Anumite remedii naturiste folosesc ceai de sunătoare pentru ficat. Aceasta este o plantă medicinală care prezintă acțiune antidepresivă, ajutând la combaterea depresiei ușoare până la moderate, precum și a simptomelor asociate cu anxietatea și tensiunea musculară.
În plus, deoarece conține compuși bioactivi, precum hiperforina, hipericina, flavonoidele și taninurile, sunătoarea ajută la completarea tratamentului tăieturilor, arsurilor și rănilor pielii.
Ceai de sunătoare pentru ficat
Numele științific al sunătoarei este Hypericum perforatum. Această plantă poate fi achiziționată în starea sa naturală, sub formă de frunze și flori uscate, de la magazinele de produse naturiste, farmacii și unele supermarketuri. Deoarece conține proprietăți antifungice, antidepresive, antioxidante și bactericide, sunătoarea poate fi utilizată pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, arsurile ușoare, vânătăile, rănile închise care se vindecă, durerile articulare și musculare, psoriazisul și artrita reumatoidă. Sunătoarea poate fi, de asemenea, folosită pentru a reduce simptomele ADHD, sindromului de oboseală cronică, sindromului de intestin iritabil și sindromului premenstrual. Este, de asemenea, utilizată frecvent pentru a ameliora hemoroizii, migrenele, herpesul genital și oboseala. Această plantă conține și proprietăți analgezice, antivirale, diuretice, antiinflamatorii și antispasmodice.
Sunătoarea poate fi utilizată în diverse forme, inclusiv sub formă de ceai, tinctură și capsule. Pentru ceai de sunătoare pentru ficat aveți nevoie de 1 linguriță, aproximativ 2-3 grame, de flori și frunze uscate de sunătoare și 250 de mililitri de apă. Ulterior, fierbeți apa într-o oală sau într-un ceainic, apoi îndepărtați de pe foc și adăugați planta în apă. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 5 până la 10 minute, apoi strecurați, așteptați să se răcească și beți 2 până la 3 cești pe zi, după mese. Puteți folosi băutura și pentru a face comprese sau pansamente. Înmuiați o bucată de tifon curat sau un disc de bumbac în ceai și aplicați-o pe rană sau pe o zonă unde simțiți dureri musculare.
Doza general recomandată este de 1 capsulă, de trei ori pe zi, luată după mese. Trebuie să utilizați aceste capsule pe durata prescrisă de medic sau specialistul în plante medicinale. Doza recomandată pentru tinctura de sunătoare este de 2 până la 4 mililitri, diluată într-o cană, aproximativ 100 de mililitri de apă. Cantitatea utilizată ar trebui să fie, de asemenea, prescrisă de un specialist.
Care sunt efectele secundare
În general, o ceașcă de ceai de sunătoare pentru ficat este bine tolerată, însă în unele cazuri poate provoca simptome precum dureri de stomac, reacții imunologice, oboseală, agitație sau sensibilitate crescută a pielii. În plus, planta nu este indicată pentru copiii sub 12 ani, persoanele cu alergie sau sensibilitate ori persoanele cu depresie severă. Această plantă nu trebuie utilizată de femeile însărcinate sau care alăptează, nici de cele care iau pilule contraceptive, deoarece sunătoarea poate interfera cu eficacitatea contraceptivelor. De asemenea, nici persoanele care iau inhibitori ai recaptării serotoninei nu ar trebui să consume planta.
Sunătoarea poate provoca interacțiuni grave cu medicamentele utilizate frecvent din cauza modului în care este metabolizată de ficat. Astfel, poate face ca unele tratamente să fie mai puțin eficiente, în timp ce efectul altora devine mai puternic. Tipurile de medicamente care pot interacționa cu sunătoarea includ antibiotice, antidepresive, contraceptive orale, imunosupresoare și medicamentele utilizate pentru tratarea anxietății. De asemenea, poate interfera și cu alte plante și suplimente. Ar trebui să evitați să luați orice supliment nutrițional sau remediu care poate crește nivelul de serotonină.
Unele cercetări au indicat că anumite suplimente pe bază de plante, inclusiv sunătoare, pot crește riscul de complicații, dacă sunteți supus anesteziei. Prin urmare, nu ar trebui să le consumați cu cel puțin cinci zile înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale. Dacă ați primit un transplant de organ, va trebui să evitați să beți ceai de sunătoare pentru ficat, deoarece poate interacționa cu medicamentele administrate pentru a ajuta la prevenirea respingerii transplantului.