Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ceai de salcâm, beneficii și contraindicații. Tot ce trebuie să știi despre acest remediu naturist

Ceai de salcâm, beneficii și contraindicații. Tot ce trebuie să știi despre acest remediu naturist

24 mai 2023, 13:01,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Multe persoane consumă ceai de salcâm fără a cunoaște principalele beneficii și contraindicații. Băutura miraculoasă din farmacia naturii se prepară rapid, însă pentru a ne bucura de efectele sale este important să știm cum și când să culegem florile de salcâm, dar mai ales care este doza zilnică recomandată. Iată ce trebuie să știi despre acest remediu naturist.

Ceai de salcâm, beneficii și contraindicații

Florile de salcâm sunt apreciate în terapie, fiind benefice pentru sistemul nervos, dar la fel de bine sunt folosite și de marii bucătari la prepararea unor bucate rafinate și aromate. Florile de salcâm sunt recomandate de către medici pentru consum sub formă de ceai, infuzie, tinctură sau ulei esențial. Parfumul florilor de salcâm reprezintă o adevărată terapie pentru sistemul nervos. Mirosul îmbietor induce o stare de relaxare și conferă o stare de bine, deoarece combate stresul și starea de anxietate.

Un remediu eficient în prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni este ceaiul de salcâm. Florile de salcâm conțin vitamine și minerale, iar prin infuzare ceaiul capătă un efect calmant, antispastic, emolient și cicatrizant. Consumat cu moderație, ceaiul făcut din flori de salcâm combate tulburările gastrointestinale, induce somnul și previne tulburările nocturne, calmează tusea, ameliorează durerile de cap și migrenele și poate fi util în uz extern pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice ușoare.

Gustosul ceai din flori de salcâm are efecte antispastice, antiacide și calmante, astfel că ameliorează tulburările sistemului digestiv, arsurile stomacale, gastrita sau constipația. De asemenea, această băutură miraculoasă din farmacia naturii calmează tusea și este recomandată atunci când ne confruntăm cu o răceală sezonieră.

Totuși, există și câteva contraindicații în cazul ceaiului de salcâm. Persoanele care suferă de alergii nu trebuie să consume acest ceai deoarece poate provoca rinită alergică însoțită de conjunctivită, secreții apoase și nas înfundat. Totodată, cei care au hipoaciditate gastrică ar fi bine să evite ceaiul de salcâm. Un alt remediu naturist eficient în prevenirea și tratarea mai multor boli este ceaiul din foi de dafin. Mai mult, pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și combaterea stărilor de răceală, gripă și insomnie se recomandă consumul cu moderație a ceaiului de ghimbir.

Cum să pregătești corect băutura cu efecte miraculoase

Ceaiul de salcâm se face din flori uscate, culese în perioada de maximă înflorire. Pentru a prepara în mod corect acest ceai vom avea nevoie de o lingură de flori uscate de salcâm și o cană de apă.

Se pune apa la fiert într-o oală apoi când dă în clocot se oprește focul și se pun florile de salcâm. Se acoperă oala cu capac și se lasă ceaiul la infuzat timp de 15 minute. După aceea, se strecoară ceaiul și se bea călduț îndulcit cu o lingură de miere. Se pot consuma până la trei căni de ceai pe zi, pe stomacul gol, înainte de fiecare masă.

Pentru a ne bucura de beneficiile acestei băuturi miraculoase din farmacia naturii este important ca florile de salcâm să nu fie culese din zone poluate sau prăfuite. De asemenea, florile se culeg atunci când sunt în etapa de maximă înflorire.

Ceaiul din flori de salcâm are numeroase beneficii pentru organism, fiind recomandat de către specialiști în tratarea unor boli digestive. Acest leac naturist se face rapid, însă trebuie să ținem cont de contraindicații și de cantitatea ce trebuie consumată zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *