Sunătoarea crește pe teritoriul României. Ceai de sunătoare, băutura cunoscută datorită conținutului bogat în flavonoide.
Sunătoarea sau popular numită și pojarniță, este o plantă ce se găsește pe teritoriul țării și a fost folosită din vechime pentru proprietățile sale. Are efecte atât pentru sistemul nervos, cât și la nivel endocrin. Dar cantitatea mare de substanțe din aceasta poate ajuta în cadrul multor afecțiuni.
Ceaiul de sunătoare și beneficiile lui pentru organism
Conținutul ridicat de flavonoide oferă acestei băuturi un caracter puternic antioxidant. Prin aspectul antioxidanților, această plantă poate preveni apariția și dezvoltarea celulelor canceroase prin „vânarea” substanțelor din sânge ce ar putea determina apariția de tumori. Efect similar cu cel al ceaiului de salvie.
O cauză principală a îmbătrânirii premature a pielii este dată de către acele substanțe „vânate” de către antioxidanți. După un tratament regulat, pielea va deveni mai hidratată și capătă un aspect mult mai tânăr.
Ficatul fiind unul dintre organele ce se bucură cel mai mult de prezența acestora, va reuși să-și realizeze mai ușor funcțiile. Rolul său la nivelul corpului fiind de a sintetiza substanțe. Unde putem adăuga și un mai bun control al secreției de bilă, atât în hiposecreție, cât și in hipersecreție.
Totodată, flavonoidele au un caracter analgezic (antiinflamator) și ceaiul poate fi folosit și pentru durerile ușoare de cap. În cazul femeilor aflate la menopauză sau în stadiul premenstrual, disconfortul poate fi diminuat printr-un consum regulat de ceai.
Tubul digestiv este un alt sistem de organe asupra căruia are acțiune această plantă. Își manifestă influența, diminuând hiperaciditatea gastrică prin secreția unei cantități de acid gastric mai mici în stomac. Ce este un efect benefic evident în cazul ulcerelor.
Îmbunătățiri apar și în cadrul sistemului circulator, atât periferic, cât și cerebral sau coronar. Datorită acțiunii sale împotriva plăcii de aterom s-a produs ca o consecință a fumatului sau a obezității.
Ceaiul de sunătoare seara
Poate de la bunici, sau poate din auzite, dar cu siguranță ați mai auzit de beneficiile acestui ceai dacă este băut seara. Astfel, sunătoarea stimulează epifiza, iar cantitatea de melatonină (hormon secretat de către epifiză atunci când afară se întunecă). Iar insomniile cauzate de stres se pot opri.
Stimulează de altfel o secreție de serotonină (renumitul hormon al fericirii) și dopamină (hormon al plăcerii) , pe termen lung facilitând din mai multe puncte de vedere dispariția depresiilor sau a anxietății.
Ceai de sunătoare și contraindicațiile consumului său
Se recomandă a se discuta cu medicul ce vă oferă pastile cu scopul de a vă spune dacă substanțele din această plantă ar putea sau nu dăuna sănătății dumneavoastră. S-au înregistrat reacții cu anumite pastile de tipul antidepresivelor și a anticoncepționalelor. Dar dat fiind numărul ridicat de substanțe pe care le conține, nu este recomandată combinarea sa cu medicamente.
În cazul administrării de antidepresive în combinație cu ceaiul de sunătoare, se poate ajunge la sindromul serotoninei. Afecțiune ce se manifestă prin confuzie, alertă corticală, ritm al inimii crescut, respirație grea și rigiditate musculară.
Serotonina este clasificată drept o substanță menită să ajute comunicarea informațiilor între neuroni, surplusul acesteia având consecințe și în cadrul efectului anesteziilor. Se recomandă a nu se consuma o perioadă acest ceai dacă urmează să aveți o operație.