În anumite țări atunci când o persoană cere un ceai roșu, primește un anumit tip de ceai negru în loc de ceai de rooibos. Această eroare se produce datorită faptului că în China termenul de ceai roșu este predestinat ceaiului tradițional negru. Însă, în anumite locale de specialitate din occident există o clară diferență dintre cele două.
Ceaiul de rooibos, este cunoscut prin lume sub numele de ceaiul roșu african și se face din frunzele plantei Aspalathus linearis. Numele de rooibos provine din limba africană și se traduce ca un ceai sângeriu. Atunci când are loc culegerea frunzelor, planta este încă verde, iar în urma fermentării frunzelor, în timp, va apărea culoare intensă de roșu.
Acest ceai este unul ce are o aromă dulceagă de la sine, este adesea comparat cu ceaiul de hibiscus. Multă lume adoră să îl aromeze cu puțin caramel sau batoane de vanilie. Un alt motiv pentru care lumea îl preferă este pentru conținutul său lipsit de cofeină, dar foarte bogat în vitamina C, precum cel de cătină.
Ceai de rooibos. Beneficiile plantei
Acest ceai ce încă nu și-a făcut foarte cunoscut numele încă în țară se poate compara foarte bine cu ceaiul verde sau negru atunci când vine vorba despre efectul metabolic. Acesta crește rata metabolică și ajută în procesul de slăbire. O cană de ceai are între 2 și 4 calorii, motiv pentru care consumul său, chiar dacă are un gust dulce, nu vă pune dieta în pericol.
La nivelul plantei, există niște acizi naturali ce au un rol structural în regenerarea țesutului epitelial. Consumul său asigură o absorbție optimă de nutrienți pentru piele, dar se poate folosi și comprese cu acest ceai pentru uzul extern. S-au făcut diverse studii în acest domeniu și s-au observat diferite beneficii ce ajută și ameliorează condiții medicale precum acneea și eczemele.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/ceai-de-rooibos-5.png)
Ceaiul de rooibos este numit popular și ceaiul roșu
Cum ne-am obișnuit cu flavonoidele din ceaiul de sunătoare, acest ceai este bogat în alte tipuri de substanțe din aceeași categorie. Efectul lor este unul antiinflamator, iar astfel poate elimina durerile ușoare. Acesta este recomandat în dieta zilnică a persoanelor ce au o toleranță mică la histamină.
Tot sub diverse studii s-a observat un anume efect asupra glicemiei. Dat fiind faptul că în ultima perioadă grăsimile și compușii zaharoși ingerați sunt în număr din ce în ce mai mare, acest ceai vine să dea o mână de ajutor funcțiilor organismului. Cele mai evidențiate rezultate au fost obținute de pe experimentele pe șoareci, în corpul uman fiind ceva mai dificil de observat efectul direct.
Efectele secundare ale ceaiului. Contraindicații
În marea parte a cazurilor, acest ceai se arată ca fiind unul foarte sigur. Drept efecte secundare există prea puține cazuri și prea puține simptome raportate pentru a putea lua o concluzie. Un caz mai aparte a fost întâlnit în studii și s-a observat o legătură între băutură și creșterea enzimelor ficatului, ce ar putea duce în timp la o problemă.
Drept contraindicații în utilizarea acestui ceai de rooibos, se poate menționa o stimulare a secreției de estrogeni. Persoanele ce au niște maladii ce oferă o sensibilitate la hormoni ar trebui să evite consumul, la fel se poate spune și despre femeile însărcinate sau care alăptează.