Dischinezia biliară este o tulburare a vezicii biliare și a unei părți a sistemului biliar denumită “sfincterul lui Oddi”, iar în cazurile mai puțin grave poate fi tartat cu remedii naturiste, precum ceaiul pentru fiere. Această afecțiune este caracterizată prin dificultăți în eliminerea bilei în intestinul subțire. Cuvântul „dischinezie” desemnează pur și simplu o tulburare în buna funcționare a acestui organ.
Metoda naturistă de tratare cu ceai pentru fiere
La persoanele sănătoase, vezica biliară servește la stocarea bilei, un lichid digestiv care este eliminat în intestinul subțire pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Cu toate acestea, în dischinezia biliară, bilă nu poate ajunge în tractul intestinal, ducând la stagnarea bilei în vezica biliară și/sau în tractul biliar, ceea poate provoca dureri intense.
Anumite modificări în dieta zilnică pot ajuta la drenajul normal al bilei și implică adesea restricționarea anumitor tipuri de alimente. Printre alimentele care ar trebui evitate se afla cele prăjite, grase, afumate sau picante. De asemenea, este recomandat să fie evitat consumul de carbohidrați rafinați, alimentele cu conținut ridicat de colesterol și alimente care irită stomacul, cum ar fi ceapa, usturoiul și ridichile.
Se recomandă în general o creștere a consumului de fructe și legume pentru a ajuta la reglarea binei și la menținerea bunei sale funcționări. Cu toate acestea, există anumite combinații alimentare care pot ajuta la gestionarea afecțiunii. Astfel, se recomandă consumul de porții mici și dese pe parcursul zilei, în locul unor mese mai puțin frecvente, dar mai consistente. Porțiile de mâncare ar trebui să fie mici, iar alimentele nu ar trebui să fie prea reci sau prea fierbinți. De asemenea, este important să ai un aport de cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Cele mai eficente plante pentru dischinezia biliară
Anghinare. Este recomandat a fi luată sub formă de ceai, însă s-ar putea să fie prea amară pentru unii. Ceaiul de anghinare ar trebui consumat dimineața, pe stomacul gol, cu înghițituri mici. Se recomandă consumul a 120-240 de mililitri de ceai pe zi. După consum, stai întins pe partea dreaptă pentru cel puțin 30 de minute. Există și opțiunea de a lua suplimente de anghinare dacă nu îți este la îndemână să o consumi sub forma de ceai.
Păpădie. Un remediu pe bază de plante eficient, care ajută la detoxifierea ficatului și drenarea bilei din tractul digestiv. Se recomandă folosirea a două lingurițe de plantă la o cană de ceai. Consumul a două sau 3 căni pe zi va fi adesea suficient pentru a obține rezultatele scontate.
Sunătoare. Poate fi utilizată sub formă de ceai sau ulei. Dacă optezi pentru ceai, acesta ar trebui consumat în decurs de 15 până la 20 de minute după preparare. Se recomandă consumul a două sau trei căni pe zi.
Măselariță. Această planta ar trebui utilizată intern doar la recomandarea medicului. Prepară ceaiul din frunzele uscate și lasă-l să stea timp de 5 minute. Se recomandă să bei măselariță cu 30 de minute înainte de masă pentru a ajuta la eliminarea bilei. Această plantă este, de asemenea, bună pentru tratarea grețurilor, balonării și în cazul pierderii poftei de mâncare.
Rostopască. Tinctura din această plantă poate fi pur și simplu amestecată în apă și consumată. Rostopasca este cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la diminuarea durerii și disconfortului cauzat de contracțiile vezicii biliare.
Dacă simptomele neplăcute persistă chiar și după o cura naturistă cu ceai pentru fiere, cel mai bine este să contactați de urgență un medic, pentru a evita complicațiile ulterioare, precum disconfort în timpul mesei, pierdere în greutate, dezechilibre electrolitice și scăderea calității vieții.