea o varietate de remedii care și-au dovedit deja eficiența.

Printre cele mai recomandate plante de către specialiştii în fitoterapie pentru afecțiunile splinei se numără turiţa. Aceasta este un puternic detoxifiant şi ajută în bolile splinei. Se recoamndă până la două ceşti cu ceai, zilnic, ceai pe care-l obţii dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă opărită.

O altă plantă recomandată pentru afecțiunile de splină este urzica. Aceasta este recomandată sub formă de infuzie și băută timp de mai multe săptămâni. Pentru preparare, se pune o lingură de frunze uscate Ia 200 ml de apă clocotită.

Sânzienele au şi ele efecte teraputice în cazul afecțiunilor splinei. Ceaiul de sânziene curăţă splina de factorii patogeni. Pentru preparare se pune un vârf de linguriţă de sânzaiene la 250 ml de apă fiartă.

cească de ceai

Păpădia, urzica și rostopasca, bune în tratarea afecțiunilor splinei

Și păpădia este indicată pentru a ajta splina în afecţiuni precum ar fi anemia şi diabetul. Păpădia stimulează circulaţia portală, care include splina. Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu tulpini proaspete, consumându-se 5-10 tulpini crude, spălate, pe zi.

Ca mijloc profilactic se poate bea o singură ceaşcă cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.

Și rostopasca este o altă plantă utilă în problemele splinei, având rol în purificarea sângelui şi formarea lui (hematopoieză). Pentru asta, se prepară o infuzie de rostopască punându-se 1/2 linguriţă la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024