Stirul (Amaranthus retroflexus), o plantă calomniată, considerată bună doar ca hrană pentru animale, este foarte bogat în vitamine şi minerale. Ştirul a fost cultivat în urmă cu peste 8.000 de ani, popoarele precolumbiene, aztecii şi incaşii considerându-l un excelent energizant, datorită conţinutului bogat în substanţe nutritive, vitamine şi minerale.
Conţine compuşi anticancerigeni
Denumit şi “boabele lui Dumnezeu”, ştirul are un conţinut ridicat, însă echilibrat de proteine, fiind extrem de bogat în vitamine (A, K, complexul de B-uri, C, E, acid folic), săruri minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru) şi aminoacizi. Din compoziţia chimică a plantei nu trebuie uitat squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajută la prevenirea cancerului. Acesta întinereşte celulele şi inhibă creşterea şi răspândirea tumorilor maligne.
Ştirul – culegere, recoltare
Pentru a beneficia de proprietăţile curative ale ştirului, este important să îi cunoaştem metodele de culegere. În scop terapeutic, de la ştir se consumă atât atât partea verde, tulpina şi frunzele, cât şi seminţele. Frunzele sunt asemănătoare la aspect şi la gust cu spanacul, şi pot fi adăugate la ciorbe, tocăniţe şi salate. Se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii şi până toamna târziu. Seminţele sunt mai sănătoase atunci când sunt consumate crude, însă pot fi şi prăjite. Sunt bune de cules atunci când se scutură uşor.
Infuzie cu ştir, pentru întinerire şi revigorare
Acest tratament este foarte eficient pentru eliminarea toxinelor, precum şi a radionuclizilor ajunşi în organism în urma terapiilor cu raze, a nitraţilor şi nitriţilor prezenţi în majoritatea produselor alimentare.
Mod de preparare:
Se iau, în părţi egale, tulpină sau frunze de ştir proaspete, frunze de mentă, flori de muşeţel şi urzică, însă fără a se depăşi în total cantitatea de 500 de grame. Se mărunţesc toate plantele şi se amestecă bine, până când devin o pastă. Peste 2-3 linguri din amestecul astfel obţinut se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 2-3 ore, apoi se strecoară.
Mod de administrare:
Se consumă 1 pahar de infuzie, înainte de culcare, în care se adaugă 1 linguriţă de miere naturală. Restul amestecului se fierbe pe baie de abur, vreme de 10-15 minute, şi se consumă câte 1 pahar, cu 30 de minute înainte de mese. Tratamentul continuă fără a depăşi cele 500 gr. de amestec din plante şi poate fi repetat după 2-3 ani.
Băi calmante cu ştir, pentru tulburări nervoase
Băile calmante cu ştir sunt recomandate împotriva tulburărilor nervoase, fiind benefice şi pentru diverse boli de piele, alergii şi erupţii cutanate. Pentru un efect sporit, se poate adăuga şi muşeţel. Se toarnă 2 litri de apă clocotită peste 300-400 gr. de pulbere de ştir. Se fierbe totul într-un vas, timp de 15 minute, apoi se lasă să se răcească şi se strecoară. Fiertura obţinută se adaugă în apă din cada de baie. Îmbăierea durează 20-30 de minute şi se face de 2-3 ori pe săptămână.
Precauţii
În prezent, nu se cunosc efecte adverse sau contraindicaţii ale ştirului. Cu toate acestea, este indicat sfatul specialistului în sarcină şi alăptare.