Prima pagină » Sanatate » Ceai de sunătoare – Beneficii și contraindicații ale acestui remediu natural

Ceai de sunătoare – Beneficii și contraindicații ale acestui remediu natural

21 mart. 2022, 12:01,
în Sanatate

Ceaiul de sunătoare are atât beneficii, cât și contraindicații. Acesta este folosit în combaterea mai multor afecțiuni și are proprietăți benefice organismului nostru. Totuși, această plantă medicinală este interzisă unor anumite categorii de oameni.

Despre sunătoare, planta medicinală

Sunătoarea este o plantă medicinală erbacee care face parten din familia Hypericaceae. Specialiștii o denumesc Hypericum perforatum. Acest nume poate veni de la punctele translucide care sunt dispuse pe frunze.

Această plantă înflorește din vară până în toamnă (iunie-septembrie).

Cum se prepară ceaiul de sunătoare

Pentru a fi cât mai eficient, ceaiul de sunătoare trebuie consumat de două sau chiar de trei ori pe zi. O singură linguriță din sunătoarea uscată este de ajuns pentru o cană. Acesta trebuie lăsat la infuzat timp de aproximativ 10-20 de minute.

Din cauza gustului său neplăcut, amărui și înțepător, nu este unul dintre cele mai populare ceaiuri, însă este foarte benefic sănătății organismului.

Pentru ceai, sunătoarea trebuie culeasă și lăsată la uscat. După ce acesta se usucă complet, trebuie depozitată în pungi de hârtie sau chiar în material de pânză. Sunătoarea uscată trebuie să fie lăsată într-un loc fără prea multă lumină și care este urcat, răcăros.

Ceai de sunătoare – Beneficii și contraindicații

Ceaiul de sunătoare conține mai mulți compuși benefici, precum hipericina, colina, acid valerian și multe altele. Datorită acestora, ceaiul de sunătoare are proprietăți antiinflamatoare, sedative, antivirale, cicatrizante, hepatoprotectoare și multe altele. Așadar, acesta este precum un remediu universal care poate combate sau preveni mai multe tipuri de afecțiuni. Totuși, acest ceai are și anumite contraindicații

Beneficiile ceaiului de sunătoare

Unul dintre cele mai bune, însă nu la fel de cunoscute efecte ale acestui ceai, este faptul că poate remedia stările de anxietate și depresie. De asemenea, poate combate atât insomnia, cât și stresul. Este clar că acesta are un efect care relaxează psihicul uman. Acest lucru se datorează conținutului său de colină și uleiuri volatile.

Pe lângă acest lucru, ceaiul de sunătoare poate ajuta digestia. Acesta asigură o bună funcționare a sistemului digestiv. Mai este folosit și în combaterea balonării și a diareei. Este foarte bun și pentru persoanele care sunt deranjate de acidul gastric, pentru că acesta protejează mucoasa stomacului.

Acesta este foarte benefic și ficatului, datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Acesta asigură sănătatea ficatului, prin regenerarea celulelor dar și prin detoxifiere. Astfel, este foarte bine să consumăm ceaiul de sunătoare pentru a preveni bolile hepatice.

Cela mai puțin cunoscut, este faptul că acest ceai poate ajuta și afecțiunile minore ale pielii, precum anumite iritații sau pielea uscată. Poate ajuta și pentru anumite tăieturi sau chiar și arsuri ușoare. Ceaiul de sunătoare are efect cicatrizant atunci când este folosit sub formă de comprese. Pentru eczeme sau răni puțin mai grave, se poate folosi cu succes uleiul preparat din sunătoare.

De asemenea, infuzia de sunătoare consumată regulat poate trata tusea, răcelile, astmul bronșic. Gargara poate ajuta și la combaterea aftelor sau abceselor dentare.

Contraindicațiile acestuia

Chiar dacă are foarte multe beneficii pentru organismul uman, de la sănătatea pielii până la organe, ceaiul de sunătoare are și anumite interdicții.

Ceaiul de sunătoare este foarte puternic. Din această cauză, acesta poate interfera cu efectele anumitor medicamente. Așadar, dacă urmați un tratament (cu, de exemplu, medicamente anticoagulante, antiastmatice, anticoncepționale) este bine să vă sfătuiți cu medicul specialist înainte de a consuma ceaiul de sunătoare. De asemenea, dacă este consumat în exces, poate tulbura anumite procese ale organismului, cum ar fi digestia.

Este indicat ca tratamentul cu acest ceai să nu dureze mai mult de două luni, pentru că ar putea duce la diverse reacții adverse.

Așadar, ceaiul de sunătoare are multe beneficii, dar și câteva contraindicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`