Ceaiul de salcâm are atât beneficii, cât și contraindicații. Iată care sunt efectele acestei băuturi miraculoase și căror persoane le este interzis să o consume.
Salcâmul este un arbore de dimensiuni medii, care face parte din familia foioaselor. Acesta aparține speciei Robinieae și prezintă flori albe, frumos mirositoare, care apar în lunile mai-iunie, la scurt timp după apariția frunzelor. Florile pot fi și roz sau violet și sunt aromate și dulci. Pot fi consumate ca atare sau incluse în diverse preparate, în salate ori pot fi folosit ca decor pentru feluri principale și pentru prăjituri.
Din florile de salcâm se pot prepara ceaiuri, tincturi, uleiuri esențiale, care sunt indicate, de regulă, în caz de insomnii, dureri de cap, stări depresive și anxioase, oboseală, tuse, gastrită, ulcer sau infecții genitale.
Ceai de salcâm: Beneficii și contraindicații
Ceaiul de salcâm este cunoscut pentru proprietățile sale alcalinizante, antispastice, cicatrizante si calmante, fiind folosit pentru tratarea a diverse afecțiuni. Pe vremuri, buncii foloseau frunzele și florile de salcâm pentru eliminarea viermilor, pentru oprirea hemoragiilor, pentru vindecarea rănilor și pentru ameliorarea tusei.
Beneficiile ceaiului de salcâm
Ceaiul de salcâm este excelent pentru ameliorarea durerilor de stomac, tratând gastrita, ulcerul duodenal și colitele. În plus, această băutură calmantă este utilă și pentru vindecarea rănilor, a herpesului, a leziunilor ulceroase ale pielii și a eczemelor.
Ceaiul de salcâm tratează gingivita și inflamațiile orale, dar calmează și tusea provocată de bronșită, astm sau viroze respiratorii.
Nici în dietele pentru slăbit nu trebuie ocolit, deoarece ceaiul de salcâm ajută la eliminarea kilogramelor nedorite. Cura durează o lună, timp în care se consumă două căni, de două ori pe zi, după masă.
De asemenea, grație florilor de salcâm, ceaiul este bogat în vitamine, minerale, glucide, flavonoizi, carotenoizi și uleiuri volatile. Mai mult decât atât, conține taninuri, acid clorogenic și acid cafeic. Uleiurile volatile din salcâm sunt iubite pentru capacitatea lor de a trata anxietatea și stresul. S-a demonstrat, chiar, că uleiurile esențiale contribuie și la combaterea afecțiunilor provocate de inflamații.
Contraindicații pentru consumul de ceai de salcâm
Ceaiul de salcâm nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece poate afecta absorbția fierului în organism. Totodată, persoanele care au alergie la polen ar trebui să stea departe de acest ceai, pentru că florile de salcâm pot produce conjunctivită, astm, balonare, reacții alergice sau rinită. Nici persoanele cu hipoaciditate gastrică nu ar trebui să consume ceai de salcâm.
Ceaiul de salcâm nu prezintă efecte adverse, dacă este consumat în dozele recomandate. De aceea, înainte de a începe o cură cu ceai de salcâm, nu ezitați să cereți sfatul unui medic.