Foarte cunoscută pentru proprietatea sa de a vindeca o mulțime de afecțiuni, urzica este un remediu pe care trebuie să îl ai în casă, mai ales sub formă de ceai, datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru sănătate. Totuși, trebuie avut mare grijă când bem ceai de urzică la contraindicații.
Urzica este planta cea mai întâlnită primăvara, în special în zonele necultivate din grădini, păduri, lângă șanțuri dar și în locurile în care pur și simplu nu te aștepți să o găsești. Este important ca atunci când culegeți urzicile să purtați mănuși fiindcă țepii urzicilor conțin histamine ce provoacă usturime ce poate persista și câteva ore. În ciuda acestui fapt, dacă sunt consumate corect, urzicile au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.
Beneficiile consumului de urzică
Urzicile sunt folosite cel mai adesea în acțiuni terapeutice pentru combaterea hemoragiilor interne, balonării, enterocolite, indigestii, dizenterie, ulcer duodenal, insuficiență pancreatică, ulcer gastric, hemoroizi, astm bronșic, detoxifierea organismului, prevenirea cancerului, litiază renală, rinită, tuberculoză, cancer gastric, hemoragii uterine, nefrite, uremie, diabet zaharat, stimularea lactației, reumatism, artrite, obezitate, rahitism, cefalee, gută, edemă, osteoporoză.
Urzica se folosește și pentru uzul extern mai ales în cazul următoarelor afecțiuni: eczeme, arsuri, psoriazis, dermatoze, înțepături de insecte, urticarie, unghii casante, seboree, alopecie, mătreață, gingivită, stomatită, micoze cutanante.
Beneficiile consumului de urzică constau în primul rând în îmbunătățirea sistemul imunitar. Urzicile sunt bogate în vitamina A,C,D, E și K, dar și în antioxidanți și lecitină, iar asta ajută la combaterea stresului, oboselii și diverselor afecțiuni. Consumul regulat de urzici, în diferite forme, energizează și omoară bacteriile din organism.
În România, gospodinele folosesc urzicile de regulă și sub formă de ciorbă sau supă cremă, sau sunt opărite și apoi amestecate în salate. Această plantă înțepătoare se poate consuma și sub formă de suc, precum și sub formă de ceai.
Tot ce trebuie să știi despre această plantă
Ceaiul de urzică este un remediu naturist cunoscut încă din antichitate, numele urzica (urtica dioica) provenind de la cuvântul „uro” ce înseamnă „eu ard” și sugerează senzaţia de usturime ce apare la atingerea plantei.
Ceaiul de urzică este recomandat pentru menținerea sănătății sângelui, formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, reducerea riscului de sângerare. Ceaiul de urzică contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, combaterea stărilor de oboseală și epuizare, îmbunătățirea tonusului și rezistenței organismului, eliminarea lichidelor reținute în exces în corp, detoxifierea organismului, reducerea riscului de sângerare, reducerea disconfortului care apare la nivelul articulațiilor, menținerea concentrației normale a glucozei din sânge, menținerea sănătății prostatei.
Ceaiul de urzică, contraindicații și efecte adverse
Deoarece are un ușor efect laxativ, ceaiul de urzică este recomandat mai cu seamă pentru o cură de primavară, având totodată efect de combatere a asteniei de primavară.
Deși urzica este în general considerată a fi sigură și netoxică, există unele efecte secundare asociate cu utilizarea sa necorespunzătoare.
Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active și, prin urmare, este indicat să discuți cu un medic înainte de a începe o cură de acest fel. Unele medicamente pot interacţiona în mod negativ cu planta.
Cercetări recente de laborator au dovedit că urzicile determină contracții ale uterului, din acest motiv fiind recomandat ca femeile însărcinate să se ferească de consumul de urzică.
Ceaiul de urzică provoacă insomnii
Dacă este folosită în exces, urzica poate da insomnii de lungă durată. Deși în prima etapă ar putea crea o stare de somnolență, întrucât planta acționează ca un sedativ asupra organismului, aceasta ar putea avea ca efect advers și insomnia, caracterizată prin lipsa somnului și agitație în timpul nopții.
Deși urzica are o mulțime de beneficii asupra sănătății, fiind plină de vitamine și nutrimenţi, este bine să nu faci abuz de ea, deoarece poate crește gradul de coagulare a sângelui în organism și favorizează apariția trombozelor. De aceea fiind recomandat consumul a cel mult 4 căni de ceai de urzică pe zi.
Urzica și mai ales ceaiul de urzică, poate fi un aliment minune pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace ori care urmează un tratament cu anticoagulante.
Deși are foarte multe beneficii, când consumăm ceai de urzică trebuie să avem grijă la contraindicații.