Prima pagină » Sanatate » Ceai de valeriană, contraindicații. La ce trebuie să fii atent când folosești planta cu proprietăți sedative

Ceai de valeriană, contraindicații. La ce trebuie să fii atent când folosești planta cu proprietăți sedative

08 feb. 2024, 12:24,
în Sanatate

Aromatul ceai de valeriană are numeroase contraindicații. Deși este cunoscut pentru beneficiile sale în tratarea anxietății, a insomniei și a stresului, ceaiul de valeriană trebuie consumat cu moderație pentru că poate avea efecte adverse. Iată la ce trebuie să fii atent când folosești planta cu proprietăți sedative.

Ceai de valeriană, contraindicații

Valeriana este una dintre cele mai apreciate plante medicinale. Aceasta se consumă sub formă de ceaiuri, extracte, tincturi și uleiuri esențiale. Ceaiul de valeriană  este consumat pentru a regla impulsurile nervoase, pentru a trata migrenele, nervozitatea, tremurul și bătăile neregulate ale inimii.

Ceaiul de valeriană previne sau tratează anxietatea, induce somnul, reduce stresul, tratează migrenele și durerile menstruale. Valeriana are proprietăți sedative, antispastice și antioxidante. Această plantă medicinală activează receptorii de serotonină, relaxează vasele de sânge și reduce secreția de cortizol, principalul hormon al stresului.

Ceaiul de valeriană are proprietăți relaxante și se recomandă să se bea seara, înainte de culcare. Această băutură aromată ne va ajuta să avem un somn odihnitor. Tototdată, acest remediu naturist este recomandat în tratarea spasmelor și a stresului gastro-intestinal, a convulsiilor epileptice și a tulburărilor de hiperactivitate.

Cu toate acestea, ceaiul de valeriană are și câteva contraindicații. De aceea, acest ceai trebuie consumat sub atenta îndrumare a medicului, fără a depăși doza zilnică recomandată. Un alt ceai aromat, gustos și recomandat în cazul stărilor de anxietate este ceaiul de mentă. Menta este un pansament pentru stomac, ajută la echilibrarea digestiei, eliberează căile respiratorii, este benefic în cazul răcelilor, astmului și bronșitei, relaxează și revigorează sistemul nervos și este benefic în tratarea gutei. Ceaiul de mentă sălbatică are un efect diuretic, expectorant, acționând și ca un stimulent pentru digestie. Acest remediu naturist are și un efect calmant, fiind recomandat în cazul stărilor de anxietate.

Ce efecte adverse are ceaiul aromat

Ceaiul de valeriană nu trebuie consumat împreună cu medicamente precum sedativele, antidepresivele sau hipnoticele. De asemenea, ceaiul de valeriană nu trebuie băut pe perioade lungi de timp pentru că poate declanșa dureri de cap, amețeli sau dureri abdominale.

Ceaiul de valeriană este interzis în sarcină și alăptare Acest ceai se consumă nu mai mult de două săptămâni, câte o cană pe zi.

Un alt ceai cu proprietăți relaxante este ceaiul de iasomie. Aromatul ceai de iasomie crește nivelul energiei, oferă un tonus bun, protejează inima și echilibrează ritmul cardiaac, are un efect antistres, previne insomnia, ajută la slăbire, îmbunătățește sistemul imunitar, ameliorează durerile de cap și întinerește pielea.

Ceaiul de iasomie stimulează sistemul nervos și îmbunătățește activitatea creierului. De asemenea, menține sub control flora intestinală și reglează sistemul digestiv.  Ceaiul de iasomie are un efect antiseptic și este recomandat în combaterea respirației urât mirositoare. Ceaiul de iasomie are un efect terapeutic și este recomandat persoanelor cu anxietate, depresie, care suferă de insomnie, iritabilitate și au un ritm cardiac crescut.

Ceaiul de valeriană trebuie consumat cu moderație pentru că poate avea reacții adverse nedorite. Băutura aromată est utilă în tratarea depresiei, a anxietății și a insomniei. Valeriana este o plantă medicinală extrem de apreciată pentru proprietățile sale calmante și revigorante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *