Un ceai este ideal pentru momentele în care suferi de indigestie. Te scapă de disconfort și îți redă starea de bine. Iată din ce plante trebuie să îl prepari.
Cauzele care duc la apariția indigestiei sunt: mesele copioase, ingestia rapidă de alimente, ingestia de alimente foarte reci sau fierbinți, alimentele fast food, produsele alimentare alterate, alimentele picante, consumul excesiv de cafea, alcool, ciocolată, dulciuri, băuturi carbogazoase, consumul alimentelor bogate în grăsimi, fumatul, aerofagia (înghițirea de aer în timpul mesei) și stresul. Simptomele care pot apărea sunt următoarele: greață, vărsături, balonare, senzație de sațietate precoce, eructații, sughiț, diaree, crampe abdominale, senzație de arsură în partea superioară a abdomenului și dureri de burtă.
Cele mai cunoscute remedii pentru a scăpa de acest simptome sunt ceaiurile. Acestea elimină balonarea și stimulează secrețiile gastrice, reușind în acest fel să accelereze procesul digestiv.
Ceai pentru indigestie: Din ce se prepară
Ceaiul pentru indigestie poate fi făcut din: mentă, ghimbir, tei, rozmarin, salvie, mărar, anason, angelică, anghinare, albăstriță sau fenicul.
Menta este recunoscută pentru proprietățile sale antispasmodice. Ceaiul de mentă ajută la o bună funcționare a sistemului digestiv, eliminând și crampele, în același timp.
Ghimbirul eliberează enzime, ce contribuie la absorbţia eficientă a nutrienţilor din alimentaţie și la digerarea mâncărurilor grase. În plus, te scapă de durerile de burtă și de balonare.
Ceaiul de tei este ideal de utilizat în indigestiile ușoare. Efectul acestuia este relaxant și ușor hipnotic.
Un remediu eficient împotriva indigestiei îl constituie rozmarinul. O cană de ceai de rozmarin, consumată după masă, îmbunătățește funcția digestivă și ajută la descompunerea mai rapidă a alimentelor
Salvia luptă împotriva crampelor abdominale, elimină gazele din tubul digestiv și îmbunătățește digestia.
Mărarul este indicat în caz de balonări, enterocolite și indigestii. De precizat este că pentru infuzie se folosesc semințele de mărar.
Anasonul are proprietăți antiseptice și carminative. Crește secreția de sucuri digestive în intestin, stimulează digestia și îmbunătățește funcțiile pancreatice.
Angelica este ideală de utilizat în cazurile de hipoaciditate sau anaciditate, iar albăstrița este calmantă, antidiareică și diuretică.
Anghinarea te scapă de spasme și de crampele intestinale. Este recomandată în cazul insuficiențelor pancretice și intestinale, dar și în cazul balonării.
Feniculul este antiseptic, carminativ, sedativ și depurativ puternic. Este util în cazul balonărilor abdominale.
Alte infuzii care combat indigestia
Pe lângă cele menționate, indicate în indigestie sunt și infuziile din roiniță, flori de salcâm, ceai verde, frunze de zmeur, frunze de mur, frunze de afine, gălbenele, coada-șoricelului, petale de trandafir de dulceață, sunătoare, pelin, lemnul-Domnului, crușin, oregano sau busuioc.
Pentru prepararea unei astfel de infuzii, fierbe 200 de mililitri de apă și pune o lingură de plantă uscată. Lasă la infuzat timp de 10-15 minute, strecoară ceaiul și consumă-l cu înghițituri mici. Îi poți adăuga o linguriță de miere sau îl poți lăsa neîndulcit.
Atenție! Mierea poate fi adăugată abia după ce ceaiul s-a răcorit, fiindcă dacă este adăugată în lichidul fierbinte, devine toxică.