Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea poate fi ținută sub control fără a fi nevoit să apelezi la medicamente. Astfel, exsită mai multe ceaiuri pentru scăderea tensiunii care chiar au efect. Pentru ca aceste tratamente naturiste să funcţioneze, acestea trebuie ajutate de o dietă echilibrată şi de renunțarea la sedentarism.
Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiovasculară și se definește prin valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg. Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită.
Pentru declanșarea hipertensiunii arteriale au fost găsiți mai mulți factori, însă o cauză exactă nu se cunoaște exact.
Hipertensiunea afectează peste un miliard de oameni de pe întreaga planetă și este o boală mortală necontagioasă, ce ucide anual peste 9 milioane de persoane. În cazul în care hipertensiunea nu este ţinută sub control, aceasta poate duce la apariţia atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Ceai pentru scăderea tensiunii: Menta și păducelul au efecte uimitoare
Menta este una dintre palntele cel mai des folosite pentru scăderea tensiunii arteriale deoarece are efect antiinflamator și analgezic. Mentolul dilată vasele de sânge, în special arterele coronare ale inimii, îmbunătățind circulația sângelui în mușchiul inimii. În plus, ceaiul de mentă are și un rol de prevenire a bolilor coronariene și a infarctului miocardic.
Păducelul este o plantă care conține antioxidanți care neutralizează metaboliții dăunători care se formează în organism. Antioxidanții din păducel neautralziează radicalii liberi care afectează celulele și pereții vaselor de sânge.
Păducelul conține și fitoncidele care stimulează procesele inhibitoare în sistemul nervos central și au astfel un efect calmant. În plus, ritmul cardiac scade și vasele de sânge se extind, circulația sângelui se îmbunătățește și circulația cerebrală se îmbunătățește.
Ceai verde și hibiscus
Ceaiul verde reduce presiunea grație efectului său sedativ. Ceaiul verde conține antioxidanți, vitamina C și microelemente. Consumul regulat de ceai verde normalizează metabolismul, care este foarte important în cazul persoanelor care au hipertensiune. Fitoncidele din ceaiul verde au un efect calmant asupra sistemului nervos, reducând frecvența cardiac și provocând vasodilatație. Deoarece ceaiul verde conține cofeină și alte substanțe care cresc tensiunea arterială, acesta nu trebuie să fie puternic.
Ceaiul de hibiscus este bogat în vitamine și stimulează sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, crește rezistența la infecții, îmbunătățește digestia și are un efect calmant.
Multe alte plante sunt folosite datorită efectului stabilizator asupra sistemului cardiovascular și care duc la scăderea tensiunii arteriale. Astfel, ceaiul din frunze de sunătoare, balsam de lămâie, căpșună sălbatică sau valeriană are proprietăți antihipertensive. Rozmarinul are proprietăţi diuretice şi poate reduce valoarea tensiunii arteriale. Este bogat în flavonoizi ce îmbunătăţesc circulaţia sângelui în artere şi previn rigidizarea acestora. Poţi să-i întăreşti proprietăţile dacă îl combini cu usturoi, un remediu natural excelent contra hipertensiunii.
Ajută ceaiul negru la scăderea tensiunii arteriale?
Ceaiul negru este o băutură sănătoasă, bogată în oligoelemente, fitoncide și vitamina C, dar mulți medici consdieră că nu este potrivită pentru pacienții hipertensivi
Un studio efectuat recent a arătat că ceaiul negru ajută la menţinerea sănătăţii celulelor endoteliale, care acoperă pereţii vaselor de sânge. Disfuncţionalităţile endoteliului duc la oscilaţiile presiunii sangvine. Bogat în vitamine B, iod, potasiu şi uleiuri volatile, ceaiul negru este printre cele mai bune care scad tensiunea.