Prima pagină » Sanatate » Ceai de roiniță: Beneficii și contraindicații

Ceai de roiniță: Beneficii și contraindicații

07 dec. 2021, 13:24,
în Sanatate

Ceaiul de roiniță este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale calmante și sedative. Roinița face parte din familia Lamiaceae, alături de menta, busuiocul, salvia și lavanda.

Frunzele de roiniță au un miros ușor de lămâie amestecat cu menta și mai este denumită popular lămâița sau tămâița.

În trecut, roinița a fost asociată cu proprietățile melifere iar numele roinițelor erau des alăturate cu albinele și stupii, fiind denumită și „frunza albinei“ sau „iarba stupilor“.

cana cu ceai de roinita si frunze de roinita

Ce conțin frunzele de roiniță

Frunzele de roiniță conțin aproximativ 11% substanțe minerale. De asemenea, acestea au ulei volatil, aproximativ 0,15%, și care este compus din aldehide terpenice, precum citralul, sub formele stereoizomerice cis și trans, cunoscute ca citral a și b, geraniol și nerol.

Uleiul volatil din frunzele de roiniță conține și citronelal, de aici provenind aroma plăcută. În plus, uleiul volatil mai conține alcooli terpenici, precum linalool sau citronelol.

Frunzele de roiniță mai conțin acizi cafeici, clorogenici, protocatechici, rosmarinici, dar și enzime.

De asemenea, în frunzele de roiniță putem găsi și o substanță amară cristalizată, dar neindentificată, taninuri cu acțiune antivirală, aproximativ 12% mucilagii, flavonoide, ca ramnazina și 7-glucozida luteolinei. Cea mai mare parte din triterpene îi reprezintă acizii oleanolici și ursolici.

Pentru  prepara o infuzie de frunze de roiniță puneți o lingură de plantă într-o cană cu 250 ml de apă care a dat în clocot. După ce se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, puteți bea ceaiul rezultat. Se recomandă consumal cu cel puțin 30 de minute înainte de masa, iar pentru a avea rezultate trebuie băute trei căni pe zi, timp de o lună.

cana cu ceai de roinita si frunze de roinita

Ceai de roiniță: Beneficii și contraindicații

Ceaiul de roiniță este un foarte bun calmant, fiind recomandat în cazul durerilor de cap, care apar pe fond de stres și de suprasolicitare. De asemenea, ceaiul de roiniță este recomandat împotriva insomniei, tulburărilor digestive care apar pe fond nervos.

Ceaiul de roiniță este un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului și împotriva tulburărilor de memorie post-traumatice, dar ți contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale, eficient împotriva hipertiroidiei.

Mai mult, ceaiul de roiniță este foarte bun și în afecțiuni hepatobiliare, herpes, reumatism și boli gastro-intestinale.

Extractele din roiniță pot inhiba acțiunea hormonului tiroidian. În plus, ceaiul de roiniță tratează bolile endocrine și cancerul de tiroidă.

cana cu ceai de roinita si frunze de roinita

Contraindicații și reacții adverse ale ceaiului de roiniță

Ceaiul de roiniță nu este recomandat persoanelor care iau sedative și alte calmante sintetice. De asemenea, nu se recomandă administrarea pe termen lung sau în doze mari celor care sunt diagnosticați cu hipotiroidie.

În plus, deoarece roinița încetinește coagularea sângelui, se recomandă oprirea folosirii remediilor cu această plantă cu cel puțin cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a evita sângerările excesive.

Copiii, femeile însărcinate și mamele care alăptează nu ar trebui să folosească extractele și suplimentele cu roiniță ar trebui evitate.

Mai mult, ceaiul de roiniță poate avea un efect sedativ dacă este combinată cu alcool, cu tratamente pentru somn fără prescripție medicală sau sedative pe bază de prescripție medicală, cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem.

De asemenea, ceaiul de roiniță poate interacționa cu medicamentele pentru tiroidă, precum levotiroxina, diluanții sângelui, precum warfarina sau clopidogrelul, medicamentele pentru glaucom, precum travoprost și medicamentele pentru chimioterapie precum tamoxifen și irinotecan.

cana cu ceai de roinita si frunze de roinita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`