Gustosul ceai de oregano are numeroase beneficii și contraindicații. Pe lângă savoarea pe care o oferă planta de oregano pusă în mâncare, aceasta este recomandată și sub formă de ceai sau uleiuri esențiale deoarece previne și tratează numeoase afecțiuni. Ceaiul de oregano este recomandat de medici însă trebuie consumat cu moderație ținând cont de îndrumările specialiștilor. Iată care sunt efectele acestei băuturi aromate.
Ceai de oregano, beneficii și contraindicații
Planta de oregano este folosită adesea în mâncăruri, oferind preparatelor culinare un plus de savoare. Oregano are însă și numeroase beneficii pentru organism, folosită ca plantă medicinală în tratarea unor boli severe. Oregano este bogat în antioxidanți naturali, iar ceaiul din această plantă va preveni îmbătrânirea organismului și va îmbunătăți elasticitatea pielii.
Mai mult, ceaiul de oregano are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, tratând toxiinfecțiile alimentare. Oregano are și proprietăți antiinflamatoare fiind recomandat atunci când căile respiratorii sunt iritate. Inhalarea aburilor de ceai de oregano este recomandată în cazul sinusurilor înfundate, a migrenelor și stărilor de amețeală.
Oregano consumat sub formă de ceai îmbunătățește sistemul imunitar și reglează tensiunea arterială. Ceaiul de oregano se prepară rapid. Se pun cinci linguri de oregano uscat în două căni de apă clocotită și o felie de lămâie. Nu se consumă mai mult de două căni cu ceai pe zi, însă femeilor însărcinate le este interzis consumul de ceai de oregano. De asemenea, persoanele care au gastrită sau suferă de alergii severe nu trebuie să consume niciodată acest ceai.
Ce efecte miraculoase are această băutură aromată
Ceaiul de oregano are numeroase beneficii. Acesta îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv și sănătarea inimii, stimulează metabolismul, combate tumorile canceroase, reduce durerile musculare, tratează gripa și răceala, la fel ca ceaiul de ghimbir, recomandat mai ales în sezonul rece. Ceaiul de oregano este recomandat și în cazul toxiinfecțiilor alimentare. Uleiul de oregano are, de asemenea, numeroase beneficii. Acesta tratează psoriazisul și eczemele, ajută la calmarea inflamațiilor interne sau externe de la nivelul nasului, urechii și gâtului. Uleiul de oregano nu este recomandat gravidelor și mamelor care alăptează.
Oregano poate fi consumat sub formă de ceai, decoct, infuzie sau ulei, fiecare având numeroase beneficii pentru organism. Cu toate acestea, se recomandă consumul cu moderație pentru a preveni apariția unor alergii sau alte reacții adverse severe. Tot mai multe persoane apelează la remediile naturiste când vine vorba de tratarea unor afecțiuni ușoare. Ceaiurile bune pentru amețeală, de exemplu, se beau sub atenta îndrumare a medicului specialist.
Pentru a ne bucura de efectele miraculoase ale ceaiului de oregano, trebuie să știm cum să îl preparăm corect. Pentru acesta vom avea nevoie de 4 linguri de oregano uscat, 2 căni cu apă, o felie de lămâie și o linguriță de miere. După ce apa a clocotit se adaugă oregano uscat și se lasă la infuzat timp de 5 minute. După aceea se strecoară ceaiul, iar după ce se răcește se pune o felie de lămâie și puțină miere de albine. Se consumă două căni de ceai pe zi, de preferat după masă.
Ceaiul de oregano întărește sistemul imunitar, reduce riscul de boli gastro-intestinale și menține calitatea căilor respiratorii. Acest ceai aromat trebuie consumat cu moderație pentru a evita apariția alergiilor cutanate. Oregano este un remediu naturist perfect, dar la fel de bine poate fi condimentul ideal pentru niște mâncăruri gustoase și aromate.