Despre administrarea unui ceai de peliniță există mai multe păreri. Pelinița a fost folosită în medicina populară timp de mai multe secole. Pelinița este un gen de plante erbacee. Aceasta are aproximativ 180 de specii de plante, inclusiv pelin comun, amar și medicinal. Pelinița este amară, fiind o plantă de o culoare argintie. Mai mult de atât, planta are și o aromă pronunțată.
În medicina populară și tradițională se practică tinctura de peliniță. De asemenea, sunt folosite extractele sale lichide, infuziile și decocturile. Într-un studiu s-a demonstrat faptul că pelinul amar conține multe substanțe utile care au un efect curativ clar asupra organismului.
Ceai de peliniță păreri: Pentru ce boli se folosește remediul
Utilizarea plantei este descrisă în publicația medicală autorizate, care enumeră principalele boli în cazul cărora este indicat să consumi acest remediu. Multe persoane administrează ceai de peliniță pentru a calma boli ale tractului gastro-intestinal, vezicii biliare, ficatului, tractului respirator. De asemenea, remediul este recomandat în cazul afectării pielii, infecții cu viermi, pierderea memoriei, febră, boală de rinichi, chiar și stări depresive sau boli ale sistemului nervos.
De asemenea, oamenii de știință-experți confirmă că pelinița, ale cărei proprietăți sunt bine studiate, este eficient în tratamentul bolilor cavității bucale, ochilor, urechilor, uterului și sistemului musculo-scheletic. Articolele științifice mai precizează că proprietățile medicinale ale peliniței are un efect dăunător asupra celulelor canceroase. În medicina populară, se crede că proprietățile vindecătoare ale ceaiului de peliniță ajută la obezitate, boli de sânge și alergii.
De asemenea, un decoct de peliniță ameliorează flatulența, crește pofta de mâncare, stimulează secreția gastrică și îmbunătățește digestia. Beneficiile remediului sunt un fapt demonstrat, fiind confirmat de mai multe studii.
Poate fi periculos pelinița: Contraindicațiile remediului
Acest remediu creștere secreția stomacului, astfel poate provoca hipersensibilitate la componentele plantei. Remediul nu este indicat spre a fi administrat copiilor cu vârsta de până la 12 ani. De asemenea, un ceai de peliniță nu este indicat persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau esofagită de reflux. Cu alte cuvinte, afectarea esofagului, femeile care sunt însărcinate sau alăptează nu trebuie să consume acest ceai.
În cazul unei colecistite acute și calculoasă sau atunci când suferi de ulcere ale duodenului, stomacului, ceaiul este interzis spre consumare. Proprietățile benefice ale pelinului vor ajuta la tratarea multor boli, dar în unele cazuri sunt posibile efecte secundare, care includ manifestări alergice, greață, arsuri la stomac, gastralgie și diaree.
Specialiștii avertizează că în caz de utilizare prelungită necontrolată și supradozaj, pelinița poate provoca vărsături, dureri de cap, convulsii, halucinații, amețeli și tremur. Experiența practică arată că tratamentul cu peliniță este indicat pentru multe boli. Însă, este important să alegi remediul potrivit și programul de administrare al acestuia.
Despre eficiența administrării unui ceai de peliniță există mai multe păreri. Planta este folosită în medicina populară și tradițională sub formă de uleiuri esențiale, tincturi de alcool, infuzii cu apă, decocturi, ceaiuri, loțiuni, cataplasme și unguente. Oamenii de știință susțin că tinctura de pelin favorizează recuperarea de malarie, hepatită, diaree, colpită de trichomonas. Ceaiul de pelin ajută la tulburări digestive, pierderea poftei de mâncare, menstruații dureroase, viermi și reumatism.