Ceaiul Matcha este unul dintre cele mai populare ceaiuri din Japonia, originea sa este din Antichitatea Chinei, atunci când cultivatorii chinezi au descoperit pentru prima dată atât aroma puternică și gustoasă, dar și beneficiile reale ale acestei băuturi. De la cum se prepară la ce beneficii are vei afla în rândurile următoare.
Ceaiul Matcha este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai verde. Extrem de versatil și cu o textură aparte, acesta se poate servi atât cald, rece sau chiar cu cuburi de gheață. Este băutura perfectă ca să îți începi dimineața sau să o servești la prânz, având și un efect benefic pentru digestie. Este de multe ori considerat, la fel ca și ceaiul oolong, un ceai minune.
Ce este ceaiul Matcha?
Ceaiul Matcha este unul dintre cele mai vechi dar și cunoscute tipuri de ceai verde. Extrem de versatil și cu o textură aparte este considerat de mulți o delicatețe dar și un ceai „minune”. Acesta de fapt este o pulbere extrem de fină, macerată și măcinată din frunze de ceai verde. Acesta este un ceai verde extrem de concentrat, astfel este extrem de intens și plin de nutrienți și vitamine, Aproape toți specialiștii nutriționiști recomandându-l pentru proprietățile sale antioxidante, diuretice și un important element din orice dietă sau supliment destinat slăbirii.
Termenul matcha este din japoneză. Acesta însemnând ceai și pământ. Acesta este făcut din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis, un arbust veșnic verde. Frunzele destinate ceaiului sunt crescute în mod special, sunt trecute printr-un proces de „umbrire”, ce se face prin acoperirea acestora cu 20-30 de zile înainte de a fi recoltate. Acest proces este făcut pentru a crește producția de clorofilă, un antioxidant puternic. După recoltare care se face tot în lipsa soarelui, frunzele sunt aburite și uscate apoi măcinate într-o pulbere fină asemănătoare făinii de grâu. După acest proces pulberea măcinată are o aromă complexă atât puțin amară asemănătoare ceaiului verde, dar și dulceagă cu ajutorul aminoacizilor care apar prin acest proces.
Cum se prepară și ce beneficii are ceaiul matcha?
Pentru a prepara băutura matcha ai nevoie de două lucruri, o măturică din bambus și un bol special. Pentru a obține acest ceai se pune pudra care se amestecă mai apoi cu apă fierbinte, după se amestecă ușor cu măturica de bambus. Vasul în care se prepară ceaiul se denumește „chawan”, datorită formei sale ușor conice și fund plat vă va ușura procesul de preparare a acestui ceai minunat. Dacă nu aveți la îndemână un bol chawan, atunci se poate face în orice bol sau cană cu fund plat din care se poate servi ceaiul.
Pudra de matcha de asemenea se poate folosi pentru a prepara budinci, cocktailuri sau chiar latté-uri. Latté-ul fiind foarte ușor de înlocuit cu un latté pe bază de cafea, care conține mai mult zahăr și grăsime decât cafeina.
Beneficiile ceaiului Matcha
Un lucru important de ținut minte este că, deși are proprietăți asemănătoare cu ceaiul verde, acesta are un conținut mai mic de cafeină, cu toate acestea nu ar trebui să asumăm că nu ne oferă același nivel de energie, chiar din contra, antioxidanții din acest ceai împreună cu aminoacizii fac ca această băutură să aibă același efect ca o ceașcă de cafea.
Ceaiul matcha are beneficii pentru creier, există atât studii cât și cercetări care afirmă că mai multe dintre componente ajută la dezvoltarea dar și la îmbunătățirea funcției creierului. Având un conținut important de cofeină împreună cu L-teanina acestea cresc activitatea undelor alfa din creier, ceea ce ajută la inducerea unei stări de relaxare și duce la scăderea nivelului de stres.
Poate susține de asemenea sănătatea inimii, potrivit studiilor, consumul de ceai matcha poate ajuta la protejarea și la menținerea unei inimi sănătoase. Scăzând nivelul de colesterol LDL precum și nivelul trigliceridelor.
Ajută de asemenea să ai un ten curat și o piele strălucitoare având un efect antiinflamator calmând pielea iritată. Reduce riscul de diabet tip 2, incluzând o ceașcă de ceai matcha pe zi studiile au observat o scădere dramatică a riscului dezvoltării diabetului de tip 2. De asemenea pentru ficat este benefic detoxifiindu-l și regenerându-l pe lângă asta mai ajută și la detoxifierea organismului.
Ceaiul matcha este unul dintre cele mai vechi tipuri de ceaiuri, efectele sale pentru sănătate făcându-l unul dintre cele mai bune băuturi de consumat în timpul zilei.